Božićnih kolača nikada ne može biti previše, ali to ne znači da sve morate raditi u zadnji čas. Ovaj jednostavan kolač, pun citrusne arome, začinjen cimetom, bogat orašastim plodovima i pijanim sušenim voćem, možete ispeći - već u lipnju. Neće mu naime, biti baš ništa ako stoji i šest mjeseci. Dapače, bit će i bolji, jer ćete ga svaki tjedan napajati rakijicom, likerom ili čajem.

Ovaj slatki božićni kolač zamijesti ćete vrlo jednostavno, izliti ga u kalup i - skoro zaboraviti na njega. Peče se na vrlo niskoj temperaturi, pa će vam zauzeti pećnicu na četiri sata, kao pečenje. Ali to gostoprimstvo vraćat će vam jako dugo svojim punim okusom i time što ga uvijek možete imati pri ruci. 

Božićni kolač koji može stajati pola godine - sastojci:

  • 1 kg miješanog suhog voća po želji (grožđice, ribizli, brusnice, nasjeckane suhe marelice, datulje, smokve…)
  • 150 ml šerija, rakije, ruma ili čaj, plus za polijevanje kolača
  • 2 naranče, naribana korica i iscijeđeni sok
  • 250 g maslaca, omekšalog, plus za namastiti lim
  • 250 g smeđeg šećera
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 4 jaja
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 ½ čajna žličica cimeta
  • ½ čajne žličice muškatnog orašćića
  • ½ čajne žličice naribanog đumbira
  • 100 g badema, narezanih na listiće, ili miješanih orašastih plodova, grubo zdrobljenih, plus za ukras

Božićni kolač koji može stajati pola godine - priprema:

  1. Sušeno voće stavite u zdjelu i prelijte ga odabranim alkoholom ili čajem. Dodajte narančinu koricu i sok, dobro promiješajte, poklopite i ostavite da se namače preko noći.
  2. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
  3. Visoki okrugli kalup promjera 20 centimetara ili kvadratni promjera 18 centimetara premažite maslacem i obložite papirom za pečenje tako da viri preko ruba.
  4. Izvana omotajte kalup s nekoliko listova novinskog papira i pričvrstite ih spajalicama ili koncem.
  5. Tucite maslac, šećer i vaniliju dok smjesa ne postane kremasta, a zatim umiješajte jedno po jedno jaje. Dodajte brašno, začine, natopljeno sušeno voće, tekućinu u kojoj se namakalo i orašaste plodove.
  6. Promiješajte i ulijte u kalup za tortu. Stražnjom stranom žlice napravite udubljenje u sredini, i pecite sat i pol.
  7. Smanjite temperaturu na 140 stupnjeva.
  8. Prekrijte kolač dvostrukim listom kuhinjske folije ili papirom za pečenje i pecite još 2 i pol do 3 sata ili dok čačkalica ne izađe čista.
  9. Ohladite kolač u kalupu pa ga izvadite i zamotajte u masni papir ili papir za pečenje.
  10. Čuvajte kolač u posudi s poklopcem ili dobo zamotan u plastičnu kuhinjsku foliju. Svakih tjedan dana otvorite kolač, izbodite ga vilicom i zalijte s još alkohola ili čaja kako bi bio što sočniji.

Pogreške u kuhinji koje se ne opraštaju: Pirjate li mljeveno meso prije motanja u sarmu? Pasta Sarma Soparnik/Ilustracija +3 Sarma

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju