Većina nas barem je jednom prošla kroz Karlovac, no ako do sada niste stali i posvetili tom prekrasnom gradu barem nekoliko sati, predlažemo da čim prije ispravite nepravdu. U to ime, donosimo nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o njemu.

1. Okej, ova je lagana, ali neizostavna: Karlovac je grad na čak četiri rijeke

Ako ste zujali u zadnjoj školskoj klupi kada smo dobili šalabahter za lakše pamćenje ili ste propustili Kawasaki 3P repertoar, ponovimo gradivo: Na Mrežnici se Kupa Korana Dobra.

Prolazeći pored Karlovca ili kroz njega mnogi vide samo panoramu grada ili industrijski dio pa steknu krivu predodžbu. Zato vas pozivamo da dođete u Karlovac na kavu pored rijeke, šetnju parkovima i perivojima i posjet Foginovu kupalištu.

Saznat ćete zašto ga zovu „gradom u parku“ kad vas preplave zeleno-plavi tonovi i prizori labudova na rijeci. Neki od njih uopće ne produže dalje na jug – kažu, sviđa im se ovdje.

2. U Karlovcu je živio i školovao se Nikola Tesla

Bilo je to u razdoblju od 1870. do 1873. godine, u ustanovi danas poznatoj kao Gimnazija Karlovac. Ovdje su položeni temelji za njegova tehnička znanja i ljubav prema fizici. Nema na čemu, svijete!

3. Kolijevka lica s malih ekrana i udžbenika

Karlovac je glavnom gradu Hrvatske dao važnog biskupa Maksimilijana Vrhovca – možda baš otuda njegova ljubav prema parkovima i ideja za podizanje Maksimira? Osim biskupa dao mu je i slavnog gradonačelnika Većeslava Holjevca, za vrijeme čijeg mandata je Zagreb prešao Savu – možda baš iz Karlovca ta lakoća „obračunavanja“ s rijekama?

Od novijih lica spomenimo glazbenika Davora Gopca, koji je rođen u Karlovcu, a kad smo već kod poznatih…

4. Snažna humana poruka – jeste li znali da se Karlovac pojavljuje u spotu Michaela Jacksona?

Prije 25 godina Michael Jackson izdao je pjesmu „Earth Song“. Bila je to humana poruka svijetu, poruka protiv ratova, sukoba, patnje, gladi, uništenja okoliša…

Scene za spot snimane su na četiri lokacije, tj. kontinenta od kojih svaki simbolizira jednu temu. Među iskrčenim amazonskim šumama i ilegalnim afričkim lovcima na životinje našao se i Karlovac kao simbol ratnog stradanja.

Spot prikazuje jedinstvo u patnji – diljem svijeta ljudi padaju na koljena i grabeći zemlju zazivaju pomoć. U jednom trenutku dolazi do preokreta i snažna sila prekida ratove, sukobe i uništenje prirode, vraćajući život na svijet.

Pjesma je izašla 1995. godine, kada je Karlovac bio u zadnjoj godini rata.

5. Karlovac je jedan od rijetkih gradova kojem znamo datum osnutka

Dok na ostale škiljimo i vrtimo prstima „Paaa…“, u slučaju Karlovca možemo točno prstom pokazati u kalendar i reći: rođen je 13. 7. 1579. godine.

Razlog tome je što je nastao planski, kao utvrda u doba osmanskih osvajanja i s gradnjom se počelo tog datuma. Neki će reći da je podignut na lubanjama turskih glava, no u to se ne bismo „šteli mešati“.

Ipak, taj podatak dovodi nas do sljedećeg…

6. Jeste li znali da je Karlovac doslovno savršen grad?

Kada je u 16. stoljeću pala odluka o gradnji utvrde na strateški važnoj poziciji, izgrađena je u renesansnom stilu čije će se ulice sjeći pod pravim kutom.

Imala je oblik šesterokrake zvijezde koja, osim što izgleda lijepo na tlocrtu i tabli na autocesti, ima i praktičnu svrhu: lakše ju je obraniti sa svih strana. Kada je opasnost prošla, Karlovac se proširio izvan zidina, no i danas stara gradska jezgra nosi naziv Zvijezda.

Pa, pođimo i mi u šetnju izvan zidina.

7. Aquatika: Druženje s najboljim ribama u gradu

U Karlovcu ribe plivaju i izvan rijeke, a pronaći ih možete u gradskom akvariju Aquatika. Rođen je 2016. godine na obali Korane, a čak i samim vanjskim izgledom imitira grad Karlovac – ukopan je s vanjskih strana koji ga čuvaju poput bedema. Ovdje možete zaroniti u svijet slatkih voda i vidjeti štuku koja se smije.

Piju li ribe vodu i spavaju li? Kako ribe žive u Hrvatskoj? Koliko vode nam je ostalo za piće? Ovdje možete bez srama pitati sve što vas zanima i saznati ono što niste ni znali da vas zanima.

8. U Karlovcu vam prodaju maglu, doslovno!

Ovdje možete pronaći najmanji turistički centar na svijetu (ovo nije prodavanje magle, ali pričekajte): Paviljon Katzler koji služi kao suvenirnica, muzej, galerija… A na njegovim policama nalazi se staklenka 100 % prirodne karlovačke magle!

Ne vjerujete? Zamolili smoTurističku zajednicu Karlovca za dokaze, pa su nas opskrbili lijepom galerijom fotografija (i usput iskoristili priliku da vas pozovu na karlovačke specijalitete od kestena).

Natrag na maglu: grad je poznat po magli koja stvara mistične prizore, još ljepše fotografije, a očito i još luđe suvenire.

9. Dubovac  nekadašnji grad ispod kojeg je bio Karlovac 

Na prapovijesnom humku iznad Kupe nalazi se stari grad Dubovac. Kažu kako se ne sjećaju kad je izgrađen, ali da je prema spisima postojao sigurno u 13. stoljeću. Ime je dobio po dubovoj (hrastovoj) šumi koja ga okružuje.

Nekada se govorilo „Karlovac pod Dubovcem“, a danas je „Dubovac iznad Karlovca“ – promijenili su se odnosi snaga, no Dubovac i dalje ostaje ponos grada, njegov najstariji i odlično očuvan spomenik.

Što je dvorac bez malo intrige? Tako i Dubovac okružuju glasine o podzemnom tunelu, tj. tajnom izlazu iz grada. Ne potičemo nikoga da se primi lopate i uništavanja dvorišta jer je država izgradila sasvim dobre ceste za izlaz iz grada, a neke su stvari slađe dok su skrivene.

U blizini utvrde nalazi se i groblje na kojem vrijedi vidjeti lijepe mauzoleje obitelji Türk, Hoffmann i Vranyczany. Nije neobično od lokalaca čuti metaforu „Dok ne odem na Dubovac…“. Huh. Odosmo mi radije na iduću točku.

10. Kineska četvrt, Gaza, Hotel California… Što?

Karlovac je dom kvartovima i zgradama neobičnih naziva koji nekad nemaju veze s imenom. Primjerice, u Kineskoj četvrti uopće ne žive Kinezi. Neki tvrde da je ime dobila po nekadašnjim brojnim kućicama i dječurlijom koja je vrištala po ulicama – bilo ih je „ko Kineza!“. Danas je to napušteniji kvart čiji bi rubovi mogli biti zanimljivi istraživačima napuštenih (vojnih) objekata.

Područje zvano Gaza tijekom ratnih 90-ih bilo je prognaničko naselje, a nesretnoj povijesti svjedočio je i tzv. Hotel California.

Naime, naselje Turanj bilo je važna točka obrane grada tijekom Domovinskog rata. Tamošnju staru austrijsku vojarnu branitelji su – zbog brojnih oštećenja – ironično zvali Hotel California. Danas se u njoj nalazi izložba o Karlovcu u ratnim danima, a u dvorištu na brdašcu možete (čak i s ceste u prolazu) vidjeti vojne eksponate iz rata.

11. Pijem pivo, dakle pomažem ekonomiju

Kad ste u Karlovcu, počastite se dobrim obrokom i pivom iz lokalne pivovare.

Poznatu Karlovačku pivovaru osnovao je mađarski barun Nikola Vranyczany, a danas je njezin vlasnik slavni Heineken.

Osim što pivovara čini ljude sretnima, uz to čuva i okoliš. Skladišni prostor napravljen je po principima zelene gradnje, a koriste i sunčevu energiju pri proizvodnji piva. Vole istaknuti i kako koriste 100 % prirodne sastojke i 100 % domaći ječam.

Što reći nego - živjeli!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju