Cvjetača je iznimno fleksibilno povrće koje se može pripremiti na razne načine. Dodaje se u juhe i variva, od nje se rade pirei, a pretvoriti se čak može u rižu i tijesto za pizzu.
U gastronomskim krugovima posljednjih je godina vrlo popularna pohana cvjetača koja se kao predjelo poslužuje u brojnim restoranima.
Ovo jelo vrlo lako se priprema i u vlastitom domu, a umjesto klasičnog pohanja s jajima i bijelim brašnom, nudimo vam nešto drugačiju alternativu s brašnom od slanutka.
Sastojci za pohanu cvjetaču:
- 400 g svježih cvjetova cvjetače
- 200 g krušnih mrvica
- 50 g brašna od slanutka
- 10 žlica vode
- 1 žlica limetina ili limunova soka
- 1 čajna žličica kumina
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- sol i papar po želji
Priprema pohane cvjetače:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Narežite cvjetove cvjetače na komade veličine oko 1-2 centimetra. Operite ih i osušite.
- U jednoj zdjelici pomiješajte brašno slanutka s vodom i limetinim sokom. Posolite i popaprite po želji.
- Na tanjuru pomiješajte krušne mrvice s malo soli, kuminom i češnjakom u prahu.
- Opranu cvjetaču umočite u smjesu od brašna slanutka, a potom uvaljajte u mrvice da prekriju cijelu površinu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
- Tako pripremljenu cvjetaču stavite na papir za pečenje i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 30 do 40 minuta dok se povrće termički ne obradi do kraja, a omotač ne postane hrskav. U pola pečenja okrenite cvjetaču na drugu stranu.
- Poslužite s umakom po želji. Dobar tek!