Od svih švedskih recepata, pužići s cimetom su najpopularniji. Ako ste ikada posjetili ljepoticu s europskog sjevera zasigurno se možete prisjetiti tih sočnih mekih peciva koja griju dušu i tijelo, a najbolje pašu uz kavu, odnosno fiku. U pekarnicama ih možete naći pod različitim nazivima poput kanelbullar, a ako vam je Švedska predaleko napravite ih kod kuće.


Sastojci za pužiće s cimetom:

Za tijesto:

400 ml mlijeka
110 g maslaca
2 x 7 g suhog kvasca
110 g šećera
750 g brašna
½ žličice soli
2 žličice kardamoma

Za premazivanje: 

4 žlice šećera u granulama 
1 jaje 

Nadjev:

110 g maslaca
90 g šećera
2 žlice cimeta

Priprema: 

1. Rastopite maslac na laganoj vatri pa dodajte mlijeko i miješajte. Mlaku smjesu maknite s vatre.

2. Pomiješajte brašno, sol, šećer, kvasac i kardamom te izmiješajte kuhačom. U sredinu ulijte maslac rastopljen u mlijeku.

3. Prebacite smjesu na radnu površinu pa zamijesite i ostavite pokriveno prozirnom folijom 45 minuta.

4. Zagrijte pećnicu na 220°C. Izmiješajte cimet, šećer i maslac u glatku smjesu.

5. Polovicu tijesta razvaljajte u oblik kvadrata debljine oko 3 milimetra i razmažite po njemu smjesu od cimeta pa zarolajte. Ponovite postupak s drugom polovicom.

6. Narežite tijesto na kriške i stavite polovicu pužića ga u okruglu posudu za pečenje. Premažite ih izmiješanim jajetom i pospite šećerom.

7. Stavite pužiće u pećnicu pa smanjite temperaturu na 190˚C na 15 do 20 minuta pa ispecite i drugu turu.

8. Prosijte šećer te dodajte malo po malo vode dok ne dobijete smjesu koja se lijepo rasteže pa ukrasite pečene pužiće.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju