Punjeni kruh ime duguje talijanskom vulkanu na istoimenom otoku Stromboliju nadomak Sicilije. Iako kruže brojne teorije o tome kako je nastao kruščić punjen sirom (najčešće mozzarellom), salamom ili kobasicom te povrćem, najvjerojatnija je ona kako je kuhar Nazzareno Romanov 1950. godine prijateljima pripremio neobični specijalitet i nazvao ga prema filmu Stromboli, koji se tada prikazivao.
Baš poput vulkana, i punjena pizza skriva svakojaka iznenađenja ispod naizgled obične vanjštine. U filmu Ingrid Bergman glumi djevojku koja dolazi na otok Stromboli i pokušava se priviknuti na sirotinjsko okruženje, a život bi joj zasigurno bio lakši da je dane mogla kratiti pripremom kultnog specijaliteta.
Stromboli - 22 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Nas je pak za njegovu pripremu inspirirao Veliki tjedan Italije koji od 7. veljače počinje u Lidlu, kada su nam dostupne sve one fine talijanske salame koje čine stromboli zanimljivim i neodoljivim. Talijani zaista znaju kako od jednostavnih sastojaka i pripreme napraviti senzaciju koju rado rekreira cijeli svijet. Talijanskim okusima najlakše je putovati zelenim obroncima i kamenim ulicama države najzanimljivijeg oblika na svijetu.
RECEPT - STROMBOLI
Sastojci:
- 550 g svježeg tijesta za pizzu
ili napravite domaće tijesto:
- 450 g oštrog brašna
- 250 ml mlake vode
- 20 g svježeg kvasca
- žličica smeđeg šećera
- žlica maslinova ulja + za premazivanje
- žličica soli
Stromboli - 19 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Nadjev:
- 150 g mozzarelle
- 100 g edamera
- 150 g kuhane šunke
- 100 g milanske salame
- 100 g salame Ventricine
- maslac
- režanj češnjaka
- 2 dl umaka od rajčice
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- začini: origano, majčina dušica, ružmarin, mljevena paprika
- jaje
Priprema:
1. Mi smo se odlučili za jednostavniju varijantu i poslužili smo se gotovim, svježim tijestom za pizzu, ali imate li vremena i volje napravite ga kod kuće. Pomiješajte ulje, vodu i šećer pa dodajte kvasac. Prosijte brašno pa dodajte mokre sastojke i umijesite tijesto. Premažite ga maslinovim uljem i ostavite na toplom mjestu dok se ne udvostruči. Podijelite tijesto na dva dijela pa ga razvaljajte u pravokutnike na debljinu od oko centimetar i pol.
Stromboli - 1
(Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
5. Otopite maslac i u njega naribajte češnjak. Svaki pravokutnik premažite maslacem s češnjakom te pospite sjeckanim peršinom i mješavinom talijanskih začina, ali rub ostavite prazan.
6. Po dužini slažite red milanske salame pa salame Ventricine. Na njih složite šnite edamera pa kuhanu šunku i po njoj pospite mozzarellu ribanu ili natrganu na komadiće. Po mozzarelli pospite još malo peršina i začina.
Stromboli - 13
(Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
7. Presavijte rubove i savinite tijesto u roladu te prebacite na papir za pečenje. Napravite par plićih rezova na vrhu te štrucu premažite razmućenim jajima s dvije žlice maslinovog ulja. Pospite po vrhu još malo peršina i začina.
9. Pecite oko 30 minuta na 180 °C ili dok ne dobije zlatnosmeđu boju kao na našim fotografijama.
10. Kada izvadite štrucu iz pećnice pričekajte 10-tak minuta pa je narežite na šnite i poslužite uz umak od rajčice. Dobar tek!
Stromboli - 5 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Dok uživate u sočnim i božanstvenim savijutcima, bili sami ili u društvu, talijanskoj gozbi pridružite i ostale njihove delicije koje možete nabaviti tijekom Velikog tjedna Italije, koji počinje 7. veljače u vašem obližnjem Lidlu.
Sadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.