Pođete li u Park prirode Papuk, nemojte propustiti stati na njegove sjeveroistočne obronke kraj mjesta Orahovica i lijepo uređenog Orahovačkog jezera. S brda vas već, skriven u krošnjama drveća, promatra velebna ruševina nekad moćnog grada…

Ružica grad ili Velika utvrda Orahovica čini najveći očuvani utvrđeni grad u Slavoniji, a ujedno je i jedan od najvećih u Hrvatskoj. Kao što naslućujemo, riječ je o utvrdi koja je pomalo bila i grad i dvorac. Do utvrde možete lako doći od jezera kroz šumu, stazom kraćom od jednog kilometra.

Romantično i nježno ime navodno potječe od imena sela Duzluk, čije ime pak potječe od turskog naziva za cvijeće, tj. divlju ružu. Drugo ime potječe od mađarskog naziva za srednjovjekovni grad Orahovicu.

CSI Slavonija

Prvi put se Orahovica spominje početkom 13. stoljeća, a kao dvorac stoljeće kasnije. Nažalost, još uvijek ostaje nepoznato tko ga je dao izgraditi. Njegovu povijest obilježilo je, kao i brojne druge, smjenjivanje vlasnika: od Nikole Orahovičkog do Lovre Iločkog pa sve do 16. stoljeća kada ga preuzima vojska Osmanskog carstva.

Imao je tornjeve, kule, bastion, više etaža, sakristiju, plato za artiljeriju, radionice, pokretni most, pa čak i obrambenu crkvu. Bio je to važan vojni, politički, ali i trgovački objekt. Kada stanete na njegov prag, vidjet ćete i osjetiti koliko je velik i moćan bio, a pogled koji s njega puca upućuje na važnost i veličinu teritorija koji je „kontrolirao“.

Kada su Turci otišli, a plemstvo sišlo u svoje ladanjske kuće u nizini, Ružica grad ponovno je počeo prelaziti iz ruke u ruku, ali i gubiti na važnosti s vremenom. Bila je to sudbina mnogih dvoraca toga doba.

Danas u Gradskom muzeju u Orahovici možete vidjeti brojne arheološke nalaze s područja Ružica grada, a prije godinu dana ovdje se odvila prava epizoda CSI Slavonija. Naime, tri dana prije završetka planiranih arheoloških istraživanja dvorske kapele, otkriven je najznačajniji dosadašnji nalaz na Ružica gradu: ubijeni muškarac.

Bez brige - samo ubojstvo dogodilo se davno, vjerojatno u doba Osmanlija ili dinastičkih borbi. Ružica grad je siguran za posjet, a jedino što vreba iza ugla su lude priče i legende. Pa, kad smo već kod njih…

Priča o bahatom moćniku

A što bi dvorac bio bez legende koja ga okružuje? Iako ga okružuje nekoliko legendi, najpoznatija je upravo ona o malim čarobnim vilama kojima je lokalni moćnik uništio okupljalište kako bi izgradio svoje megalomansko zdanje. Ova priča već zvuči poznato i prilično stvarno, zar ne?

Ružica grad je, prema pričama, bio vilinsko okupljalište – čarobno mjesto rasplesanih vila u noći. Sve dok jedan moćnik nije odlučio baš ovdje izgraditi svoju utvrdu.

Kada su vile jednog dana došle na okupljalište, pronašle su uništenu stazu i nabacano kamenje, daske i grede. Očajne i ljute, vile su otkotrljale sav materijal u dolinu. Kad je to saznao, bijesni moćnik mahnito je tražio krivca, no nije ga mogao naći. Valjalo je početi sve ispočetka.

I taman kad se posao zakuhao, a prvi zidovi podignuti, gradilište je opet poharano, a materijal razbacan. Kad god je pokušao izgraditi utvrdu, iduće jutro zatekao bi je gotovo u pepelu. Ova igra mačke i miša potrajala je sve dok jedne noći nije postavio stražu i konačno ulovio krivca. U mrežu je ulovio najljepšu vilu Ružicu. Zgrabio ju je za njenu čarobnu kosu i zazidao u temelje kule.

Preplašene i zgrožene ovom okrutnošću, ostale vile su se razbježale i više nikad nisu vratile na to mjesto. No, za kraj je ostalo jedno prokletstvo: kada je utvrda konačno izgrađena, i kad su trube svečano objavile završetak gradnje, jedan kamen s kule se odlomio i pao na moćnika, zdrobivši ga.

Njegovo ime je zaboravljeno, no grad u koji je zazidao vilu dobio je njeno ime.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju