Cvjetača je iznimno fleksibilno povrće koje se može pripremiti na razne načine. Dodaje se u juhe i variva, od nje se rade pirei, a pretvoriti se čak može u rižu i tijesto za pizzu.

U gastronomskim krugovima posljednjih je godina vrlo popularna pohana cvjetača koja se kao predjelo poslužuje u brojnim restoranima.

Ovo jelo vrlo lako se priprema i u vlastitom domu, a umjesto klasičnog pohanja s jajima i bijelim brašnom, nudimo vam nešto drugačiju alternativu s brašnom od slanutka.

Sastojci za pohanu cvjetaču:

  • 400 g svježih cvjetova cvjetače
  • 200 g krušnih mrvica
  • 50 g brašna od slanutka
  • 10 žlica vode
  • 1 žlica limetina ili limunova soka
  • 1 čajna žličica kumina
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • sol i papar po želji

Niskokalorična, a zasitna namirnica: 5 razloga zašto bismo trebali jesti cvjetaču Zapečena cvjetača s ukusnim preljevom Cvjetača je vrlo fleksibilna namirnica +0 Cvjetača

Priprema pohane cvjetače:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
  2. Narežite cvjetove cvjetače na komade veličine oko 1-2 centimetra. Operite ih i osušite.
  3. U jednoj zdjelici pomiješajte brašno slanutka s vodom i limetinim sokom. Posolite i popaprite po želji.
  4. Na tanjuru pomiješajte krušne mrvice s malo soli, kuminom i češnjakom u prahu.
  5. Opranu cvjetaču umočite u smjesu od brašna slanutka, a potom uvaljajte u mrvice da prekriju cijelu površinu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
  6. Tako pripremljenu cvjetaču stavite na papir za pečenje i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 30 do 40 minuta dok se povrće termički ne obradi do kraja, a omotač ne postane hrskav. U pola pečenja okrenite cvjetaču na drugu stranu.
  7. Poslužite s umakom po želji. Dobar tek!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju