Prema tvrdnji Turističke zajednice grada Zagreba, grad Zagreb ima najveći broj muzeja po glavi stanovnika. Od tradicionalnih do neobičnih, Zagreb broji više od 30 muzeja. Kako sada, pobogu, u tom moru zanimljivih i inspirativnih muzeja izdvojiti najbolje? Teška je to misija, no kad bismo imali samo jedan dan za muzeje u Zagrebu, izdvojili bismo ove:

Muzej prekinutih veza – muzej vrtloga emocija

Za Muzej prekinutih veza nerijetko se može čuti da je jedan od najneobičnijih i najpopularnijih, pogotovo među stranim turistima. Jedan je od rijetkih privatnih muzeja te dobitnik nagrade Kenneth Hudson za najinovativniji europski muzej. To je mjesto stvoreno s jednom svrhom – kako bi se sačuvali predmeti, uspomeni i podsjetnici na veze i podijelile priče o prekinutim vezama. Ovo je muzej o svima nama i našim emocijama, o načinima kako volimo i gubimo. Također, najzanimljivije je to što svatko od nas može darovati neki podsjetnik na svoju bivšu vezu i podijeliti svoju priču s ostatkom svijeta.

Tehnički muzej Nikola Tesla – muzej koji slavi znanost

Tehnički muzej Nikola Tesla iz godine u godinu bilježi porast posjetitelja, što svakako može zahvaliti promjeni imena, ali i njegovoj rukovodećoj ekipi na organizaciji različitih edukacija te organizaciji hvalevrijednog Festivala znanosti na kojemu gostuju znanstvenici iz različitih zemalja. U ovom muzeju možete vidjeti prvi zagrebački tramvaj, prošetati rudnikom, a najzanimljiviji brojnim posjetiteljima svakako je planetarij. Uz to, vrlo je atraktivan Demonstracijski kabinet Nikole Tesle. Posjetitelji mogu uživati u demonstracijskim pokusima koje je izvodio sam Tesla. Ovaj muzej svakako je nezaobilazna stanica za svakoga koga zanima znanost i tehnika.

Muzej ratne fotografije – muzej koji podiže svijest

Prema TripAdvisoru, trenutno najbolje rankirani muzej u Zagrebu je Muzej ratne fotografije. U muzeju su izložene fotografije vrhunskih domaćih i svjetskih fotografa, ali i amaterske fotografije običnih ljudi iz Domovinskog rata. Cilj je ovog muzeja potaknuti ljude na promišljanje o destruktivnosti rata i našoj ulozi u njemu. Ovo je mjesto u kojem možete svjedočiti strahotama, mjesto koje poručuje da su svi u ratu gubitnici, a najviše stradaju najneviniji - djeca. Izgradnja mira započinje sviješću o posljedicama koje rat donosi, stav je osnivača muzeja. Najbolje od svega, dio prihoda prodaje od ulaznice ide žrtvama rata.

Muzej suvremene umjetnosti – izvor kreativne inspiracije

Muzej suvremene umjetnosti potiče i njeguje razumijevanje suvremene umjetnosti stručnim, inovativnim i edukativnim korištenjem izložaba i zbirki. U ovom muzeju možete vidjeti više od 12.000 djela domaćih i inozemnih umjetnika koja su se skupljala od osnutka Muzeja, gotovo 65 godina. Svatko za sebe može pronaći izložbu po najdražem mediju: izložbu slikarstva, fotografija, kiparstva, crteža, grafika, videa, filmova, instalacija. Premjestivši se 2009. na novu adresu u Novi Zagreb, MSU je postala simbol tog dijela metropole. Za svakog ljubitelja umjetnosti željnoga znanja o suvremenim umjetničkim strujanjima i kreacijama, Muzej suvremene umjetnosti jedna je od obaveznih lokacija.

Muzej iluzija – mjesto gdje nemoguće postaje moguće

Na kraju ćemo izdvojiti još jedan neobični muzej koji nas je oduševio svojim vizualnim, osjetilnim i edukativnim sadržajem. U ovom muzeju možete kroz zanimljive i zabavne iluzije mnogo naučiti o svom vidu i percepciji te ljudskom mozgu. Tamo ćete naći odgovore zašto neke stvari naše oči vide, a nerazumne su našem mozgu. Istražite optičke iluzije, holograme, obrnutu sobu, beskonačnu sobu s ogledalima, poslužite prijateljevu glavu na pladnju, zavirite u rupu bez dna, postanite div ili patuljak. Ovo mjesto je uistinu dokaz da mašta može svašta. Odlično je to što sve možete fotografirati.

Koji su vaši najdraži muzeji u Zagrebu? Ima li ih na našem popisu?  

Najkreativniji hostel u gradu: Genijalan i povoljan smještaj u centru Budimpešte Lavender Circus - 3 Lavender Circus - 5 Lavender Circus - 6 +4 Lavender Circus - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju