Galerija Biotopski akvariji imaju osigurane uvjete kao i u prirodnom staništu U Aquatici možete vidjeti oko sto vrsta riba U Aquatici možete vidjeti oko sto vrsta riba Jesetra u Aquatici Aquatika je jedini slatkovodni akvarij u Hrvatskoj +0 U virtualnom obilasku možete vidjeti ronioca

Stotinu slatkovodnih riba u uvjetima koji oponašaju prirodu, iskustvo je to koje počinje ''izvorom'' u razini zemlje pa se uz rampu s akvarijima spušta u podrumsku etažu sa špiljskim i močvarnim staništima. Upravo se na dnu kriju ribe koje ćete imati prilike vidjeti samo u Aquatici, prvom i jedinom slatkovodnom akvariju u Hrvatskoj.

''U Aquatici prikazujemo oko sto vrsta riba, od toga je trideset endemskih vrsta koje se mogu vidjeti isključivo i samo na uskom području u Lijepoj Našoj'', istaknula je Ivana Kaleb Vuletić, voditeljica Službe za marketing u Aquatici.

Naš jedini slatkovodni akvarij nalazi se u Karlovcu, smješten je uz desnu obalu rijeke Korane. Objekt je ukopan, a s vanjskih strana nasut zemljanim nasipima. Inspiracija za oblikovanje bila je povijesna jezgra grada – karlovačka zvijezda okružena bedemima, obrambenim zemljanim nasipima.

''Karlovac je grad na četiri rijeke i upravo je to razlog zbog kojeg smo došli na ideju kako predstaviti to bogatstvo, tu svu floru i faunu naših rijeka i jezera te ih upriličiti da svi ljudi to mogu vidjeti.''

Izgradnja je trajala dvije godine i nije prošla bez anegdota. Kako se većina ovog akvarija nalazi ispod razine zemlje, prostor je jednom prilikom poplavio. Ivana Kaleb Vuletić ipak nam kaže kako je to bila sreća u nesreći jer su odmah mogli intervenirati.

''Sad već petu godinu kako postojimo nemamo problema. Kada se rijeka Korona i izlije, akvarij ostaje netaknut jer je arhitektonski uređeno tako da je izdignuto, pa smo kao nekakav otočić s desne obale'', objašnjava Kaleb Vuletić.



Obilaskom Aquatike posjetitelji imaju priliku upoznati slatkovodne ribe, koje u posebno prilagođenim biotopskim akvarijima imaju osigurane uvjete kao i u svom prirodnom staništu.

''Biotopski akvariji u velikoj mjeri oponašaju uvijete u prirodi. Sve što možete vidjeti u njima, od podloge, bilo ona kamena ili pjeskovita, ovisno o dijelu rijeke, do raznih grana, pa i do kupskog čamca u velikom akvariju, sve je to uneseno iz prirode i iz rijeka.''

Biotopski akvariji imaju osigurane uvjete kao i u prirodnom staništu Biotopski akvariji imaju osigurane uvjete kao i u prirodnom staništu (Foto: Nova Studio)

U Hrvatskoj postoji oko 150 vrsta riba i to je čini jednom od najbogatijih zemalja florom i faunom što se tiče slatkovodnog svijeta. To se, kako objašnjava Kaleb Vuletić, događa zbog dva razloga: ''Kroz Hrvatsku se protežu jadranski i crnomorski slijev, imamo puno rijeka i pritoka tim rijekama. Nadalje, za vrijeme ledenog doba kada se smrznuo život na Zemlji život je ipak opstao u rijekama ponornicama koje su bile ispod razine zemlje, pa je ipak ostao očuvan i zato dandanas kod nas na našem malom području Republike Hrvatske imamo velik broj riba, čak smo najbogatiji u Europi.''

U Aquatici možete vidjeti oko sto vrsta riba U Aquatici možete vidjeti oko sto vrsta riba (Foto: Nova Studio)

Iako je cijeli akvarij impozantan, Kaleb Vuletić otkriva nam da je najveća atrakcija posjetitelja veliki akvarij. ''U njemu prikazujemo ribe iz porodice jesetri, a one su kao vrsta jako stare. Datiraju još iz doba dinosaura i nisu se mijenjale, imale su svega dvije-tri morfološke izmjene i izgledom podsjećaju na morske pse. Najmanji posjetitelji kad dođu oduševe se i kažu: 'Mama, vidi, morski pas!' Onda im mi kažemo da su u riječnom akvariju, nije morski pas. Jesetre em su velike, masom i dužinom, em imaju usta s donje strane, pa po morfologiji doista podsjećaju na morske pse, a atraktivne su jer su stvarno velike.''

Jesetra u Aquatici Jesetra u Aquatici (Foto: Nova Studio)

''Svaki akvarij, ovisno o smještaju, ispod ili iza ima prostoriju u kojoj se nalaze svi pogoni, pumpe, čistači, filtri i sve što je potrebno za održavanje akvarija. Nas je ovdje 15 zaposlenih, od toga je šest kolega iz stručne službe koji se redovito brinu o izgledu akvarija i, naravno, o hranjenju riba. Imamo ronioca koji čisti veće akvarije. Na početku smo to izbjegavali prikazivati za vrijeme radnog vremena akvarija dok su posjetitelji prisutni, no kasnije smo uvidjeli da je to upravo ono što je ljudima jako zanimljivo kada ispred velikog akvarija mašu unutra našem roniocu, a on čisti i onda se jesetre maze s njime. One su se toliko naviknule na njega da mu dolaze jesti iz ruke i vole da ih on malo pomazi'', kazala je za kraj Ivana Kaleb Vuletić.

Taj fascinantni podvodni svijet možete istražiti i virtualno. U suradnji s Mastercardom, na priceless.com, možete iz udobnosti vlastitoga doma saznati više o tokovima rijeka u karlovačkoj Aquatici, dobiti jedinstveni uvid u to kako izgleda prostor iza akvarija i zaviriti u ovaj vodeni svijet iz perspektive ronioca koji o njemu svakodnevno brine.

Kako biste vidjeli ronioca koji čisti akvarij dok se oko njega obavijaju impozantne jesetre, dovoljno je posjetiti priceless.com, registrirati se svojom Mastercard® karticom i besplatno preuzeti ovo virtualno iskustvo.

U virtualnom obilasku možete vidjeti ronioca U virtualnom obilasku možete vidjeti ronioca (Foto: Nova Studio)

Osim što ćete tako saznati sve o našim slatkovodnim ribama, na platformi priceless.com čekaju vas i brojna druga digitalna iskustva, pripremljena ekskluzivno za korisnike Mastercard kartica. Stoga posjetite jedinstveni digitalni hub te u istom danu zaronite u jedini slatkovodni akvarij u Hrvatskoj, naučite kako spraviti popularni kruh od kiselog tijesta, doznajte sve tajne renovacije starog namještaja, uživajte u virtualnim koncertnim spektaklima te brojnim drugim jedinstvenim prilikama, osmišljenima kako bi vas iz dana u dan motivirale da iskušate nešto novo i stvorite posebne trenutke koje ćete još dugo pamtiti.
 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Mastercard® po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju