U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Cvjetača ili karfiol je biljka iz porodice krstašica (lat. Cruciferae). Potječe s Mediterana, a danas se uzgaja u cijelom svijetu.

Može se nabaviti sve od proljeća do kasne jeseni, a neki od nje pripremaju i zimnicu – npr. turšiju – te uživaju u cvjetači u ukiseljenom obliku i u zimskim mjesecima.

Zašto jesti cvjetaču?

  • Cvjetača je niskokalorična namirnica. U 100 grama sadrži tek 25 kalorija zbog čega se njezina konzumacija preporučuje osobama koje žele smršavjeti. Istovremeno obiluje prehrambenim vlaknima koji pružaju osjećaj sitosti i sprečavaju prejedanje.
  • Konzumacija prehrambenih vlakana važna je i za zdravlje crijeva te jamči dobar rad probave. Uz to smanjuje razine lošeg kolesterola te povoljno djeluje na rad kardiovaskularnog sustava.
  • Cvjetača obiluje mineralima – posebice magnezijem i kalijem koji na prirodan način snižavaju visoki krvni tlak, štite srce i krvne žile.
  • Cvjetača sadrži vitamin C i obilje antioksidanata koji snaže imunitet i djeluju protuupalno.
  • Sulforafan u cvjetači sprječava oštećenja vida i razne bolesti oka.

Kako odabrati dobru cvjetaču i pohraniti je?

Najviše zdravstvenih dobrobiti primit ćete ako konzumirate svježu cvjetače. Da je cvjetača svježa prepoznat ćete po boji glavice – cvjetovi bi trebali biti bijeli te čvrsto priljubljeni, a listovi svijetlozeleni i bez vidljivih oštećenja. S druge strane, staru cvjetaču prepoznat ćete po smeđim ili crnim mrljama na cvjetovima, ali i uvenulim listovima.

Svežu cvjetaču stavite u hladnjak u plastičnu ili papirnatu vrećicu. Ovako je možete čuvati do pet dana. Prije nego što je planirate termički obraditi operite je i iskoristite po želji. Svježu cvjetaču možete odmah očistiti, oprasti, narezati na manje cvjetove i zalediti u ledenici te tako spremiti za buduće korištenje.

Kako spremiti cvjetaču?

Cvjetača je kameleon u kulinarskom svijetu – može se stopiti s različitim okusima i transformirati u zanimljiva jela. Imate li dobar blender ili sjeckalicu povrća vrlo brzo i lako možete glavicu cvjetače pretvoriti u niskokaloričnu alternativu riži.

Može zamijeniti i pire od krumpira ili biti baza niskokaloričnog tijesta za pizzu. Od cvjetače se mogu raditi i ukusna variva, slane palačinke i brojna druga jela. Želite li da ima dobar okus, dobro je začinite.

U nastavku teksta dajemo vam ideje za pripremu fantastične cvjetače u kojoj ćete uistinu uživati.

Slika nije dostupna Hrana i piće Bez jaja i ulja: Najlakši recept za finu pohanu cvjetaču s hrskavom koricom

Slika nije dostupna Hrana i piće Nova zvijezda vaše kuhinje: Kako napraviti rižu od cvjetače?

Slika nije dostupna Hrana i piće Recept za slastan preljev zbog kojeg će svi napokon zavoljeti cvjetaču

Slika nije dostupna Hrana i piće Hrskavi, a sočni: Isprobajte recept za neodoljive krokete od cvjetače i sira

Slika nije dostupna Hrana i piće Samo 3 sastojka! Recept za fine njoke od cvjetače koje će voljeti bilo koji umak

Pire od cvjetače Hrana i piće Najkremastiji prilog mesnim jelima u kojem možete uživati do besvijesti

Lepinje Hrana i piće Bez straha od debljanja: Lepinje od samo 2 sastojka koje možete jesti do mile volje

Pizza Hrana i piće Bez grama brašna: Recept za proteinsku pizzu-navlakušu sa sirom