Galerija
"Obožavam ovakva bogata, ali lagana jela na žlicu. Oslić na juhu me podsjeća na dane kad sam živjela sama jer sam ga često pripremala samo za sebe, a u ovoj je verziji obogaćen s više povrća i dubljim aromama. Ubrzajte si pripremu korištenjem prethodno nasjeckanog i zamrznutog povrća", otkriva Matejka.
Varivo će biti još ukusnije ako mu dodate 1 – 2 kockice zamrznutog umaka od povrća. U tom slučaju smanjite količinu pirea rajčice. Umjesto oslića možete koristiti drugu bijelu ribu, primjerice bakalar.
Varivo s oslićem i krumpirom - sastojci:
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 manji luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 mrkva
- 1 komadić celera
- oko 700 g krumpira
- oko 500 g fileta oslića bez kože (smrznutih ili svježih)
- 50 g bijelog vina
- 250 g pirea rajčice ili 2 žlice koncentrata rajčice
- 500 g povrtnog ili ribljeg temeljca
- voda po potrebi
- 1 list lovora
- ½ žličice sušenog kopra
- sol i papar
Varivo s oslićem i krumpirom - priprema:
- Luk i češnjak nasjeckajte, mrkvu i celer narežite na sitne kockice, a krumpir na kockice oko 1 x 1 cm. Za bržu pripremu luk, mrkvu, celer i češnjak zajedno usitnite u sjeckalici.
- Ribu pregledajte kako biste odstranili zaostale kosti pa narežite na komade veličine zalogaja. Može biti smrznuta ili svježa.
- U zdjeli zagrijte maslinovo ulje. Dodajte usitnjeno povrće i malo posolite pa pirjajte 5 minuta. Zatim dodajte krumpir, promiješajte pa zalijte vinom, rajčicom i temeljcem. Dodajte vode da pokrije površinu krumpira, ubacite lovor i kopar.
- Nakon što varivo zakipi, poklopite i kuhajte oko 25 minuta. Sada u varivo dodajte ribu, lagano promiješajte, poklopite i kuhajte još 7 - 10 minuta (duže ako je zamrznuta, kraće ako je svježa) tj. dok krumpir ne postane mekan, a riba kuhana. Začinite po ukusu i poslužite odmah. Dobar tek!
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna

