Falafel su pržene kuglice od mljevenog slanutka ili boba i začina koje se na Bliskom istoku jedu od 'pamtivijeka', iako nije jasno porijeklo ovog vegetarijanskog specijaliteta. Neki tvrde da je ovo jeftino jelo puno bjelančevina izmišljeno u Egiptu, koje se konzumiralo tijekom posta umjesto mesa.

Izreal ga naziva svojim nacionalnim jelom, a smatra se ultimativnom street food hranom u ovoj zemlji. Na izraelskim ulicama falafel se obično peče pred kupcima u dubokom ulju, a potom stavlja u tradicionalne pogače uz povrće i namaze po izboru.

Za dobar falafel je važno da kuglice budu hrskave izvana
, a mekane i laganog okusa iznutra. Obično se miješaju s ukiseljenom repom i patlidžanom, narezanom paprikom, rajčicom i krastavcima, te začinjavaju umakom od sezama (tahini) ili ljutim umakom od kiselog manga (amba).

Falafel sadrže mnogo bjelančevina Falafel sadrže mnogo bjelančevina (Foto: Guliver / Thinkstock)
Falafel je iznimno popularan među veganima i vegetarijancima jer je riječ o obroku s visokim postotkom proteina biljnog porijekla i prehrambenih vlakana koji snižavaju krvni tlak. No ne treba zaboraviti da se peče u ulju, pa bi trebali koristiti najbolje alternative. Dobar je izvor kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, cinka te vitamina C i B.

Guinnessove rekord za najveću kuglicu falafela drži Jordan, u čijem je glavnom gradu Ammanu 2012. godine ispečena 'grdosija' od 74,75 kilograma. Sadržavala je nekoliko desetaka kilograma slanutka, 5 kilograma luka, 2 kilograma svježeg peršina i korijandera, a bila je pečena u 350 litara biljnog ulja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju