Drvo smrti ili otrovna guava neki su od naziva drveta koje je u Guinnnessovoj knjizi rekorda zapisano kao najopasnije na svijetu. Rijetka tropska voćka Hippomane mancinella može zavarati svojim slatkim plodovima diljem Floride, Kariba, Srednje Amerike i sjevera Južne Amerike. No nisu samo plodovi toksični, svi dijelovi drveta smrti izuzetno su štetni.

Gusti mliječni sok koji izlazi iz kore, lišća i ploda u dodiru s kožom izaziva opekline. Znanstvenici tvrde da i samo stajanje pod drvetom dok pada kiša može biti kobno. Zabilježeni su i slučajevi privremene sljepoće koje je izazvao dim gorućeg drveta, koji je opasno i udisati.

Zbog zastrašujućih svojstava uobičajeno je vidjeti oznake upozorenja pokraj drveća. Iako bi se lako moglo posjeći, drvo smrti ima značajnu ulogu u lokalnim ekosustavima, pružajući zaštitu od vjetra i obalne erozije. Karipski stolari već stoljećima koriste drvo za proizvodnju namještaja, nakon što ga pažljivo izrežu i osuše na suncu kako bi se neutralizirao otrovni sok.

"Prava prijetnja smrću dolazi od malih okruglih plodova", piše BBC, dodajući kako konzumacija voća donosi najveću opasnost. Roger Hammer, prirodoslovac i botaničar, otkriva kako su starosjedioci Kariba bili upoznati sa stablom i koristili su ga u mnoge svrhe - sok se poglavito koristio za vrhove strijela.

Smatra se kako je od otrovne strijele stradao i Juan Ponce de Leon, španjolski pomorac i konkvistador, koji je preminuo u sukobu kraj zaljeva Charlotte Harbor.  Najviše primjeraka zloglasnog drveta raste u Nacionalnom paru Everglades (u dijelu Flamingo), kao i na nekim manjim floridskim otocima, poput Elliott Keya i Key Larga pa nađete li se u tom kutku planeta zaobiđite opasno drvo u široku luku.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju