Gorski kotar se smjestio u Primorsko-Goranskoj županiji, nalazi na pola puta između Zagreba i Rijeke te je često usputna stanica na putu do mora. Ovaj bajkoviti kraj je predivan u svako doba godine. Ljeta su blaga i mirna, a zime prava snježna idila. Ljubitelji adrenalina, aktivnog odmora i pustolovine će svakako doći na svoje posjete li Gorski kotar.

Prirodne ljepote, mnoštvo jezera, špilja, planinarskih staza, rijeke, bogata kulturna baština te razne priče i legende će vas natjerati da zaboravite svakodnevni stres i uživate u ljepšoj strani života. A gostoljubivi domaćini, lokalni specijaliteti, bajkovite kućice za najam te večeri uz kamin će vam omogućiti da u potpunosti pronađete mir u srcu prirode. U nastavku vam donosimo koja mjesta morate posjetiti kad stignete u ovaj predivan kraj.

Delnice za početak avanture

Jeste li znali da su Delnice najviši grad u Hrvatskoj? Delnice nazivaju još i „zeleno srce Hrvatske“, smještene su na oko 700 metara nadmorske visine. Izvrsna su polazišna točka za vaš izlet u ovaj predivni kraj. Delnice okružuje predivna priroda i crnogorične šume, a svježi zrak je adut koji mami sportaše na visinske pripreme. I ljubitelji povijesti će uživati u ovom gradu.

Možete posjetiti najstariju kuću Rački i saznati sve o životu ljudi koji su nekad obitavali na području Delnica. Zanimljivost koju svakako valja posjetiti je Popovićev mlin koji će vas kao vremeplov vratiti u prošlost. Ovo je prvi mlin u Delnicama koji je radio na struju.

Nacionalni park Risnjak

Nacionalni park Risnjak je jedinstven po svojim prirodnim ljepotama, bio raznolikosti i položaju. Područje je to koje povezuje Alpe i dinarske planine. Ime je dobio po risu, svom najpopularnijem stanovniku jer je ujedno jedno od rijetkih mjesta u Europi na kojem ga još uvijek možete vidjeti u njegovom prirodnom staništu. Ovaj šumoviti gorski masiv je dom još dviju velikih europskih zvijeri, medvjeda i vuka.

Bogat je ovo kraj i brojnim biljnim vrstama, među kojima se ističe zaštićeni cvijet runolist. Veličanstveni vidikovci s kojih se pruža pogled prema otocima Kvarnerskog zaljeva i prema gorama susjedne Slovenije će vam se svakako urezati u pamćenje. Nekoliko je staza koje će vas odvesti do vrha, pa prema svojoj fizičkoj spremi možete odabrati one lagane ili zahtjevnije i krenuti u avanturu istraživanja predivne prirode.

Čudesni izvor rijeke Kupe i dolina leptira

Izvor rijeke Kupe je krški izvor koji se nalazi u NP Risnjak, a 1963. godine je zaštićen kao spomenik prirode. Na nadmorskoj visini od 321 m, voda je oblikovala jezero nestvarno zeleno-plave boje.

U blizini izvora nalazi se čarobna dolina Kupe koja je dom za gotovo 500 vrsta leptira, zbog čega je poznata i kao „dolina leptira“. Do izvora i doline leptira možete doći uređenim stazama te uživati u doista čudesnoj prirodi i čarobnim šumskim prizorima uz žubor rijeke Kupe.

Zeleni vir i Vražji prolaz

Nedaleko od Skrada smještene su dvije iznimne prirodne zanimljivosti koje su spojene u jedinstveno zaštićeno područje- značajni krajobraz Vražji prolaz i Zeleni vir.

Zeleni vir je zadivljujuća 70 metara visoka stijena koja se smjestila između dva šumovita obronka, a s vrha stijene se obrušavaju dva potočića.

Do Zelenog vira možete doći iz nekoliko pravaca. Vražji prolaz opisuju kao jedan od najljepših kanjona Gorskog kotara, dužine oko 800 metara, a na pojedinim dionicama širine svega dva metra.

Kroz kanjon prolazi potok Jasle. A na samom kraju Vražjeg prolaza iznad potoka Jasle nalazi se otvor u stijeni te ulaz u špilju Muževa hiža. Špilja je dužine 200 metara, a na njenom kraju se nalazi dvorana s jezercem. 

Nakon avanturističkih šetnji, istraživanja prirode i povijesti svakako se odmorite i prespavajte u nekoj od kućica, a okrjepu potražite u lokalnim specijalitetima. Gorski kotar će vas sigurno očarati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju