Sočno meso i umak pun okusa definicija su sočnog gulaša, jela koje ne traži osobitu vještinu u kuhinji, a opet ga je lako zaribati. Srećom, na raspolaganju su nam trikovi kuhara s kojima je lako napraviti specijalitet za pamćenje – i ponavljati ga svaki put kad nam se jede nešto slasno.

Najbolji komadi mesa

Priprema slasnog gulaša počinje u mesnici, a kako biste odabrali pravi komad mesa, potražite dijelove junetine kojima paše dugo krčkanje na niskoj temperaturi. To mogu biti žilaviji komadi mesa, koji su ujedno i povoljniji. S mišićima koljenice ili potkoljenice, vrata ili prednje plećke nećete pogriješiti.

Marinada

Meso narežite na kocke podjednake veličine, a imate li dovoljno vremena, možete ga i marinirati u vinu ili vinskom octu. U marinadu možete dodati i senf te sojin umak, kao i začine poput češnjaka, timijana, lovora ili ružmarina. Odlučite li se za marinadu, meso prije pečenja na tavi obrišite kuhinjskim ručnikom.

Prženje na naglo

Kako bi meso bilo što ukusnije, obvezno ga ispržite u tavi prije dodavanja tekućine. Neki čine grešku pa meso prže na luku, ali vrsni chefovi to ne preporučuju ako želite meko, pomalo ljepljivo meso. Kockice mesa kratko ispržite na tavi ili u loncu s malo ulja, a ako imate veću količinu mesa, to činite u nekoliko tura kako se ne bi skuhalo umjesto zapeklo.

Polako i strpljivo

Za većinu vrsta gulaša potrebno je vrijeme da se razviju fini okusi, stoga nikako nemojte žuriti. Potrebno je najmanje dva sata da meso omekša, a slobodno još produljite vrijeme kuhanja za koji sat. Požurite li i pojačate vatru, mišićna vlakna će se skupiti i postati žilava.

Za više okusa

Luk, mrkva i celer klasični su sastojci za gulaš – i to s razlogom, jer s njima ne možete pogriješiti. Odličan je dodatak pečeni češnjak, a i suhe gljive mogu dati odličan okus. Na početku kuhanja možete dodati suhe začine, a za kraj možete ubaciti i svježe začinsko bilje, poput kopra, peršina ili ružmarina.

7 finih jela idealnih za svaki dan ovoga tjedna Piletina Fritatu možete napraviti i bez jaja Bijeli čili od piletine i graha +0 Talijani poslužuju umak bolonjez sa širokim rezancima

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju