Cvjetača je iznimno fleksibilna namirnica iz porodice krstašica, odnosno kupusnjača. S njom je moguće pripremati brojna jela poput juha i variva – iskoristiti je možete umjesto riže, napraviti s njom slastan pire ili čak tijesto za pizzu.

Bogata je brojnim vitaminima, mineralima i drugim hranjivim tvarima, zbog čega je vrlo dobra za zdravlje.

1. Pomaže u mršavljenju

Cvjetača je dijetalna namirnica koja u stotinu grama ima svega 25 kalorija. Uz to, riječ je o povrću koji ubrzava metabolizam. Ne čudi stoga što se njegova konzumacija preporučuje osobama koje pokušavaju smršavjeti ili održati tjelesnu masu.

2. Čuva srce i kardiovaskularni sustav

Cvjetača je bogata dijetalnim vlaknima koja pomažu u smanjenju loše razine kolesterola. Bogata je magnezijem i kalijem, koji su ključni za snižavanje visokog tlaka, ali i očuvanje zdravlja srca i cijelog kardiovaskularnog sustava.

Cvjetača Cvjetača (Foto: Getty Images)

3. Snaži imunitet

Cvjetača je dobar izvor vitamina C – u 100 grama ovog povrća nalazi se čak 80 posto preporučene dnevne količine. Uz to, prepuno je antioksidansa i fitokemikalija, koji jačaju imunitet, pa se preporučuje jesti za osnaživanje cijelog organizma.

4. Snižava šećer u krvi

Ova krstašica sadrži biljni spoj sulforafan koji smanjuje upalne procese u organizmu, sprečava oštećenja vida, a pokazala je i da uspješno snižava šećer u krvi.

5. Čuva zdravlje kože i kose

Ovo povrće je prepuno antioksidansa koji djeluju protuupalno, čuvaju zdravlje kože te potiču rast kose te sprječavaju njezino opadanje.

Kupovina i čuvanje:

Svježa cvjetača ima bijelu glavicu s čvrstim cvjetovima i svjetlozelenim listovima. Ako su na glavici vidljive smeđe ili crne mrlje, izbjegavajte kupovinu jer je riječ o proizvodu koji je počeo truliti.

Cvjetaču može stajati nekoliko danu u hladnjaku omotana u plastičnu vrećicu. Operite je neposredno prije termičke obrade jer ćete joj tako produžiti svježinu.

Idejeza kulinarske igre sa cvjetačom pronađite ovdje.

Hrana koju najzdraviji ljudi na svijetu nikad ne jedu Jedu manje količine kvalitetnijeg mesa Riža i crni grah omiljeni su izbor za doručak u Nicoyi u Kostariki U salatu će radije staviti organski uzgojenu i cjelovitu piletinu nego procesirane popečke iz trgovina +0 Vino