Originalni austrijski gulaš drukčiji je od svojeg mađarskog bratića. Wiener Saftgulasch ne sadrži krumpir niti papriku, tek junetinu i luk, koji su ključni za pripremu gustog, mirisnog i podatnog umaka bez dodavanja brašna ili kiselog vrhnja. Za zgušnjavanje nema prečica, potrebno je dugo miješati kako bi se pretvorio u krepku deliciju. Tradicionalno se poslužuje s noklicama, knedlama ili špeclama, ali slobodno odaberite prilog u kojem najviše uživate, poput širokih rezanaca, pirea, riže ili njoka. Prije nego što se bacite na pripremu doznajte kojih je to pet grešaka zbog kojih nam gulaš ispada loše.

U trendu Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Složenac od naribanih tikvica Najlakši recept Izvana hrskav, a iznutra mekan i sočan: Naribajte tikvice i napravite ovaj neodoljivi ljetni složenac

Kako biste dobili neodoljiv okus umamija bečkog gulaša, potrebno je najprije zapeći meso kako bi se sokovi sačuvali unutra, a tek se potom dodaju ostali sastojci. Meso je najbolje peći u nekoliko tura jer gužva u tavi znači i lošiji okus. Razlog tome je to što će se meso skuhati i neće dobiti karameliziranu aromu koju želimo.

Važno je odabrati i dobro meso, a najbolje je ono koje ima dovoljno masti i kolagena – protein koji služi kao vezivno tkivo u mišićima. Dobar izbor je junetina od mišića koljenice, potkoljenice, prednje plećke i vrata, a kako ne bi bilo žilavo, prije pripreme očistite ga od tetiva. Gulaš se ne može prekuhati, a kako bi kolagen omekšao, treba mu dati dovoljno vremena na laganoj vatri. Dva do tri sata krčkanja daju najbolje rezultate.

Sastojci za bečki gulaš:

  • 1 kg junetine za gulaš
  • 600 g luka
  • 2 žličice sušenog mažurana
  • 2 žličice sjemenki kima
  • 3 žličice mljevene paprike
  • 1 žličica ljute mljevene paprike prema želji
  • 1/2 žlice jabučnog octa
  • 3/4 žličice soli
  • 20 g paste od rajčice

Priprema bečkog gulaša:

  1. Narežite meso na kocke od oko 5 centimetara i očistite ga od tetiva.
  2. Popržite meso u tavi u nekoliko tura po 5-10 minuta.
  3. Izvadite meso, dodajte ulje i pržite nasjeckani luk na jakoj vatri oko 10 minuta pa smanjite vatru i pirjajte oko 15 minuta dok ne omekša.
  4. Izmiksajte ili zgnječite sjemenke kima. To možete učiniti u mlincu za kavu ili ih pomiješajte s malo tekućine ili maslaca kako biste to učinili u blenderu.
  5. U lonac s lukom dodajte rajčicu, mažuran, sjemenke kima i miješajte oko 10 sekundi pa dodajte mljevenu papriku i miješajte još 10 sekundi. Imajte na umu da paprika prženjem postaje gorka, pa je nemojte predugo ostaviti na vatri.
  6. Dodajte ocat s 240 ml vode i ostavite da se kuha dok se tekućina ne reducira – oko 15 minuta.
  7. Dodajte još jednu čašu vode pa izblendajte štapnim mikserom.
  8. Vratite na vatru i ubacite meso u lonac te poklopite i smanjite vatru.
  9. Začinite prema ukusu i kuhajte 2-3 sata, odnosno dok meso ne omekša.
  10. Sutradan će gulaš biti još ukusniji.

Kralj hladnog vremena: Namirnica koja snižava kolesterol i šećer u krvi Grah Jela s grahom - 6 Jela s grahom - 7 +4 Jela s grahom - 1