Tradicionalne španjolske okruglice albondigas uobičajeno se poslužuju u malim posudama s čašom vina i pokojom kriškom kruha, ali odlične su i u kombinaciji s tjesteninom, rižom, pireom ili palentom. Dodatno ih možete "pojačati" mozzarellom koja će se odlično uklopiti u omiljeno jelo
Sastojci za albondigas:
4 kriške kruha
6 žlica mlijeka
2 žlice parmezana
400 g mljevene junetine
400 g mljevene svinjetine
1 češanj češnjaka
svežnjić peršina
1 jaje
1 žličica dimljene mljevene paprike
Umak:
1 glavica luka
1 češanj češnjaka
800 g pelata
1 prstohvat mljevene paprike
200 ml crnog vina
2 češnja češnjaka
sol, papar
maslinovo ulje
200 g mozzarelle
1. Šnitama kruha odvojite koricu pa ih narežite na komadiće i stavite u veliku posudu. Prelijte ih mlijekom.
2. Pomiješajte meso, kruh, parmezan, češnjak, sjeckani peršin, jaje i mljevenu papriku. Posolite i popaprite te napravite loptice – od te smjese bit će ih oko 30.
3. Zagrijte maslinovo ulje i popržite okruglice. Izvadite ih i dolijte još malo ulja u tavu. Popržite češnjak i luk, zatim dodajte vino i kuhajte dok se ne reducira i gotovo ne nestane. Ubacite pelate, sol, papar i mljevenu papriku.
4. Kuhajte 10 minuta pa vratite okruglice i nastavite još 20 minuta dok se umak ne zgusne, a okruglice skuhaju. Prebacite u posudu za pečenje, dodajte naribani sir i zapecite dok se ne otopi.