Kako biste germknedle lako izvadili iz posude za kuhanje na pari, prethodno je obložite papirom. Tako ćete ih lako izvaditi bez straha da se zalijepe i ostanu savršeno okrugle.
Sastojci za germknedle:
500 grama bijelog brašna
7 g instant kvasca
1 čajna žličica soli
65 grama šećera
70 grama otopljenog maslaca
250 ml punomasnog mlijeka
1 jaje
1 žumanjak
1 jaje
½ čajne žličice ekstrakta vanilije
Umak od vanilije:
150 ml mlijeka
150 ml slatkog vrhnja
mahuna vanilije
3 žumanjka
50 g šećera
Za posipanje:
40 g mljevenog maka
60 g šećera
Nadjev:
100 g kompota od šljiva
2 žlice ruma
Priprema:
1. Pomiješajte suhe sastojke (brašno, kvasac, sol i šećer) s mokrima (maslac, mlijeko, jaje, dodatni žumanjak i ekstrakt vanilije) pa ih mijesite oko deset minuta. Trebali biste dobiti mekano i glatko tijesto koje nije ni previše ljepljivo ni previše suho.
2. Stavite tijesto u plastičnu posudu, prekrijte ga krpom i pustite da se diže sat ili dva, dok se ne udvostruči njegov volumen. Što je prostorija toplija, to će se tijesto brže dići.
3. Zagrijte mlijeko i 1 dl slatkog vrhnja pa dodajte unutrašnjost iz mahune vanilije. Žumanjke umutite sa šećerom i 50 ml vrhnja, dodajte vruću mješavinu mlijeka i vrhnja te kuhajte nekoliko minuta na pari tako da se smjesa ne zgruša.
3. Lagano pobrašnite podlogu na kojoj ćete razvući tijesto. Tijesto razvucite u oblik kobasice te podijelite na deset jednakih komada.
4. Svaki komadić tijesta izravnajte, u sredinu stavite žličicu nadjeva od ruma i kompota, prekrijte drugu polovicu tijesta preko nadjeva i lagano utisnite rubove. Na isti način napravite sveukupno 10 germknedli.
5. Svaku okruglicu kuhajte15 – 20 minuta na pari. Ako nemate aparat za kuhanje na pari, zagrijte veliki lonac vode, preko njega stavite pamučnu bijelu krpu (bez ikakvih bojila) i zavežite krajeve da bude stabilna. Umjesto krpe može poslužiti i papir. Na krpu stavite knedle, pa ih prekrijte poklopcem ili drugim loncem, da vam ne pobjegne sva para. Uz pomoć drvenog štapića za ražnjiće provjerite jesu li okruglice skuhane – zabodite ga u okruglicu i ako nema tragova tijesta – gotove su.
7. Okruglice prelijte umakom od vanilije i pospite mješavinom maka i šećera u prahu.
Neotkrivena ljepota usred oceana: Europski otoci za koje rijetki znaju gdje se nalaze +2