Iako se peku skoro u svim prigodama tijekom cijele godine i sastavni su dio bogatog pladnja koji broji različite suhe kolače, ipak se recepti za linzere najčešće traže baš u vrijeme Božića i ususret Novoj godini. Zašto? Pa zato što su jednostavni za pripremu, njihove izrezivanje, a kasnije i spajanje vrlo zabavno je pa ih možete raditi i s djecom. Jako su fotogenični i lijepi, baš nekako zimski, a spoj fine marmelade i prhkog tijesta čini ih najslasnijim kolačićima kojima ste obogatili svoju svečanu trpezu.

U kategoriji zabavnih i jednostavnih kolačića za pripremu su i husarski kolačići s čokoladom, za sve one koji ne priznaju kolačiće bez čokolade.

A nećete pogriješiti ni ako posegnete za malim, žutim, prhkim i kiselkastim napastima koji su još prošle zime zaludili internet pod imenom jednostavni raspucanci s limunom, napravite i njih pa imajte spreman pladanj na kojem će svatko izabrati svog favorita.

Linzeri - sastojci

  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca ili masti
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • Za punjenje: marmelada od šipka ili po želji

Linzeri - priprema

  1. U dublju zdjelu prosijte brašno pomiješano s praškom za pecivo, dodajte sol, šećer i vanilin šećer, izmiješajte pa dodajte hladni, narezani maslac koji brzinski prstima utrljate u tijesto. Dobit ćete pjeskastu smjesu.
  2. Dodajte jaje pa zamijesite prhko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju, stavite u hladnjak i pustite da se hladi barem 30 minuta.
  3. Na dobro pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto, otprilike 3 mm debljine pa modlicama (izrezivačima) izrezujte kolačiće, a svakom drugom izrežite mali krug u sredini.
  4. Slažite ih na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje pa ih stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite ih između 8 i 10 minuta. Pazite da ih ne prepečete, trebaju ostati svijetli.
  5. Izvadite ih iz pećnice i ohladite. Potom one s rupom u sredini pospite šećerom u prahu, a cijele premažite marmeladom od šipka (ili nekom drugom po želji) pa ih pažljivo spojite. Složite ih na pladanj i poslužite ili ih odložite u limenu kutiju, tako ih možete čuvati do dva tjedna.

Zašto mi ne uspijeva francuska salata? 5 čestih pogrešaka zbog kojih neće biti dovoljno ukusna Francuska salata - 1 Francuska salata - 4 Francuska salata - 2 +0 Francuska salata - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju