Jedan naš poznati mladi kuhar prije nekoliko godina pokazao nam je kako salata od tune može biti upotpunjena svakodnevnim namirnicama koje nisu majoneza, tjestenina i krastavci te nam otvorio sasvim novu dimenziju kada je riječ o ovoj plavoj ribi iz konzerve koju možete pronaći u svakoj trgovini s hranom.

Kombinirao ju je s krumpirom, mladim lukom, cherry rajčicama i mladom salatom, sve začinjeno limunovim sokom, maslinovim uljem, soli i paprom.

Kako bi salata mogla dulje stajati, ponijeti se na posao ili na izlet, počeli smo samostalno eksperimentirati s raznim žitaricama koje bi mogle odlično pristajati uz tunu. I evo do kojih smo saznanja došli.

1. Kus-kus s tunom, mladim lukom, graškom i kukuruzom

Osim što je jednostavan za pripremu, kus-kus je odlična žitarica za sve vrste toplih ili hladnih salata. Neutralnog je okusa i odlična upija druge arome. Kus-kus serviran s ribom tradicionalno je jelo na zapadnoj Siciliji, a u svojoj svakodnevnoj prehrani koriste ga svi narodi sjeverne Afrike.

Šalicu kus-kusa prelijte s dvije šalice vode, pričekajte 15 minuta kako bi upio svu vodu, a zatim u njega umiješajte mladi luk narezan na tanke kolutiće, kukuruz i grašak te tunu iz konzerve iz koje ste malo ocijedili ulje. U maloj zdjelici pomiješajte dvije žlice sweet chilli umaka, jednu žlicu limunova soka, prstohvat soli i papra te prelijte preko salate. Sve dobro izmiješajte i uživajte.

Salata s tunom i s kus-kusom Salata s tunom i s kus-kusom (Foto: Getty)

Uz kus-kus odlično idu sve grahorice, tako da možete isprobati sve kombinacije s povrćem grahoricama i tunom, kao što je i ona s mrkvom, slanutkom, paprikom i lukom u gotovoj Eva salati s tunom i kus-kusom.

2. Tuna salata s crvenom kvinojom, cherry rajčicom, avokadom i feta sirom

Ova salata fuzija je raznih kuhinja, od južnoameričke do mediteranske. Kvinoja se mogla naći na stolovima još u doba drevnih Inka, a danas je rado viđen gost u kuhinji svake osobe koja drži do zdrave prehrane. Ima visoku razinu bjelančevina te je prikladan izvor svih esencijalnih aminokiselina koje nam omogućuju regeneraciju tkiva i mogu spriječiti bolesti srca i krvožilnog sustava. Bogata je željezom, a velik udio magnezija i vitamina B2 može pomoći i u borbi s migrenama. Zbog svih nutrijenata važnih za sportaše ovakva salata preporučuje se i kao hranjiv obrok poslije jutarnje tjelovježbe.

Laganog je orašastog okusa, može se jesti topla ili hladna, a odlično upotpunjuje tunu i paše uz svježe okuse cherry rajčice, paprike, mladog luka ili feta sira.

Na tavi zagrijte malo žlicu maslinova ulja i lagano istostirajte šalicu kvinoje stalno miješajući oko dvije minute. Zatim je zalijte šalicom pilećeg temeljca i šalicom vode, pustite neka zakipi, a zatim smanjite vatru i kuhajte oko 20 minuta.

Salata s crvenom kvinojom i tunom Salata s crvenom kvinojom i tunom (Foto: Getty)

Pustite da se kvinoja ohladi na sobnu temperaturu, a zatim joj dodajte tunu iz konzerve, avokado narezan na ploške, cherry rajčice narezane na polovice, drobljeni feta sir i mladi luk narezan na tanke kolutiće.

U maloj posudici napravite dresing za salatu od dvije žlice soka od limete, žlice usitnjenog svježeg korijandera, dvije žlice ekstra djevičanskog ulja i jednog usitnjenog režnja češnjaka. Sve dobro sjedinite i prelijte preko salate te opet sve dobro promiješajte.

Ako ste kratki s vremenom i ne možete se upustiti u malo duže pripremanje ove žitarice, u smočnici uvijek pri ruci imajte Eva tuna salatu s crvenom kvinojom i povrćem koju, ako želite, možete još obogatiti s namirnicama po želji.

3. Salata od tune s divljom rižom i povrćem

Iako nosi njezino ime, divlja riža zapravo nije riža, već vrsta vodene trave sličnih svojstava. Ovo duguljasto, crno, sjajno zrno izuzetno je bogato bjelančevinama, mineralima, vlaknima, vitaminima B te folnom kiselinom. Sadrži vrlo malo masnoća, a i manje kalorija od smeđe riže. Odlična je u salatama, ali i kao dodatak uobičajenim jelima s rižom, a evo kako je odlično ukomponirati s tunom.

Salata od divlje riže, povrća i tune Salata od divlje riže, povrća i tune (Foto: Getty)

Skuhajte šalicu divlje riže prema uputama na kutiji (obično se kuha čak 40 minuta) te pustite neka se ohladi. Naribajte jednu veliku mrkvu, narežite polovicu žute paprike i polovicu crvene paprike na sitne kockice te mladi luk na tanke kolutiće. U lončiću kratko skuhajte male cvjetove brokule tako da ostanu zeleni i al dente.

Konzervu od tune skupa s uljem stavite u zdjelu, malo je izdrobite i pomiješajte s ohlađenom rižom, zatim dodajte ostalo povrće, malo octa i soli i papra po želji te sve dobro sjedinite. Vaša salata gotova je u 45 minuta uključujući i pripremu, a želite li još brže uživati u njoj, dovoljno je samo otvoriti konzervu Eva tuna salate s divljom rižom i povrćem idealnom za hranjivi gablec na poslu.

Nakon ova tri, četiri prijedloga za nove kreativne načine pripreme salate od tune, vjerujemo da ćete se pozdraviti s nezdravom verzijom salate od tune s majonezom.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju