Da biste kušali tradicionalnu švedsku poslasticu, ne morate otputovati. Semla se lako priprema kod kuće. To se dizano pecivo najčešće puni smjesom od usitnjenih badema i tučenim vrhnjem, ali Šveđani ga vole i u kombinaciji s čokoladom, bobičastim voćem – i obavezno kardamomom, začinom koji im daje prepoznatljivu aromu. Semla je dio rituala koji se naziva fika, a nešto više o tome možete pročitati u tekstu: Najbolji švedski rituali: Znate li što Šveđani rade srijedom?
 

Okusom podsjećaju na buhtle, ali semla ima jedinstvenu strukturu i okus. Prema staroj tradiciji, jede se s vrućim mlijekom, a peciva su ukusna i sutradan ako se čuvaju u dobro zatvorenoj posudi. Iako se u njima uživa cijele godine, najpopularnije su na Semmeldagen - dan tih "švedskih bucki", odnosno Pokladni utorak.

Sastojci za semle:

  • 25 g svježeg kvasca
  • 125 ml mlijeka
  • 1 žličica usitnjenih sjemenki kardamoma
  • 325 g prosijanog glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 50 g šećera
  • 1/2 žlice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 100 g maslaca
  • Za premazivanje:
  • 1 jaje
  • 1 žlica vode

Nadjev

  • 100 g mljevenih badema (blanširanih i tostiranih)
  • 100 šećera
  • 3 žlice vode
  • 1/2 žličice sjemenki kardamoma
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Krema od vanilije

  • 200 m vrhnja za šlag
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

  1. Tijesto možete mijesiti u mikseru s nastavkom za tijesta (kukom ili spiralama) ili ručno. Izmrvite kvasac i pomiješajte s malo toplog mlijeka. Usitnite sjemenke kardamoma pa dodajte kvascu.
  2. Prosijte brašno, tučena jaja, šećer, prašak za pecivo i sol u posudu za miješanje s kukom. Dodajte kvasac i miješajte na srednjoj brzini oko 5 minuta ili dok se ne oblikuje kugla tijesta.
  3. Narežite maslac na listiće i dodajte komadić po komadić miksajući oko 10-15 minuta. Kad se tijesto prestane lijepiti za stjenke posude, postane meko i elastično isključite mikser. Ostavite tijesto u posudi da stoji oko 10 minuta.
  4. Podijelite tijesto na 9 komada (oko 70 do 80 grama svaki) pa oblikujte loptice. Stavite ih u lim za pečenje prekriven papirom za pečenjem s dovoljno mjesta između. Pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže oko sat i pol.
  5. Zagrijte pećnicu na 220°C . Loptice premažite jajetom istučenim s žličicom vode pa pecite 10 minuta. Ostavite da se hlade na rešetci.
  6. U međuvremenu napravite nadjev. Usitnite mljevene bademe i šećer u blenderu i dodajte sasvim onoliko vode da dobijete gustu pastu. Sjemenke kardamoma usitnite u fini prah pa ih dodajte smjesi od badema zajedno s ekstraktom vanilije.
  7. Ohlađena peciva prerežite malim nožem. Gornji dio izrežite na trokute a donji dio izdubite žlicom. Pasti od badema dodajte mrvice od peciva i malo vrućeg vrhnja za šlag da dobijete mekšu pastu, promiješajte je i rasporedite je u peciva. Nadjev treba biti kremast i gust, kao za primjerice makovnjaču.
  8. Za kremu od vanilije izmiksajte vrhnje sa šećerom u prahu i ekstraktom vanilije pa slastičarskom vrećicom nadjenite peciva.
  9. Na vrh kreme stavite poklopce i pospite šećerom u prahu.

Kućica blizu Zagreba u kojoj se spava, kuha i pije rakija za 0 kuna Žumberačka kućica - 16 Žumberačka kućica - 15 Žumberačka kućica - 14 +13 Žumberačka kućica - 13

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju