Cvjetača je iznimno fleksibilno povrće koje se može pripremiti na razne načine. Dodaje se u juhe i variva, od nje se rade pirei, a pretvoriti se čak može u rižu i tijesto za pizzu.

U gastronomskim krugovima posljednjih je godina vrlo popularna pohana cvjetača koja se kao predjelo poslužuje u brojnim restoranima.

Ovo jelo vrlo lako se priprema i u vlastitom domu, a umjesto klasičnog pohanja s jajima i bijelim brašnom, nudimo vam nešto drugačiju alternativu s brašnom od slanutka.

Pohane gljive Hrana i piće Bez prljavih prstiju: Trik za najlakše paniranje šampinjona

Sastojci:
400 g svježih cvjetova cvjetače
200 g krušnih mrvica
50 g brašna od slanutka
10 žlica vode
1 žlica limetina ili limunova soka
1 čajna žličica kumina
1 čajna žličica češnjaka u prahu
sol i papar po želji

Njoki od cvjetače su gastronomski hit Hrana i piće Samo 3 sastojka! Recept za fine njoke od cvjetače koje će voljeti bilo koji umak

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.

2. Narežite cvjetove cvjetače na komade veličine oko 1-2 centimetra. Operite ih i osušite.

3. U jednoj zdjelici pomiješajte brašno slanutka s vodom i limetinim sokom. Posolite i popaprite po želji.

4. Na tanjuru pomiješajte krušne mrvice s malo soli, kuminom i češnjakom u prahu.

Glavica pečene cvjetače Hrana i piće Trik za najfiniju pečenu cvjetaču u kojoj će uživati i njezini najveći hejteri

5. Opranu cvjetaču umočite u smjesu od brašna slanutka, a potom uvaljajte u mrvice da prekriju cijelu površinu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.

6. Tako pripremljenu cvjetaču stavite na papir za pečenje i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 30 do 40 minuta dok se povrće termički ne obradi do kraja, a omotač ne postane hrskav. U pola pečenja okrenite cvjetaču na drugu stranu.

7. Poslužite s umakom po želji. Dobar tek!