Tko kaže da jesenska promjena vremena nužno znači ostanak u kući? Upravo su šarenilo šuma, svjež zrak i nabujali potoci i rijeke izvrstan razlog da pođete u prirodu, a potom se okrijepite u toplom restoranu uz dobru klopu i čašicu. Stoga, ako vam nedostaje ideja, evo nekoliko prijedloga kamo biste se mogli zaputiti ovoga vikenda unutar Hrvatske:

1. Park prirode Učka: savršena priroda s pogledom na more i grad-biser

Predivan park prostire se istoimenom planinom na sjevernoj obali Jadrana, pa ne iziskuje mnogo vožnje, a nagradit će vas mnoštvom poučnih staza i šetnica. U blizini su gradovi Opatija i Rijeka, pa možete iskombinirati malo rekreacije u prirodi s kulturnim uzdizanjem i odličnom gastroponudom.

U sklopu parka nalazi se i nevjerojatan kanjon Vela Draga. Njegove šume nalik prašumi bogate su i vapnenačkim tornjevima od gotovo 100 metara visine, a zbog obližnje željezničke pruge i tunela poslužio je i kao set za snimanje vesterna Winnetou. Nakon većih kiša javlja se inače rijedak slap. U podnožju se nalazi mirno selo s dvije istarske konobe u kojima možete predahnuti uz lokalne specijalitete.

2. Gorski kotar: najljepša jesenska destinacija u prirodi

Mnogi će se složiti da je jesen najljepša upravo pod krošnjama Gorskog kotara. Posjetite Delnice, najviši grad i zeleno srce Hrvatske, u kojem se nalaze i Kuća Rački te stari Popovićev mlin. U Gorskom kotaru možete vidjeti i nestvaran izvor rijeke Kupe, kanjon Kamačnik te jedan od najljepših planinarskih domova u Hrvatskoj, dvorac Stara Sušica.

Još je jedna zgodna ruta grad Ogulin – jezero Sabljaci – Šmitovo jezero. A na povratku zaokružite izlet posjetom napuštenom dvorcu Bosiljevo.

Ili posjetite nekad slavno željezničko odredište – Skrad. Iz njega se uputite na planinarsku šetnicu zadivljujućim krajolikom Vražjeg prolaza i Zelenog vira. Ovdje možete i prespavati, ili barem dobro pojesti u nekom od lokalnih restorana. Čekaju vas ukusni gulaš, pršut, pohane gljive, pa čak i žablji krakovi za one sklone isprobavanju.

Planinarski dom Dvorac Stara Sušica - 7 Planinarski dom Dvorac Stara Sušica - 7 (Foto: Romeo Ibrišević)

3. Plitvička jezera: čarobna smjena boja u kraljici nacionalnih parkova

Kada god ugledamo Plitvička jezera, kao da je prvi put. Možda je zbog iznimne ljepote, ali i činjenice da mijenjaju ruho iz mjeseca u mjesec. Pa ako ih još niste doživjeli u jesenskom izdanju, uputite se u naš najpopularniji, najveći i najstariji nacionalni park.

Istražite donja i gornja jezera, provozajte se brodićem na Kozjaku, slikajte ispod Velikog slapa, a potom svratite u „male Plitvice“ – idilično selo Rastoke na ručak kraj starih mlinova.

4. Baraćeve špilje: saznat ćete što znači tama

Nedaleko od Plitvica nalaze se poznate špilje, u kojima ćete saznati što znači tama. Ponikve, špiljski nakit, šišmiši, vrijedno gnojivo guano, Dvorana slonovih nogu, Dvorana izgubljenih duša, visoki stalagnati… Sve se to skriva i čeka posjetitelje u mračnom podzemlju. Staze koje kreću i završavaju kod špilja nazvane su po vukovima, medvjedima i risovima, prikladno. A ako poželite malo zagrijavanja nakon hladne špilje, u blizini se nalaze izletišta s adrenalinskim parkovima u kojima možete jahati konje ili voziti quad.

5. Karlovac i Ozalj: zaronite u rijeku i ostanite suhi

Karlovac je grad koji prodaje maglu, ali bez brige – samo doslovno! Slavna karlovačka magla dolazi u limenkama, i kako odoljeti tom neobičnom suveniru? Doživite čari perivoja i četiriju rijeka u jesenskoj izmaglici, prošećite se starom gradskom jezgrom zvanom Zvijezda zbog svog savršenog renesansnog oblika, posjetite stari grad Dubovac i zaronite u svijet rijeka. Bez brige, ovaj put ne doslovno.

U Karlovcu se nalazi i prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj s oko stotinu vrsta riba i tridesetak endemskih vrsta. Vrijeme je da se upoznamo s čudesnim svijetom naših slatkih voda koji nas svrstava među najbogatije zemlje Europe.

Ako vam ostane vremena, svratite u obližnji stari grad Ozalj – nekad dom Zrinskih, a danas uređeni Zavičajni muzej.

Karlovac Karlovac (Foto: Dinko Neskusil / TZ Karlovac (visitkarlovac.hr))

6. Parkovi i muzeji Zagreba: nadohvat ruke

U Zagrebu je većina muzeja koncentrirana u centru grada, okružena perivojima ili starim gradskim zidinama. Među najpopularnijima je Muzej prekinutih veza, koji je čak dobio nagradu za najinovativniji europski muzej. Slijede ga Muzej iluzija, Muzej mamurluka, Muzej čokolade, Tehnički muzej Nikola Tesla, pa čak i mali Muzej gljiva.

Nakon toga preostaju kukuruz i kestenje sa štandova i šetnje najljepšim parkovima. Od Zrinjevca u centru, preko Bundeka i Jaruna, do Maksimira i Dotršine na istoku.

7. Zeleni sjever Hrvatske: idilični dvorci i sela

Dvorac Trakošćan s pripadajućom park-šumom i jezercem mnogi smatraju našim najljepšim očuvanim dvorcem. No tu su i drugi koji ne kaskaju: od dvorca Veliki tabor do dvorca Oršić, u kojem se danas nalazi Muzej seljačkih buna. Varaždin i Čakovec oduševit će vas starim dijelovima grada i perivojima koji ih okružuju.

Staro selo Kumrovec muzej je na otvorenom koji čuva uspomene na nekadašnji način života. Mnoštvo kućica u koje možete ući prikazuje kako se nekad izrađivao alat, kako je izgledala svadba na selu, kako se jelo i, naravno – gdje je rođen predsjednik Tito. Prošećete li se malo istočnije, pronaći ćete i monumentalno zdanje, staru političku školu koja zjapi napuštena i privlači ljubitelje propale socijalističke arhitekture.

8. Muzej neandertalaca i Krapina: miriše na nove početke

Jesen asocira na radne aktivnosti i nove početke, pa zašto se ne biste vratili u djetinjstvo i započeli novo-staro školsko gradivo? Podsjetite se kako su izgledali i počeci čovječanstva u modernom Muzeju krapinskih neandertalaca, gdje hodate po krckajućem ledu dok mamuti urliču u pozadini, a veliki prasak odvija se pred vašim očima.

Muzej se nalazi u Krapini, slatkom gradu koji lako možete obići pješke. Posjetite kuću u kojoj se rodio otac hrvatskog narodnog preporoda Ljudevit Gaj, krapinske birtije, fascinantne ulične murale i umjetnost, muzej oldtajmera, ili protegnite noge po Strahinjčici.

9. Park prirode Papuk i Požega: Ukleti gradovi i potraga za blagom

Osim što vas u okolici čekaju i brojni dvorci, kurije i obilje povijesti, nedavno je „otvorena“ i tzv. Plemićka ruta, na kraju koje se valja nagraditi čašom ili čašama dobrog vina. Inače je Papuk prvi hrvatski geopark pod UNESCO-ovom zaštitom, a planinari neće propustiti priliku za posjet park-šumi Jankovac.

Na sjeveroistočnim obroncima Papuka nalazi se i velebno zdanje Ružica grad. Riječ je o najvećem očuvanom utvrđenom gradu u Slavoniji te ujedno i jednom od najvećih u Hrvatskoj. Moćni grad čuva legendu o malim vilama koje su pokušale spasiti mjesto od bahatog poduzetnika koji je ovdje naumio graditi. Na kraju ipak nisu uspjele, ali ostalo je prokletstvo i ime u sjećanje…

Svratite i u grad Dobriše Cesarića, slavonsku Atenu – Požegu. Ovdje vas čekaju potraga za blagom, Nikola Tesla i vjerojatno najljući burger u Hrvatskoj. (Ali to na vlastitu odgovornost. 😉)

10. Vinkovci: najstariji europski grad

Preporučili smo ga prošle jeseni, a bome ćemo i ove. Kada zbrojimo dojmove i zvukove vlakova na peronima, romantični Vinkovci jedna su nam od najdražih jesenskih destinacija.

Je li do šetnje Korzom, baroknih zgrada, bogate povijesti, dobrog piva, šokačkog duha, Vinkovačkih jeseni, pogleda na Bosut ili priča o Čarugi i nekadašnjoj židovskoj zajednici – ne znamo. No nije nam ni bitno. Već smo na peronu i čekamo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju