• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Jedem, dakle putujem: Recepti iz 10 zemalja s kojima ćemo lakše preboljeti izolaciju

Mirisi Italije na tanjuru, švedska peciva koja ne možemo dočekati da se ohlade ili sreća zbog toga što smo naučili kuhati pravi francuski gulaš daju barem komadić avanturističkog duha koji osjećamo dok putujemo...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 15.04.2020 06:42 komentari
viber Created with Sketch.
Tart
Tart (Foto:Thinkstock/Guliver)

Galerija Tart 4 Stromboli 4 Paella - 1 4 Semla 4

U trendu Mikonos Zamke za turiste? "Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike Rižoto od ljute kobasice i graška Izbacite s jelovnika Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata

Prolongirajući planove za putovanja zbog trenutne situacije, možemo se sjetiti "one stare" o Muhamedu i brdu pa posjetiti zemlje o kojima sanjamo univerzalnim jezikom okusa. Pripremite lonce i tave, nabavite sastojke i upustite se u avanturu otkrivanja novih jela. Za dodatni "štimung" pustite i kakvu francusku šansonu, fado ili glazbu koja odgovara mjestu na koje ste odlučili "otputovati" i iskoristite trenutak.

Bon appétit!

Francuzi su kulinarski šampioni finih jela koja griju poput zagrljaja. Jedno od njih je burgundski gulaš (boeuf Bourguignon), koji je proslavila kuharica Julia Child, a teže ga je izgovoriti nego napraviti. Trebat će vam junetina, primjerice plećka, korjenasto povrće, vino (crni pinot), gljive i slanina. Nakon krčkanja u tavi, meso i povrće se nastavljaju peći u pećnici, oko dva sata na 160 stupnjeva Celzijusa.

Da Francuzi vole koristiti luk potvrđuje i njihova kultna juha u koju se poslužuje s kriškama kruha i sirom, kao i tart s lukom čiji će vas mirisi mediteranskih začina navesti da sve zaboravite i uživate do posljednje šnite - a recept potražite ovdje.

Okusi Italije

Od glave do pete, talijanska čizma ima na stotine recepata kojima možete zagristi u tradiciju, a ne morate potrošiti puno novca na sastojke. Pasta e fagioli ili pašta fažol, koji je omiljen i kod nas, jednostavan je i ukusan specijalitet.

Volite li tjesteninu, podsjetite se zašto je pasta carbonara toliko omiljena, a isprobajte i punjeni kruh sa sirom i šunkom koji ime duguje talijanskom vulkanu na istoimenom otoku Stromboliju. Zatvorite oči, uživajte u erupciji okusa i zamislite očaravajući vulkanski krajolik Sicilije. Poželite li nešto slatko, tu je i slavna čokoladna torta s Caprija za koju vam uopće ne treba brašno.  

Temperamentna španjolska jela

Jelo koje spaja meso i plodove mora s rižom pronašlo je svoje poklonike diljem svijeta. Hranjiva, ukusna i jednostavna, paella je već stoljećima nezaobilazan specijalitet u Španjolskoj. No ne morate do Pirinejskog poluotoka kako biste uživali u neodoljivoj tavi punoj mirisnih plodova, jer je možete napraviti i kod kuće.

Koliko je kuhara u Španjolskoj, toliko je i varijacija na temu sastojaka. Ovisno o kraju, s rižom se kombiniraju škampi ili kozice s piletinom i kobasicama, a paella može biti i isključivo mesna ili morska. Neki je obožavaju sa zečetinom, a drugi ne mogu bez sipinog crnila ili šafrana.

Osim paelle, isprobajte i tradicionalne španjolske okruglice albondigas, koje se poslužuju s pokojom kriškom kruha, ali odlične su i u kombinaciji s tjesteninom, rižom, pireom ili palentom.

Slatko sa sjevera Europe

Šveđani su majstori finih slatkih peciva. Isprobajte neodoljive semle, dizano pecivo koje se najčešće puni smjesom od usitnjenih badema i tučenim vrhnjem, ali Šveđani ga vole i u kombinaciji s čokoladom, bobičastim voćem – i obavezno kardamomom. Okusom podsjećaju na buhtle, ali imaju jedinstvenu strukturu i okus.

Švedske pužiće s cimetom obožava cijeli svijet jer su meki, sočni i mirisni, a najbolje je od svega što ih lako možete pripremiti kod kuće.

S austrijskih skijališta

Gust i podatan, bečki  gulaš je definicija slasti za mesoljupce. Tradicionalno se poslužuje s noklicama, knedlama ili špeclama ali slobodno odaberite prilog u kojem najviše uživate, poput širokih rezanaca, pirea, riže ili njoka. Kako biste dobili neodoljivi okus bečkog gulaša potrebno je najprije zapeći meso, a tek potom se dodaju ostali sastojci.

Za desert možete odabrati omiljeno jelo austrijskih skijališta. Meko tijesto punjeno kompotom od šljiva u umaku od vanilije i posipano makom austrijski je klasik koji se lako priprema kod kuće. Ovdje provjerite recept za germknedle.

Zdravo iz Indije

Jedno od najpopularnijih tipično južnoindijskih jela je dosa. Iako izgleda kao palačinka, u njoj nema brašna. Dosa se radi od paste nastale od fermentiranog dahla i riže, a poslužuje se s chutneyem (umak) i sambarom (nadjev od krumpira). Ako se želite okušati u spravljanju dose tu možete naći recept.

Japanska spora hrana

Poželite li prošetati gurmanskom kartom Japana, također ne morate izaći iz kuće, osim možda do trgovine. Iako ga mnogi smatraju fast foodom u dubokom tanjuru, za ramen je potrebno nešto više strpljenja. Kod pripreme te kultne juhe s tjesteninom velika se pozornost pridaje pripremi temeljca koji se krčka satima. Juha može imati na desetke sastojaka poput miso paste, limunske trave, čilija, rižinog octa, češnjaka i đumbira. Ključna je i posebna, ramen tjestenina kao i kuhana jaja. Ovdje možete baciti oko na recept.

Falafel Falafel (Foto: Getty Images)

Nikad bliži Istok

Falafel obožavaju diljem Bliskog istoka, ali i cijelog svijeta. Vole ga ljubitelji mesa, kao i vegetarijanci, a na izraelskim ulicama falafel se obično peče u dubokom ulju, a potom stavlja u tradicionalne pogače uz povrće i namaze po izboru. Kako napraviti pržene kuglice od mljevenog slanutka ili boba i začina provjerite ovdje.

Skok do Amerike

Kremasti makaroni sa sirom odličan su brzinski recept kada nemate mnogo vremena ili posuđa na raspolaganju, ali i jelo s kojim možete pobliže upoznati američku kuhinju. Makaroni sa sirom (eng. mac and cheese)smatraju se autohtonim američkim jelom te tvrde da je prvi poznati recept za zapečeni složenac od kuhanih makarona, umaka i sira izdan u kuharici Boston Cooking School iz 1896. godine. Ipak, rijetki znaju da su se obroci od tjestenine i parmezana jeli u Italiji još u 14. stoljeću. Bez obzira na podrijetlo, makaroni sa siromjednostavno su jelo koje ne traži previše petljanja po kuhinji.  

Kuharica Majke Rusije

"Jedan čovjek blinima ne može nahraniti svijet, ali zato može razveseliti obitelj i prijatelje", kaže se u Rusiji, gdje obožavaju te debeljuškaste palačinke koje se mažu marmeladom i jedu s vrhnjem. Ponekad se posipaju i začinskim biljem, nadijevaju lososom, kavijarom, ali i kuhanim jajima s mladim lukom ili gljivama. Odlične su i ruske piroške s kupusom, mljevenim mesom ili gljivama, a s nadjevom od usitnjene piletine i šampinjona ne možete pogriješiti. 

  • #Recepti
  • #Italija
  • #Francuska
  • #Švedska
  • #paella
  • #carbonara
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kuća za odmor Margherita: Rustikalni šarm s pogledom na goranske ljepote
Udobna i topla
Kuća za odmor Margherita: Rustikalni šarm s pogledom na goranske ljepote
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Tri blogerice, šest nespojivih namirnica i neočekivani rezultati: Tko je briljirao u drugom izazovu?
Pokrovitelj Tognana
Tri blogerice, šest nespojivih namirnica i neočekivani rezultati: Tko je briljirao u drugom izazovu?
Hrskavo pržena riba: Tajna je u limunovu soku, koji joj daje sasvim novu dimenziju
Brzo i jednostavno
Hrskavo pržena riba: Tajna je u limunovu soku, koji joj daje sasvim novu dimenziju
Zimska čarolija u dvorcu Mokrice: Gastronomske simfonije Restorana 1444 dvorca Mokrice!
Doživljaj za nepce
Zimska čarolija u dvorcu Mokrice: Gastronomske simfonije Restorana 1444 dvorca Mokrice!
Najelegantnija adventska lokacija u Zagrebu: Vrhunski barovi i restorani stižu na Oleander terasu hotela Esplanade
Fooling Around
Najelegantnija adventska lokacija u Zagrebu: Vrhunski barovi i restorani stižu na Oleander terasu hotela Esplanade
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Danilo: arheološko blago u blizini Šibenika
Nedovoljno poznato, a zgodno
Jeste li čuli za Danilo? Blago u blizini Šibenika koje rijetko gdje možete vidjeti u svijetu
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Evakuirana škola u Zagrebu, roditelji dobili obavijest: "Rekli su da djecu pošaljemo kući, ne znamo što se događa..."
reagirala policija
Evakuirana škola u Zagrebu, roditelji dobili obavijest: "Rekli su da djecu pošaljemo kući, ne znamo što se događa..."
Starica uhićena u bjelovarskoj bolnici
Priča s tužnom pozadinom
Vijest o uhićenju bake (82) uznemirila je Hrvatsku: "Situacija je postala neizdrživa..."
Stigla promjena vremena, snijeg pada u dijelovima Hrvatske
Hrvatska pod snijegom
FOTO Hrvatska na udaru snježnog kaosa! Snijeg već pada, pogledajte gdje će ga biti najviše
show
Tko je nova Miss Universe Fatima Bosch?
odnijela pobjedu
Tko je nova Miss Universe? Iza nje je ogroman skandal s početka izbora
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Je li Laura Gnjatović trebala proći u top 12 na izboru za Miss Universe?
recite nam u anketi!
Je li naša Laura Gnjatović trebala proći u top 12 na svjetskom izboru za Miss?
zdravlje
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Vratna kralježnica: Simptomi koji otkrivaju da je problem puno veći nego što mislite!
Jedan od najosjetljivijih dijelova tijela
Vratna kralježnica: Simptomi koji otkrivaju da je problem puno veći nego što mislite!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Bahati vozač mislio da je najpametniji dok mu kamiondžija nije očitao bukvicu
Zanimljivo
Bahati vozač mislio da je najpametniji dok mu kamiondžija nije očitao bukvicu
Svi se sprdaju s nastupom Miss Norveške, no ovaj je meme najbolji
Urnebesno
Svi se sprdaju s nastupom Miss Norveške, no ovaj je meme najbolji
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
tech
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Jesmo li pronašli izgubljenu Atlantidu? Ovaj istraživač tvrdi da zna gdje je
Sad je potrebno iskopavati
Jesmo li pronašli izgubljenu Atlantidu? Ovaj istraživač tvrdi da zna gdje je
Brat i sestra Habada ostaju u Slavoniji, uzgajaju lješnjak i stvaraju vrhunske proizvode!
Startaj Hrvatska 2025.
Brat i sestra Habada ostaju u Slavoniji, uzgajaju lješnjak i stvaraju vrhunske proizvode!
sport
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
KANADSKI BREND
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
Tužna vijest pogodila obitelj Realove legende, sinovi su shrvani: "Zauvijek ćemo te pamtiti"
Prerani odlazak
Tragedija u projektu Realove legende, njegovi sinovi su shrvani: "Zauvijek ćemo te pamtiti"
Tužna vijest iz Njemačke: Umro Dieter Herzog
Počivao u miru
Tužna vijest iz Njemačke: Umro član sjajne generacije koja je osvojila SP
tv
MasterChef: Ovakvu reakciju nitko ne želi doživjeti! Večeras saznajte tko će napraviti ovo "fino" jelo!
KULINARSKI FIJASKO
Ovakvu reakciju nitko ne želi doživjeti! Večeras saznajte tko će napraviti ovo "fino" jelo!
MasterChef: "Najbrži" kandidat MasterChefa iskreno progovorio: "Napravio sam glupost!"
NAPUSTIO NATJECANJE
"Najbrži" kandidat MasterChefa iskreno progovorio: "Napravio sam glupost!"
U dobru i zlu: Nema sada vremena razgovarati s njom
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Nema sada vremena razgovarati s njom
putovanja
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
novac
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Preuzeli Katran
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
lifestyle
Miss Universe Hrvatske Laura Gnjatović u crvenoj večernoj haljini brenda Leila Design
Spektakularno izdanje
Za ovakvu divu crvena je jedini izbor: Naša Miss Universe opčinila pozornicu stavom i ljepotom
Bojana Gregorić Vejzović u trapericama širokih nogavica i sivom kaputu
Lako se kopira
Bojana Gregorić Vejzović: Tako obična kombinacija koja izgleda vrhunski, ne trebaju joj nikakvi dodaci
Lejla Filipović u čizmama s chunky potplatom i trapericama 2025.
Tople, a šik
Ove čizme savršen su par podvrnutim trapericama, a nosi ih i Lejla Filipović
sve
Tko je nova Miss Universe Fatima Bosch?
odnijela pobjedu
Tko je nova Miss Universe? Iza nje je ogroman skandal s početka izbora
Miss Universe Hrvatske Laura Gnjatović u crvenoj večernoj haljini brenda Leila Design
Spektakularno izdanje
Za ovakvu divu crvena je jedini izbor: Naša Miss Universe opčinila pozornicu stavom i ljepotom
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Prženi riblji filet s limunom
Brzo i jednostavno

Hrskavo pržena riba: Tajna je u limunovu soku, koji joj daje sasvim novu dimenziju

Ovako pržena riba priprema se jednostavno, gotova je brzo, a limunov sok, u koji ćete je umočiti prije negoli je uronite u tekuće, prozračno tijesto, dat će joj sasvim novu dimenziju okusa. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Piletina u vinu Hrana i piće
    Za 20 minuta

    Piletina i šampinjoni u finom umaku od vina: Recept s kojim ćete razmaziti i sebe i svoje goste

  • Prženi riblji filet s limunom Hrana i piće
    Brzo i jednostavno

    Hrskavo pržena riba: Tajna je u limunovu soku, koji joj daje sasvim novu dimenziju

  • Slatko-ljuta piletina Hrana i piće
    Za 20 minuta

    Recept za nestrpljive: Slatko-ljuta piletina koja će vas osvojiti na prvu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close