Kuhanje za jednu osobu mnogima je tlaka jer oduzima previše vremena, a nakon silnog truda nema se s kime podijeliti dojmove. Kako bi izbjegli „mnogo buke nizašto“, mnogi soleri već imaju u imeniku popis omiljenih pizzerija ili kineskih restorana, no prije ili kasnije sva hrana iz dostave počinje imati jednak okus.

Oni koji kuhaju zdravo izbjegavaju dostave jer ne mogu kontrolirati količinu ulja ili šećera u tanjuru, a zbog velikodušnih porcija lako je nakupiti pokoji kilogram viška. Imate li prave sastojke u hladnjaku, lako je i bez previše truda jesti raznoliko.

Slanina

Uz slaninu u hladnjaku za čas možete napraviti umake za tjesteninu, omlet, pečeni krumpir s ploškama špeka ili juhu, uz dodatak luka i mrkve. Spojite slasne komadiće špeka sa zdravim pestom na bazi orašastih plodova i poslužite uz njoke ili tjesteninu.

Recept provjerite ovdje, a količinu sastojaka prilagodite ovisno o tome želite li dio pesta sačuvati za sutradan. Za jednu osobu bit će dovoljno 80  120 grama špageta, ovisno o gladi.

Recept za najslasniji zapečeni krumpir sa sirom i špekom također je jedan od onih koje ćete zavoljeti

Slanina - 8 Slanina - 8 (Foto: Stockfood)

Tuna

Tuna je raznolika namirnica za brzinski ručak. Kupite li je u limenci, može stajati tjednima kao pričuva za slučaj velike gladi. Osim u kombinaciji s kuhanom rižom, rajčicom i maslinovim uljem, isprobajte je s tjesteninom ili povrćem kuhanim na pari.

Bilo da se želite odmoriti od mesa ili pripremiti zdravi namaz koji čuva srce, namaz od tune i avokada fin je povod. Namažite ga na krekere ili poslužite s maslinama, štapićima mrkve i celera pa uživajte!

Salata od tunjevine bez tjestenine? I to je moguće uz alternativu koja će vas oduševiti – ovdje potražite tri slasna recepta.

Piletina

Imate li kumicu, susjedu ili dobavljača domaće piletine od povjerenja, kupite je u većim količinama pa smrznite razrezano na veličinu porcije. Omiljena svestrana namirnica idealna je za pripremu temeljaca koji također mogu biti u pričuvi na ledu kad zatreba.

Ljepljiva, sočna, mekana i aromatična pileća krilca još su jedan od razloga zašto se nikad nećemo zasititi piletine i zašto se svako malo vraćamo receptima s piletinom. Količine prilagodite, a po osobi bit će dovoljno oko 200 grama piletine.

Jednostavno je skuhati i savršeni pileći paprikaš. Pravi pikantni, aromatični umak s mesom poslužite uz široke rezance ili valjuške, a skuhajte ga po ovom receptu i višak zaledite.

Fina piletina gotova za 15 minuta koju morate probati idealan je za one trenutke kada nemate vremena za spremanje obroka ili vam se ne da raditi komplicirana jela.

Češnjak, naranča i ružmarin u marinadi savršena su kombinacija za finu aromu sočnog, pečenog mesa, a recept za neodoljivu mariniranu potražite ovdje.

Pileći paprikaš Pileći paprikaš (Foto: Getty Images)

Krumpir

Krumpir je obećana namirnica za brza i jednostavna jela – od pirea do pečenog ili kuhanog krumpira. Imate li kalup za muffine obavezno isprobajte recept za hrskave krumpire zapečene sa sirom i začinima. Ovisno o gladi, trebat će vam dva do tri veća krumpira, a prilagodite i količinu začina. Poslužite uz zelenu salatu.

Salata od krumpira može stajati više dana u hladnjaku, a priprema se bez previše filozofije. No kako bi bila još bolje zavirite ovdje Ili se nadahnite internacionalnom kuhinjom.

Pokušajte odoljeti receptu za punjeni krumpir s gljivama i sirom, jelu koje spaja vegetarijance i ljubitelje mesa – no poželite li pojačanje, dobro će doćipokoja ploška špeka. 

Kolač Hrana i piće Bolji od seksa: Recept za sočni kolač koji može ispeći baš svatko

Smrznuto povrće

Svježe je najčešće i bolje, ali povrće s leda lako se i brzo priprema te je u svakom slučaju zdravije od pizze ili hamburgera iz dostave. Briketi smrznutog špinata neka posluže kao prečica za pripremu neodoljivog jela iz djetinjstva. Odledite ga u loncu s malo vode, a količine smanjite na četvrtinu.

Protiv proljetnog umora, debljanja ili bolesti srca grašak je dušu dao, a iskušate li ga na slasnim "mazalicama" ili u kombinaciji s ribom i mesom, s nestrpljenjem ćete ga očekivati svake sezone. 3 zelene ideje potražite ovdje.

Brokula iz lonca ili pećnice idealan je prilog, a lako se pretvara u zanimljivu juhu. Volite li egzotične okuse isprobajte je u tajlandskoj verziji.

Palačinke Hrana i piće 10 najčešćih pogreški zbog kojih palačinke ne uspijevaju

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju