Da biste kušali tradicionalnu švedsku poslasticu, ne morate otputovati. Semla se lako priprema kod kuće. To se dizano pecivo najčešće puni smjesom od usitnjenih badema i tučenim vrhnjem, ali Šveđani ga vole i u kombinaciji s čokoladom, bobičastim voćem – i obavezno kardamomom, začinom koji im daje prepoznatljivu aromu. Semla je dio rituala koji se naziva fika, a nešto više o tome možete pročitati u tekstu: Najbolji švedski rituali: Znate li što Šveđani rade srijedom?
 

Okusom podsjećaju na buhtle, ali semla ima jedinstvenu strukturu i okus. Prema staroj tradiciji, jede se s vrućim mlijekom, a peciva su ukusna i sutradan ako se čuvaju u dobro zatvorenoj posudi. Iako se u njima uživa cijele godine, najpopularnije su na Semmeldagen - dan tih "švedskih bucki", odnosno Pokladni utorak.

Sastojci za semle:

25 g svježeg kvasca
125 ml mlijeka
1 žličica usitnjenih sjemenki kardamoma
325 g prosijanog glatkog brašna
1 jaje
50 g šećera
1/2 žlice praška za pecivo
1/2 žličice soli
100 g maslaca
Za premazivanje:
1 jaje
1 žlica vode

Nadjev

100 g mljevenih badema (blanširanih i tostiranih)
100 šećera
3 žlice vode
1/2 žličice sjemenki kardamoma
1 žličica ekstrakta vanilije

Krema od vanilije

200 m vrhnja za šlag
1 žlica šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

1. Tijesto možete mijesiti u mikseru s nastavkom za tijesta (kukom ili spiralama) ili ručno. Izmrvite kvasac i pomiješajte s malo toplog mlijeka. Usitnite sjemenke kardamoma pa dodajte kvascu.

2. Prosijte brašno, tučena jaja, šećer, prašak za pecivo i sol u posudu za miješanje s kukom. Dodajte kvasac i miješajte na srednjoj brzini oko 5 minuta ili dok se ne oblikuje kugla tijesta.

3. Narežite maslac na listiće i dodajte komadić po komadić miksajući oko 10-15 minuta. Kad se tijesto prestane lijepiti za stjenke posude, postane meko i elastično isključite mikser. Ostavite tijesto u posudi da stoji oko 10 minuta.

4. Podijelite tijesto na 9 komada (oko 70 do 80 grama svaki) pa oblikujte loptice. Stavite ih u lim za pečenje prekriven papirom za pečenjem s dovoljno mjesta između. Pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže oko sat i pol.

5. Zagrijte pećnicu na 220°C . Loptice premažite jajetom istučenim s žličicom vode pa pecite 10 minuta. Ostavite da se hlade na rešetci.

6. U međuvremenu napravite nadjev. Usitnite mljevene bademe i šećer u blenderu i dodajte sasvim onoliko vode da dobijete gustu pastu. Sjemenke kardamoma usitnite u fini prah pa ih dodajte smjesi od badema zajedno s ekstraktom vanilije.

7. Ohlađena peciva prerežite malim nožem. Gornji dio izrežite na trokute a donji dio izdubite žlicom. Pasti od badema dodajte mrvice od peciva i malo vrućeg vrhnja za šlag da dobijete mekšu pastu, promiješajte je i rasporedite je u peciva. Nadjev treba biti kremast i gust, kao za primjerice makovnjaču.

8. Za kremu od vanilije izmiksajte vrhnje sa šećerom u prahu i ekstraktom vanilije pa slastičarskom vrećicom nadjenite peciva.

9. Na vrh kreme stavite poklopce i pospite šećerom u prahu.

Kućica blizu Zagreba u kojoj se spava, kuha i pije rakija za 0 kuna