Ljubav prema prirodi, čistom zraku, šumama i dobroj hrani opet nas je odvela u gorsku Hrvatsku, pa počnimo redom.

Svega nekoliko kilometara južno od Ogulina smjestilo se pitoreskno mjesto zvano Oštarije.

Razvilo se oko izvora Zagorske Mrežnice u kojoj su pronađeni ostaci rimske amfore, pa čak i zuba slona i nosoroga, a na njoj se nalazi i lijepi kameni most nazvan po Napoleonovom maršalu Marmontu.

Iskrenost je vrlina

Tko god da je kreirao web stranicu Ostarije.com nasmijao nas je do suza: otvoreno kažu kako se „ne mogu pohvaliti velikim brojem događanja“, ali da je ono što imaju zanimljivo za doživjeti, poput tradicionalnih Mačkara

Aktivni su vatrogasci i nogometaši, „a drugi nitko ništa – ako se nešto i dešava, nitko nema volje da napiše o tome nekoliko riječi i snimi sliku“.

Ipak, kažu kako je to „najlipše misto na svitu“. Imaju svega što im treba: četiri dućana, četiri birtije, četiri frizerska salona, četiri mosta i crkvu. Kad se smrkne, birtije ožive. „U dućanu se najidu, u birtiji napijedu, na starem mostu otriznidu, u salonu lasi ostrižu pa se projdu u crkvu ispovidat da moru jopet u birtiju mirne duše.“

Stari Marmontov most je spomenik kulture, a „onaj četvrti od autoputa ni ne računamo da je naš“.

Iako je i njih i događanja malo, ne odustaju – „oni koji su odustali neka ih bude sram“. Kažu da će nastaviti s radom pa makar svi stali u jedna kola. Nama je ovo bilo sasvim dovoljno da poželimo svratiti makar na jedno veselo piće.

A onda dalje!

Pratimo li dalje tok Zagorske Mrežnice, dovest će nas do mjesta Sabljaci i Ogulinskog Zagorja. Ime je dobilo po svojoj poziciji u odnosu na padine Velike Kapele koja ga čuva.

Ovaj dio poznat je po umjetnom jezeru Sabljaci na toku Zagorske Mrežnice. Jedno je od najvećih hrvatskih jezera, pa opravdano nosi nadimak Ogulinsko more. Uz to, s njega se pruža pogled na visoki Klek u susjedstvu.

Svojom ljepotom i biološkom raznolikošću tijekom cijele godine privlači izletnike ali i ribolovce u potrazi za domaćom pastrvom i klenom. Ljeti se ovdje odvijaju Jezerske igre a ljubitelji aktivnosti dolaze na veslanje i jedrenje, ali aktivnosti se nastavljaju i s jesenskim lišćem i zimskim snjegovima.

Dapače, zimi ovdje možete doživjeti pravu bajku jer ćete osim bjeline snijega i neba ugledati i bijele labudove na jezeru.

Odmah na cesti uz jezero čeka vas poznati restoran iz kojeg ćete izađi siti i sretni: Kod Ive. Počastite se dobrim ručkom i specijalitetima poput pastrve ispod peke ili platom, lignjama i pizzom. Osim lijepog ambijenta i pogleda na jezero, čekaju vas dobri domaćini, pa ne sumnjamo da ćete i vi biti jedna od mnogih zadovoljnih mušterija.

Smaragdi i bajka na kraju

Mala, a velika ljepota prirode sačuvana je za one koji potegnu južnije do kraja jezera. Nije to dugačak put, riječ je o svega desetak minuta vožnje autom.

On vas vodi do male modre oaze zaštićene (zim)zelenilom šuma, a zove se Šmitovo jezero. Sastavljeno je od dva dijela, Malog i Velikog jezera

Uz njega je vezana narodna priča o sv. Jurju koji je spasio djevojku od zmaja, a otisak konjskog kopita sačuvan je na obližnjem kamenu.

Osim jezera okruženog gustim šumama bukve i jele, ovdje se nalazi i nekoliko špilja. Najpoznatija je špilja Rupećica u kojoj su pronađene endemske vrste, čovječja ribica i riba svjetlica. Njene ljuskice se u dodiru sa svijetlom sjaje poput šljokica, pa otuda i njeno ime – svjetlica.

Ovo mjesto inače je i dio ogulinske Rute bajke, posvećene stvaralaštvu Ivane Brlić-Mažuranić.

Bajkovitoj auri Ogulina i njegove okolice prepuštamo vas uz poruku ispisanu kraj samog jezera: „Bajke su i više nego istinite: ne zato što nas uče da zmajevi postoje, nego zato što nas uče da je zmajeve moguće pobijediti.“

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju