Pasta e fagioli ili pašta fažol ukusno je i vrlo jednostavno jelo koje potječe iz Italije, a koje se priprema od tek nekoliko cjenovno prihvatljivih sastojaka.

Nije poznato gdje je prvi put skuhano, ali svakako je riječ o jelu siromaha koje se s vremenom proširilo na cijeli svijet. Kao što mu ime kaže, u centru pažnje su tjestenina i grah. Pa iako u Italiji svako kućanstvo ima svoj recept za savršenu paštu fažol, Talijani se pridržavaju nekih osnovnih pravila.

Tjestenina Hrana i piće 7 najvećih grešaka zbog kojih nam tjestenina ispada loše

Pasta e fagioli najčešće se priprema od bijelog graha (cannellini) ili šarenog graha (borlotti), koje je najbolje skuhati samostalno. Naravno da se ovo jelo može napraviti i s grahom iz konzerve, a kad je u pitanju tjestenina, najčešće se koriste ditalini ili sitni makaroni. No ako nemate te vrste pri ruci, nema problema. Talijani znaju isprazniti sve ostatke suhe tjestenine iz smočnice u kuhinjsku krpu, pa ih istući batom za mesom kako bi ih usitnili.

Bolonjez Hrana i piće Trik Jamieja Olivera za savršeni umak bolonjez

Sastojci:

500 g kuhanog graha
300 g suhe tjestenine
100 g pancete
3-4 rajčice iz konzerve
2-3 češnja češnjaka
1-2 litre povrtnog temeljca po želji
malo maslinova ulja
grančica svježeg ružmarina
sol i papar po želji
naribani sir po želji

Priprema:

1. Namočite grah večer prije kuhanja, ocijedite vodu te ga stavite kuhati drugi dan na uobičajeni način. U grah možete dodati nekoliko češnjeva češnjaka i nešto svježeg peršina za bolji okus.

Posolite grah tek pri kraju kuhanja. Ovisno o starosti zrna i vremenu namakanja, grah se može kuhati jedan do dva sata.

2. U velikom loncu na malo maslinova ulja prepržite sitno nasjeckanu pancetu dok ne dobijete lijepu smećkastu boju. Tada dodajte očišćene češnjeve češnjaka (u komadu) i ružmarin te pirjate minutu-dvije.

3. Ubacite u lonac zgnječenu rajčicu iz konzerve, sve dobro promiješajte i pirjajte nekoliko minuta.

4. Jelu dodajte kuhani grah, sve dobro promiješajte i pirjajte minutu ili dvije da se okusi sljube.

Grotta Palazzese Hrana i piće Restoran u pećini s pogledom na Jadransko more koji je teško nadmašiti

5. Tada dodajte suhu tjesteninu i postepeno ulijte temeljac u lonac. Tekućina bi trebala biti otprilike 5 centimetara iznad ostalih sastojaka u loncu jer će tjestenina tijekom kuhanja popiti dosta vode.

6. Držite jelo na oku i redovito ga miješajte jer bi se tjestenina mogla zalijepiti za dno lonca. Dolijte još vode ili temeljca ako primijetite da je jelo presuho.

7. Ako ste ulili previše temeljca, gnječilom za krumpir stisnite dio graha te tako zgusnite cijelo jelo. Posolite i popaprite po želji.

8. Jelo poslužite toplo s kriškom kruha. Po želji paštu fažol možete poslužiti i s malo naribanog sira. Dobar tek!