Punjeni kruh ime duguje talijanskom vulkanu na istoimenom otoku Stromboliju nadomak Sicilije. Iako kruže brojne teorije o tome kako je nastao kruščić punjen sirom (najčešće mozzarellom), salamom ili kobasicom te povrćem, najvjerojatnija je ona kako je kuhar Nazzareno Romanov 1950. godine prijateljima pripremio neobični specijalitet i nazvao ga prema filmu Stromboli, koji se tada prikazivao.

Baš poput vulkana, i punjena pizza skriva svakojaka iznenađenja ispod naizgled obične vanjštine. U filmu Ingrid Bergman glumi djevojku koja dolazi na otok Stromboli i pokušava se priviknuti na sirotinjsko okruženje, a život bi joj zasigurno bio lakši da je dane mogla kratiti pripremom kultnog specijaliteta.

Sastojci za stromboli:

450 g oštrog brašna
250 ml mlake vode
20 g svježeg kvasca
žličica smeđeg šećera
žlica maslinova ulja + za premazivanje
žličica soli

Nadjev:

150 g mozzarelle
100 g edamera
150 g šunke
100 g salame
2 dl umaka od rajčice
začini: origano, majčina dušica, mljevena paprika

Priprema: 

1. Pomiješajte ulje, vodu i šećer pa dodajte kvasac.

2. Prosijte brašno pa dodajte mokre sastojke i umijesite tijesto.

3. Premažite ga maslinovim uljem i ostavite na toplom mjestu dok se ne udvostruči.

4. Podijelite tijesto na dva dijela pa ga razvaljajte u pravokutnike na debljinu od oko centimetar i pol.

5. Svaki pravokutnik premažite umakom od rajčice i pospite začinima, ali rub ostavite prazan.

6. Dodajte i narezanu šunku, sir i salamu.

7. Presavijte rubove i savinite tijesto u roladu te prebacite na nauljeni lim za pečenje.

8. Ostavite ga da odstoji još desetak minuta pa zarežite po sredini.

9. Pecite oko 40 minuta na 200 °C. Petnaest minuta prije kraja izvadite štruce iz pećnice i premažite ih maslinovim uljem.

Lažna sarma: Kako napraviti omiljeni svitak kad u kući nema mljevenog mesa? Sarma od krumpira - 7 Sarma od krumpira - 6 Sarma od krumpira - 1 +2 Sarma od krumpira - 4