Iako se peku skoro u svim prigodama tijekom cijele godine i sastavni su dio bogatog pladnja koji broji različite suhe kolače, ipak se recepti za linzere najčešće traže baš u vrijeme Božića i ususret Novoj godini. Zašto? Pa zato što su jednostavni za pripremu, njihove izrezivanje, a kasnije i spajanje vrlo zabavno je pa ih možete raditi i s djecom. Jako su fotogenični i lijepi, baš nekako zimski, a spoj fine marmelade i prhkog tijesta čini ih najslasnijim kolačićima kojima ste obogatili svoju svečanu trpezu.
U kategoriji zabavnih i jednostavnih kolačića za pripremu su i husarski kolačići s čokoladom, za sve one koji ne priznaju kolačiće bez čokolade.
A nećete pogriješiti ni ako posegnete za malim, žutim, prhkim i kiselkastim napastima koji su još prošle zime zaludili internet pod imenom jednostavni raspucanci s limunom, napravite i njih pa imajte spreman pladanj na kojem će svatko izabrati svog favorita.
Linzeri - sastojci
- 300 g glatkog brašna
- 200 g maslaca ili masti
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 jaje
- Za punjenje: marmelada od šipka ili po želji
Linzeri - priprema
- U dublju zdjelu prosijte brašno pomiješano s praškom za pecivo, dodajte sol, šećer i vanilin šećer, izmiješajte pa dodajte hladni, narezani maslac koji brzinski prstima utrljate u tijesto. Dobit ćete pjeskastu smjesu.
- Dodajte jaje pa zamijesite prhko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju, stavite u hladnjak i pustite da se hladi barem 30 minuta.
- Na dobro pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto, otprilike 3 mm debljine pa modlicama (izrezivačima) izrezujte kolačiće, a svakom drugom izrežite mali krug u sredini.
- Slažite ih na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje pa ih stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite ih između 8 i 10 minuta. Pazite da ih ne prepečete, trebaju ostati svijetli.
- Izvadite ih iz pećnice i ohladite. Potom one s rupom u sredini pospite šećerom u prahu, a cijele premažite marmeladom od šipka (ili nekom drugom po želji) pa ih pažljivo spojite. Složite ih na pladanj i poslužite ili ih odložite u limenu kutiju, tako ih možete čuvati do dva tjedna.
Zašto mi ne uspijeva francuska salata? 5 čestih pogrešaka zbog kojih neće biti dovoljno ukusna +0