Meglenjak, brežuljak iznad Podsuseda i jedan od ljepših vidikovaca Medvednice do kojeg se može doći pješice ili automobilom, pitomiji Jelenovac nedaleko od Vinogradske ili pak parkovi-šume Cmrok, Dubravkin put i Mirogoj zelene su oaze grada u kojima možete prošetati i udahnuti zraka – iskoristiti tople jesenje dane u prirodi. Zagreb krije i brojne druge lokacije koje osim rekreacije nude prozor u prošlost svojim spomenicima i zanimljivostima.

Jarun

Od osamdesetih godina do danas jugozapadni dio Zagreba je posao neprepoznatljiv. Danas se Jarun sastoji od dva povezana jezera oko kojih postoje razni sadržaji. Tada je ondje za potrebe Univerzijade sagrađen veliki centar za sport i rekreaciju. Jezero oko kojeg se svakodnevno hoda, trči ili biciklira nekoć je bio savski rukavac. Nakon velike poplave 1964. godine postao je močvara iz koje se vadio šljunak. Aleja velikana hrvatskog sporta, Otok hrvatske mladeži ili Otok divljine gdje se mogu sresti ribiči, skrivene stazice i smirujući pogled na vodu samo su neki od razloga za dan na Jarunu.

Bundek 

Južno od Save, između Mosta slobode i Mosta mladosti, tek je relativno nedavno zasjao Bundek, zeleno utočište stanovnika Novog Zagreba. Prije nego što je uređen 2006. godine, Bundek je bio zapušteno okupljalište ljubitelja urbane divljine i ribolova. Nekadašnja dva jezera spojila su se u jedno, kanalom. Nova kupališta oko jezera, šetnice, dječja igrališta i kafići vikendom za toplih sunčanih dana znaju biti krcati.

Maksimir

Park-šuma Maksimir zaštićeno je kulturno dobro i prvi park otvoren za javnost u jugoistočnoj Europi. U ono doba parkovi su se obično nalazili u sklopu plemićkih imanja koji nisu bili dostupni "običnom puku“. Nastao je krčenjem hrastove i grabove šume zahvaljujući biskupu Maksimilijanu Vrhovcu koji je inicirao promjenu lica šume u najveći zagrebački perivoj. 7 stvari koje možda niste znali o najvećem zagrebačkom parku, provjerite ovdje.
 

Dotrščina

Na rubu Zagreba, sa sjeverne strane Maksimira, zapadno od Svetošimunske ceste i južno od sela Štefanovca i Markuševca smjestila se park-šuma Dotrščina. Jedan od najvećih parkova u gradu prostire se na površini od oko dva četvorna kilometara. Velika je otprilike kao tri parka Maksimira.

Lijepa park-šuma u kojoj nema velikih gužvi, krije mračnu prošlost. Ondje, na stratištu Drugog svjetskog rata dogodio se najveći masovni zločin u povijesti Zagreba, kada je ustaški režim Dotrščinu koristio kao lokaciju za masovno ubijanje jer je bila izvan administrativnih granica Zagreba. Spomen-park se uređuje od 1960-ih godina. Na ulazu u park stoji spomenik žrtvama ubijenim na Dotrščini od 1941. do 1945. godine kipara Vojina Bakića, a šetajući parkom možete vidjeti i druga spomen-obilježja.

Grmoščica

Urbana šuma Grmoščica okružena je kvartovima Vrapče, Graberje i Kustošijom te čini najveći šumski kompleks u zapadnom dijelu grada. Za razliku od popularnijih zelenih oaza, Grmoščica nudi više mira i tišine. Izletnici, planinari i biciklisti kojima ne smeta pomalo divlji izgled urbane šume dolaze najčešće vikendom. Improvizirane staze za downhill, vidikovac s lijepim pogledom na grad, kao i igralište za mali nogomet neki su od razloga zašto je vrijedi posjetitič

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju