Jedno od najpopularnijih tipično južnoindijskih jela je dosa. Iako izgleda kao palačinka, u njoj nema brašna. Dosa se radi od paste nastale od fermentiranog dahla i riže, a poslužuje se s chutneyem (umak) i sambarom (nadjev od krumpira).
Prvi pisani recept za dosu potječe iz 12. stoljeća, u Manasollasi, sanskrtskoj enciklopediji koju je sastavio Somshvara III., tadašnji vladar pokrajine Karnataka na jugu Indije.
Nakon proglašenja neovisnosti Indije dosa je postala popularna diljem čitave zemlje, a danas je nezaobilazni dio ponude restorana u Indiji. Jedan od njih je i SPR u Mysoreu, za kojeg se po ambijentu ne bi ni reklo da je u Indiji. Da većina gostiju nisu Indijci, u svakom slučaju.
Spr restoran, Mysore (Foto: Matea Vipotnik)
Ružica i ja naručile smo masala dosu i dosu s lukom, koje su stigle s chutneyem od kokosa i sambarom. Chutney je bio božanstven, a sama dosa poprilično ljuta, jer se u smjesu, osim dahla i riže, ubacuje i povrće s puno začina i čili papričica.
Večera je bila preukusna, lagana, a opet zasitna, a i jeftina. Dvije dose i 2 mosambija, soka od slatke limete, platile smo manje od 30 kuna.
Ako se želite okušati u spravljanju dose, a ne možete naći gotovu smjesu, evo recepta.
Sastojci:
600 g riže
200 g dahla
¾ žličice sjemenki piskavice
začini po želji
sol
ulje za kuhanje
Priprema:
Dobro operite rižu i dahl, dodajte sjemenke piskavice te prelijte vodom da se natopi tijekom noći. Idući dan procijedite te sastojke ubacite u blender i samo ako je potrebno, dodajte malo vode te blendajte dok ne dobijete pastu sa zrnatom teksturom.
Preselite u posudu i dolijte vode dok ne dobijete smjesu takve teksture da kada u nju umočite žlicu, prekrije ju debelim slojem. Dodajte soli i prekrijte smjesu te ju stavite na mračno i toplo mjesto idućih 6 do 8 sati. Nakon fermentacije dobro promiješajte i dosa je spremna za pečenje.
Pripremite si kuhinjske ubruse kojima ćete razmazivati vrlo tanak sloj ulja na tavu. Stavite tavu da se ugrije na srednje jakoj vatri. Kao i za palačinku, izlijte mali dio smjese na srednji dio tave te ga koncentričnim krugovima proširite prema rubovima. U smjesi na tavi nastat će rupice, to je normalno.
Spr restoran, Mysore
(Foto: Matea Vipotnik)
Kada ste raširili smjesu po tavi, uzmite kist i pošpricajte dosu i rubove kapljicama ulja. Kada dosa lagano pozlati, preokrenite i pecite minutu na drugoj strani. Prepolovite i pecite još pola minute.
Dose možete poslužiti tople, ali i hladne. Dok su tople, bit će hrskave, pa preporučujemo posluživanje takvih.