Vjerujemo da ste svi čuli za slavni (i puno puta opjevani) talijanski otok Capri, a jeste li čuli za njegovu najpoznatiju slasticu tortu Caprese? Torta Caprese jedan je od onih klasičnih kolača koji se peku i kod kuće i u raznim slastičarnicama, a u njemu uživamo gotovo čitavo stoljeće.

Torta nastala greškom

Kao i mnoge slastice, a i jela koja danas rado jedemo, i ova torta od čokolade i badema nastala je pukom greškom. Kako to obično biva, sasvim neočekivano postala je omiljena torta na mnogim stolovima. Zasluge za recepturu torte pripadaju kuharu imena Carmine Di Fiore, koji je 1920. godine prvi put ispekao tu tortu u svojoj zanatskoj radionici na otoku Capriju.

Torta caprese - 4 Torta caprese - 4 (Foto: Sandra Rončević)

Jedna od priča kaže da kad je pripremao tortu za tri američka kriminalca koja su na otok u regiji Kampaniji došli kako bi kupili par zaštitnih dokoljenica za svima nam znanog mafijaša Ala Caponea, zaboravio je u tijesto dodati brašno. Možda zbog uzbuđenosti i straha od pogreške u pripremi torte za ljude "tog kalibra", ali pogreška se dogodila – Carmine je zaboravio dodati upravo jedan od glavnih sastojaka. Međutim, finalni se rezultat pokazao izvrsnim, torta je bila prava pravcata delicija i ubrzo je postala jedna od najpoznatijih torti u Italiji i za koju se mahom tražio recept.

Torta caprese - 1 Torta caprese - 1 (Foto: Sandra Rončević)

Kako se priprema torta Caprese?

Za originalnu tortu potrebni su vam sljedeći sastojci; jaja, mljeveni bademi, tamna čokolada, šećer i maslac. Za posebnu citrusnu notu slobodno dodajte i ribanu koricu naranče, a za bolje dizanje žlicu ruma ili konjaka. Budući da torta ne sadrži brašno, posebno je pogodna za sve one koji su na bezglutenskoj prehrani. Iako se na temelju navedenih sastojaka može zaključiti kako se radi o pravoj nutritivnoj bombi, torta je začuđujuće lagana. Osim toga, izuzetno je jednostavna za pripremu.

Napravite i vi ovu divnu tortu, hrskavu izvana, a mekanu i kremastu iznutra, možda već za Uskrs i dodatno njome obogatite svoj uskrsni stol.

Torta Caprese

Sastojci:


(za kalup promjera 22 – 24 cm)
4 jaja sobne temperature
150 g šećera u prahu
150 g tamne čokolade
200 g mljevenih ili sjeckanih badema
130 g maslaca

Dodatno (po želji):
1 žlica ruma ili konjaka
ribana korica jedne cijele naranče

Priprema:

1. Na pari otopite čokoladu i maslac. Pustite da se ohladi.

2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka i polovice šećera u prahu napravite čvrsti snijeg.

3. Žumanjke dobro umutite sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu s maslacem i mutite još nekoliko minuta, ali smanjenom brzinom.

4. Smjesi dodajte mljevene bademe pa ih polako umiješajte špatulom. Dodajte rum, koricu naranče te pomalo snijeg od bjelanjaka, uz pažljivo miješanje.

5. Smjesu izlijte u namašćen kalup (dno obložite papirom za pečenje) pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 °C te pecite 30 minuta. Čačkalicom provjerite je li gotovo. Torta Caprese mora ostati vlažna i kremasta u sredini.

6. Izvadite iz pećnice i pustite da se prohladi. Posipajte šećerom u prahu ili gorkim kakaom (kao u ovom slučaju) i poslužite. Torta Caprese konzumira se lagano topla. Slobodno uz nju poslužite i tučeno slatko vrhnje.
 
Još Sandrinih recepata potražite na njezinu blogu O slanom & slatkom: o svemu...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju