Špageti carbonara su tradicionalno talijansko jelo koje se sastoji od tjestenine, sira, jaja i slanine. Iako je riječ o obroku koje se može pripremiti u svega 15-ak minuta, ono ne uspijeva svima. Baš zato Jamie Oliver daje savjete kako usavršiti njegovu pripremu.
Otprije je poznato kako je britanski chef ljubitelj talijanske kuhinje. Ne čudi stoga što se u pripremi savršene carbonare okreće prepoznatljivim namirnicama ove europske države. 
Umjesto pancette ili špeka koristi guanciale, odnosno slaninu od svinjskih obraza s visokim postotkom masnoće koja jelu daju dodatnu punoću okusa. U pripremi također koristi sir pecorino umjesto raširenijeg i popularnijeg parmezana. 
No osim brzine u pripremi, za savršeno kremaste špagete carbonara Jamie Oliver tvrdi da je ključna voda u kojem se kuhala tjestenina. 
“Voda od tjestenine i otopljena masnoća iz guanciale bit će baza za kremasti umak,” otkriva na svojem YouTube kanalu. 
U nastavku teksta pročitajte kako Jamie Oliver priprema savršene špagete carbonara.
Sastojci za 2 osobe:
200 grama špageta
80 grama slanine guanciale
30 grama sira pecorino 
1 jaje
1 žlica crnog papra u zrnu
1 češanj češnjaka (po želji)
Priprema:
1. Skuhajte tjesteninu prema uputama s pakiranja.
2. Slaninu narežite na sitne komade te ih prepržite na tavi na umjerenoj temperaturi. 
3. U mužaru sameljite crni papar, prosijajte ga kroz cijedilo, a fini prah dodajte slanini. 
4. Ako volite okus češnjaka, u tavu dodajte zdrobljeni češanj u kori. 
5. Kada se otopi višak masnoće iz slanine ugasite vatru, a u tavu diretno ubacite špagete s nešto vode od kuhanja. 
Voda od kuhanja poslužit će kao baza za umak, ali će istovremeno zaustaviti proces proces prženja. 
6. U tavu dodajte jaje koje ste izmutili s dvadeset dekagrama naribanog sira pecorino. Miješajte sve zajedno dok tjestenina ne bude u potpunosti prekrivena umakom. 
7. Istresite tjesteninu na tanjure, preko svega naribajte preostali sir i poslužite dok je vruće. Dobar tek! 
U videu pogledajte Jamiejev proces pripreme špageta carbonara.

 
               
               
               
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                            
