Smješten u Požeško-slavonskoj županiji, Park prirode Papuk zasigurno je jedan od najljepših parkova prirode u Hrvatskoj, a ujedno i prvi hrvatski geopark pod UNESCO-ovom zaštitom. Park prirode Papuk je brdsko-planinsko područje koje se prostire na području Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. Njegovu površinu od 336 kvadratnih kilometara obilježava geološka i biološka raznolikost te vrijedna kulturno-povijesna baština, zbog čega je postao član europske i svjetske mreže geoparkova. Njegovo šumsko bogatstvo možete istražiti po označenim planinarskim ili biciklističkim stazama.

Odakle krenuti

Velika, naselje na južnim obroncima Papuka, predstavlja glavnu polazišnu točku za planinu Papuk iz Požeško-slavonske županije. Nalazi se 12 km sjeverno od Požege na nadmorskoj visini od 273 m i dio je parka prirode i geoparka. Iznad Velike izdiže se stari Velički grad, a uz nju prolazi rijeka Veličanka. Birajte između šetnje, planinarenja, vožnje biciklom ili trčanja, a u blizini Velike pronađite Stijene Sokoline i isprobajte sportsko penjanje.

Zapamtite, u prirodi ostavite samo tragove svojih koraka! Pokupite smeće, čuvajte prirodu i budite odgovorni prema njoj!

Poučnim stazama Papuka

Edukacija posjetitelja jedna je od brojnih zadaća zaštićenih područja. Potražite 6 poučnih staza na Papuku i saznajte više o njegovim prirodnim i kulturno-povijesnim značajkama. Naša su preporuka Poučna staza Lapjak, Grofova poučna staza na Jankovcu te Geološka poučna staza Rupnica, a dostupne su još Poučna staza Stari hrastovi, Poučna staza Ružica te Botanička poučna staza Turnjak.

Park šuma Jankovac

Neizostavni dio posjeta Parku prirode Papuk svakako je i Park Šuma Jankovac, smještena na 475 metara nadmorske visine Ovdje ćete pronaći brojne slapove, jezero, stoljetna stabla i Planinarski dom Jankovac. Glavna atrakcija Park-šume Jankovac jest poučna Grofova staza, imenovana, kao i sama Park-šuma, prema grofu Josipu Jankoviću. Poučne table Grofove staze objasnit će vam pojedine prirodne ili kulturno-povijesne zanimljivosti te vam omogućiti pristup najljepšim dijelovima Jankovca.

Spavajte pod zvijezdama u Parku prirode Papuk

Poželite li se smjestiti pod zvijezdama, na raspolaganju vam je i kamp odmorište Duboka za više od 200 gostiju. U park-šumi Jankovac na raspolaganju su kućice s kuhinjom i natkrivenom sjenicom za četiri do šest osoba. Svoj dolazak najbolje je najaviti preko Facebook stranice Parka Prirode ili web-stranice adrenalinskog parka. Planinarski dom Jankovac u srcu Papuka nudi pak smještaj s doručkom, a tu je i restoran s tradicionalnim delicijama i "rapsodijom Papuka". Tako, naime, nazivaju svoju ponudu šumskog voća, u čijem se umaku pripravlja i jelenski lungić. Može se probati i salata od jelena, a posebna je i juha od čak pet vrsta papučkih gljiva. Ako kampiranje nije vaš prvi odabir, istražite smještaj u destinaciji koja je bogat ponajprije ponudom privatnih iznajmljivača.

Adrenalinski park Duboka

Svi željni aktivnog odmora, adrenalina i zabave svoju spretnost mogu testirati na dva vrhunski opremljena poligona u novootvorenom Adrenalinskom parku Duboka, također u blizini Velike. Onaj namijenjen odraslima sastavljen je od 12 elemenata u sklopu kojeg je i zipline, a djeca i oprezniji mogu se okušati u poligonu s devet elemenata. Penjanje po umjetnoj stijeni, trčanje po drvenim gljivama koje vise između drveća, prelazak preko drvenih visećih mostova, mreža, zipline i pregršt drugih izazova začinit će vaš odmor u Slavoniji. Adrenalinski park nalazi se samo dva kilometra od Kuće Panonskog mora, naše sljedeće atrakcije.

Vratite se u povijest u Kući Panonskog mora

Znate li da je Papuk prije 16 milijuna godina bio otok u Panonskom moru kojim su šetali nosorozi i oko kojeg je plivala danas izumrla vrsta morskog psa? Posjetite Kuću Panonskog mora u Velikoj gdje možete na 158 metara kvadratnih upoznati kako je život na ovom području nekada izgledao. Tu možete kupiti svoju ulaznicu za Park prirode te istražiti suvenire u ponudi.

Savjet +

Budite oprezni u istraživanju Papuka. U Centru za posjetitelje u Velikoj ili u Eko točki Jankovac ostavite podatke kojim putem idete i gdje završava vaša tura. Ne idite sami ili neposredno prije mraka te napunite baterije na svom mobitelu. U slučaju nužde nazovite 112. Nemojte se iznenaditi ako prilikom svog posjeta sretnete i rendžere – papučke čuvare prirode koji su dobri duhovi papučkih šuma. Osim što nadziru zaštićena područja, oni se brinu i o sigurnosti posjetitelja. Njih ćete vjerojatno sresti negdje na svom putu, pa ih slobodno upitajte sve što vas zanima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju