Jeste li znali da su Delnice najviši hrvatski grad? To znači samo jedno – uživat ćete u zamamnim pogledima na okolicu i opustiti se u prirodi. Idemo ih istražiti...

Ova ljepota Gorskog kotara neizostavna je točka istraživanja Hrvatske. Delnice će vas napuniti energijom i dati vam potrebnu snagu za povratak u svakodnevicu. To tu tako zaista jest jer ćete biti okruženi iznimnim pogledima s visina.

No, neće vas samo pogledi sa otprilike 700 metara nadmorske visine osvježiti već i zrak i klima kojima se ovo mjesto diči. Naime, često ovdje na visinske pripreme dolaze mnogobrojni sportaši, a to nam govori samo jedno – nećemo pogriješiti ako se tamo odlučimo odmoriti.

Kako do Delnica?

Ako do Delnica krećete iz Zagreba, trebat će vam sat i pol lagane vožnje automobilom, a vozite se autocestom prema Rijeci. S autoceste se skidate na izlazu 4 Ljubljana/Slovenija/Delnice, a nakon izlaza vas do Delnica dijeli samo 6 minuta vožnje. Trošak vožnje u jednom smjeru uključujući gorivo i cestarine iznosi 130 kuna.

Krećete li iz Rijeke, stići ćete za svega 45 minuta, a s autoceste ćete se skinuti na izlazu Ljubljana/Slovenija/Mrkopalj/Delnice nakon čega opet nastavljate u smjeru Delnica i tamo stižete za svega 5 minuta. Trošak putovanja u jednom smjeru iz Rijeke izaći će vas 50 kuna. Dakle, troškovi putovanja nisu previsoki.

Što vidjeti u Delnicama?

Volite li povijest, Delnice ćete krenuti istraživati u tamošnjoj najstarijoj Kući Rački koja je svojevrstan zaštićeni spomenik kulture. Tu ćete saznati sve o nekadašnjem životu ljudi koji su na području Delnica obitavali, a procjenjuje se da je kuća stara između 200 i 300 godina.

Tamo vidjeti možete i tradicionalnu delničku narodnu nošnju, a adresa koju ćete tražiti je Supilova ulica 94. Ako pak ste ljubitelji sakralne arhitekture, u Delnicama će vas dočekati Crkva sv. Ivana Krstitelja građena između 1825. i 1829. godine.

Još ćete o povijesti naučiti zastanete li kod Popovićevog mlina čija je izgradnja počela 1924. godine, a s radom je započeo samo godinu kasnije. Ovo je bio jedan od prvih objekata na području Delnica koji je bio pokretan električnom energijom, a danas tamo možete vidjeti originalne dijelove kao što su mlinovi, elevatori, sita, elektromotor i kožno remenje. Cijena ulaznice za djecu je 10, a za odrasle 15 kuna.

Kad ste u Delnicama, isplati se potegnuti i do obližnjeg Broda na Kupi i posjetiti Kaštel Zrinskih, dvor kojeg je Petar Zrinski izgradio 1651. godine na mjestu starog kaštela. U njemu ćete saznati priču o dvorcu, svim njegovim vladarima koji su tamo stolovali, a upoznat ćete se i s poviješću mjesta. Otvoren je od ponedjeljka do petka od 9 do 19 sati, a vikendom od 10 do 18. Odrasli će ulaznicu platiti 10, a djeca, studenti i umirovljenici simboličnih 5 kuna.

Kada ste istražili kulturne znamenitosti, vrijeme je da krenete istraživati prirodu koja je tamo zaista famozna i posebna, a o tome govore i mnoge priče iz povijesti. Tako su upravo Delnice kroz povijest bile odmorišni punkt na nekadašnjem trgovačkom putu koji je spajao unutrašnjost i more.

Danas tome svjedoči izgrađeni zdenac na području Delničkog potoka, a često su se ovdje odmarali mnogi putnici koji su se kretali prema moru ili pak unutrašnjosti. Ako se istražujući prirodu nađete žedni, nemojte oklijevati i zamolite lokalce da vam ponude okrjepu jer se to ovdje radi od davnih vremena.

Priroda će vas pak, vjerujemo, u Delnicama iznenaditi i oduševiti na prvu. Smještene u Gorskom kotaru, Delnice će vas oduševiti zelenim kršem koji tamo prevladava. Prvo što ćete tamo od prirodnih atrakcija istražiti je Nacionalni park Risnjak koji se proteže na 63,5 km2, a ulaz u ovu prirodnu ljepotu potražite u mjestu Bijela Vodica kraj Crnog Luga.

Imajte na umu da se najviši vrh Veliki Risnjak uzdiže 1528 metara nad Kvarnerom, Istrom i Julijskim Alpama u Sloveniji, stoga su pogledi tamo za pamćenje. Zaputite li se na vrh, odmoriti se možete u Planinarskom domu J.Schlosser Klekovski (provjerite prije je li otvoren). Obiteljsku ulaznicu za park ćete platiti 100 kuna, a pojedinačna ulaznica za odrasle iznosi 45 kuna.

Još je jedno brdo na delničkom području zanimljivo, a zove se Petehovac. Smjestilo se na jugoistočnoj strani Delnica čiji vrhovi ponegdje i viši od 1000 metara pucaju prema mjestu Mrkopalj. Ovo mjesto je posebno posjećeno zimi jer tamo možete uživati u skijanju uz skijašku stazu i vučnicu. No, možete tamo u bilo koje godišnje doba jer će vas dočekati izvrsna gastronomska ponuda.

Delnice se hvale i gornjim tokom rijeke Kupe koji posebno vole ljubitelji šetnji. Zaputiti se možete dolinom kroz Goranski planinarski put, a dolina je posebna i po tome što tamo obitava mnoštvo leptira. Tako naići možete na mnoštvo dnevnih i noćnih leptira, a svoje istraživanje prirode ovog kraja završiti možete u Park šumi Japlenški vrh koja se nalazi tik do Delnica.

Što kada ogladnite?

Kad ste istražili cijeli ovaj kraj, sigurno ćete biti gladni, a gastronomska ponuda delničkog kraja neće vas razočarati. Ovdje obavezno kušajte kuhani ili pečeni krumpir koji se često peče u ljusci, kiseli kupus, grah i različita jela pripremljena od svinjetine.

Obavezno, ali obavezno kušajte jelenji ili medvjeđi pršut, pečenog zeca, gulaš od srnetine, medvjeda ili vepra, pohane gljive kojima je ovaj kraj iznimno bogat, a ako se usudite na korak više, kušati možete i pohane žablje krake. Od slastica ćete guštati u savijači od jabuka i tradicionalnom specijalitetu koji se zove povatica, a pravi se od dizanog tijesta punjeno orasima i makom. Naravno, sve to zaokružite domaćom rakijom i vrijeme je za spavanje.

Gdje odsjesti?

Ako ste umorni, prespavati možete u nekom od hotela, pansiona, planinarskim domovima, lovačkim kućama, kampovima ili pak u privatnom smještaju. Cijelu smještajnu ponudu potražite ovdje.

I ne zaboravite. Delnice su mjesto koje svi ipak najviše vole zimi jer su prizori ovog kraja pod snijegom zaista predivni.

 

 

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju