Teško je baš pogoditi svačiji ukus i kreirati recept koji će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane i poznavatelje domaće kuhinje.
Slažemo se kako je najbolja sarma ona na kojoj smo odrasli i koja dolazi iz obiteljskih kuharica, ali ako se prvi put upuštate u veselu pustolovinu izrade sarmi, prvo pogledajte kako savršeno zarolati sarmu, a onda proučite najbolji recept za sarmu s kojim će vam ovo omiljeno jelo hladnijih dana sigurno uspjeti.
Nakon što prvi put isprobate recept za sarmu potrebano je samo malo laganog balansiranja okusa i razvijanje tehnike kako bi sarmu napravili svaki puta po svom guštu. Ali vjerujte i ovaj recept možete prezentirati kao dobru obiteljsku tajnu, na vama je samo još da napravite kremasti pire i počnete dijeliti repete. Uživajte u jeseni i zimi uz sarmu! Dobar tek!
Sastojci za sarmu:
- 450 g mljevenog mesa
- 1 manja glavica kiseloga kupusa
- 60 g sušene slanine
- 60 g riže
- 1 manji luk
- 2 režnja češnjaka
- ½ žličice crvene paprike
- sol i papar po želji
- 1 lovorov list
Priprema sarme:
- Odvojite listove glavice kupusa i odrežite im korijen.
- Nasjeckajte slaninu na komadiće i pirjajte je s očišćenim i nasjeckanim kockicama luka i češnjaka.
- Pustite da se sastojci ohlade pa ih pomiješajte s mljevenim mesom, sirovom rižom, crvenom paprikom, solju i paprom.
- Listove kupusa nadjenite mesom, zamotajte ih i presavijte rubove, ponavljajte sve dok ne potrošite sav nadjev.
- Sarme stavite u dublji lonac, ubacite lovorov list, a eventualni višak kupusa narežite na trakice i stavite kuhati zajedno. Vodom prelijte sarme.
- Kuhajte na laganoj vatri oko 90 minuta. Poslužite s mekanim pireom od krumpira. Dobar tek!
Drukčiji od drugih: Lanac brze hrane za kojim lude susjedi stigao u Hrvatsku +0