Prolongirajući planove za putovanja zbog trenutne situacije, možemo se sjetiti "one stare" o Muhamedu i brdu pa posjetiti zemlje o kojima sanjamo univerzalnim jezikom okusa. Pripremite lonce i tave, nabavite sastojke i upustite se u avanturu otkrivanja novih jela. Za dodatni "štimung" pustite i kakvu francusku šansonu, fado ili glazbu koja odgovara mjestu na koje ste odlučili "otputovati" i iskoristite trenutak.

Bon appétit!

Francuzi su kulinarski šampioni finih jela koja griju poput zagrljaja. Jedno od njih je burgundski gulaš (boeuf Bourguignon), koji je proslavila kuharica Julia Child, a teže ga je izgovoriti nego napraviti. Trebat će vam junetina, primjerice plećka, korjenasto povrće, vino (crni pinot), gljive i slanina. Nakon krčkanja u tavi, meso i povrće se nastavljaju peći u pećnici, oko dva sata na 160 stupnjeva Celzijusa.

Da Francuzi vole koristiti luk potvrđuje i njihova kultna juha u koju se poslužuje s kriškama kruha i sirom, kao i tart s lukom čiji će vas mirisi mediteranskih začina navesti da sve zaboravite i uživate do posljednje šnite - a recept potražite ovdje.

Okusi Italije

Od glave do pete, talijanska čizma ima na stotine recepata kojima možete zagristi u tradiciju, a ne morate potrošiti puno novca na sastojke. Pasta e fagioli ili pašta fažol, koji je omiljen i kod nas, jednostavan je i ukusan specijalitet.

Volite li tjesteninu, podsjetite se zašto je pasta carbonara toliko omiljena, a isprobajte i punjeni kruh sa sirom i šunkom koji ime duguje talijanskom vulkanu na istoimenom otoku Stromboliju. Zatvorite oči, uživajte u erupciji okusa i zamislite očaravajući vulkanski krajolik Sicilije. Poželite li nešto slatko, tu je i slavna čokoladna torta s Caprija za koju vam uopće ne treba brašno.  

Temperamentna španjolska jela

Jelo koje spaja meso i plodove mora s rižom pronašlo je svoje poklonike diljem svijeta. Hranjiva, ukusna i jednostavna, paella je već stoljećima nezaobilazan specijalitet u Španjolskoj. No ne morate do Pirinejskog poluotoka kako biste uživali u neodoljivoj tavi punoj mirisnih plodova, jer je možete napraviti i kod kuće.

Koliko je kuhara u Španjolskoj, toliko je i varijacija na temu sastojaka. Ovisno o kraju, s rižom se kombiniraju škampi ili kozice s piletinom i kobasicama, a paella može biti i isključivo mesna ili morska. Neki je obožavaju sa zečetinom, a drugi ne mogu bez sipinog crnila ili šafrana.

Osim paelle, isprobajte i tradicionalne španjolske okruglice albondigas, koje se poslužuju s pokojom kriškom kruha, ali odlične su i u kombinaciji s tjesteninom, rižom, pireom ili palentom.

Slatko sa sjevera Europe

Šveđani su majstori finih slatkih peciva. Isprobajte neodoljive semle, dizano pecivo koje se najčešće puni smjesom od usitnjenih badema i tučenim vrhnjem, ali Šveđani ga vole i u kombinaciji s čokoladom, bobičastim voćem – i obavezno kardamomom. Okusom podsjećaju na buhtle, ali imaju jedinstvenu strukturu i okus.

Švedske pužiće s cimetom obožava cijeli svijet jer su meki, sočni i mirisni, a najbolje je od svega što ih lako možete pripremiti kod kuće.

S austrijskih skijališta

Gust i podatan, bečki  gulaš je definicija slasti za mesoljupce. Tradicionalno se poslužuje s noklicama, knedlama ili špeclama ali slobodno odaberite prilog u kojem najviše uživate, poput širokih rezanaca, pirea, riže ili njoka. Kako biste dobili neodoljivi okus bečkog gulaša potrebno je najprije zapeći meso, a tek potom se dodaju ostali sastojci.

Za desert možete odabrati omiljeno jelo austrijskih skijališta. Meko tijesto punjeno kompotom od šljiva u umaku od vanilije i posipano makom austrijski je klasik koji se lako priprema kod kuće. Ovdje provjerite recept za germknedle.

Zdravo iz Indije

Jedno od najpopularnijih tipično južnoindijskih jela je dosa. Iako izgleda kao palačinka, u njoj nema brašna. Dosa se radi od paste nastale od fermentiranog dahla i riže, a poslužuje se s chutneyem (umak) i sambarom (nadjev od krumpira). Ako se želite okušati u spravljanju dose tu možete naći recept.

Japanska spora hrana

Poželite li prošetati gurmanskom kartom Japana, također ne morate izaći iz kuće, osim možda do trgovine. Iako ga mnogi smatraju fast foodom u dubokom tanjuru, za ramen je potrebno nešto više strpljenja. Kod pripreme te kultne juhe s tjesteninom velika se pozornost pridaje pripremi temeljca koji se krčka satima. Juha može imati na desetke sastojaka poput miso paste, limunske trave, čilija, rižinog octa, češnjaka i đumbira. Ključna je i posebna, ramen tjestenina kao i kuhana jaja. Ovdje možete baciti oko na recept.

Falafel Falafel (Foto: Getty Images)

Nikad bliži Istok

Falafel obožavaju diljem Bliskog istoka, ali i cijelog svijeta. Vole ga ljubitelji mesa, kao i vegetarijanci, a na izraelskim ulicama falafel se obično peče u dubokom ulju, a potom stavlja u tradicionalne pogače uz povrće i namaze po izboru. Kako napraviti pržene kuglice od mljevenog slanutka ili boba i začina provjerite ovdje.

Skok do Amerike

Kremasti makaroni sa sirom odličan su brzinski recept kada nemate mnogo vremena ili posuđa na raspolaganju, ali i jelo s kojim možete pobliže upoznati američku kuhinju. Makaroni sa sirom (eng. mac and cheese)smatraju se autohtonim američkim jelom te tvrde da je prvi poznati recept za zapečeni složenac od kuhanih makarona, umaka i sira izdan u kuharici Boston Cooking School iz 1896. godine. Ipak, rijetki znaju da su se obroci od tjestenine i parmezana jeli u Italiji još u 14. stoljeću. Bez obzira na podrijetlo, makaroni sa siromjednostavno su jelo koje ne traži previše petljanja po kuhinji.  

Kuharica Majke Rusije

"Jedan čovjek blinima ne može nahraniti svijet, ali zato može razveseliti obitelj i prijatelje", kaže se u Rusiji, gdje obožavaju te debeljuškaste palačinke koje se mažu marmeladom i jedu s vrhnjem. Ponekad se posipaju i začinskim biljem, nadijevaju lososom, kavijarom, ali i kuhanim jajima s mladim lukom ili gljivama. Odlične su i ruske piroške s kupusom, mljevenim mesom ili gljivama, a s nadjevom od usitnjene piletine i šampinjona ne možete pogriješiti. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju