Cvjetača je fleksibilna namirnica koja se može pripremiti na različite načine – možete je kuhati, peći, pirjati. U smrvljenom obliku odlična je zamjena za rižu, a smrznute cvjetove možete staviti i umjesto banane u smoothie – dat će vam kremastu teksturu bez dodatnih kalorija.

Ne volite cvjetaču? Velike su šanse da je niste pripremili na odgovarajući način. U prirodnom obliku cvjetača ima vrlo neutralan okus i treba je dobro začiniti.

Ne znate kako biste unijeli okus u bljutave cvjetove? Imamo rješenje! Pripremite ovaj jednostavan preljev na bazi već gotovih pečenih paprika iz trgovine, badema i peršina.

Sastojci za zapečenu cvjetaču s preljevom:

  • 1 glavica cvjetače
  • 200 g pečene paprike iz staklenke
  • 80 ml maslinova ulja
  • 30 g bademovih listića
  • 2 žlice voćnog octa
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1-2 žlice ljutog umaka po želji
  • ½ čajne žličice dimljene paprike u prahu
  • svježi peršin
  • sol i papar po želji

Priprema zapečene cvjetače s preljevom:

  1. U velikom loncu zagrijte vodu i lagano je zasolite. Stavite očišćenu cvjetaču natrganu ili narezanu na manje komade (cvjetove).
  2. Kuhajte dok cvjetača ne omekša. Pripazite samo da ne raskuhate cvjetaču jer će to pokvariti okus cijelog jela. Ocijedite cvjetaču od vode i stavite sa strane da se lagano ohladi.
  3. Za to vrijeme napravite preljev za povrće: u sjeckalicu povrća ili u dobar blender stavite ocijeđene pečene paprike, listiće badema, očišćeni češnjak, ocat, dimljenu papriku u prahu, šaku svježeg peršina i malo soli te papra. Ulijte i ulje i pulsirajte sve dok ne dobijete gustu glatku smjesu.
  4. Isprobajte smjesu i dodajte ljuti umak poput srirache. Prilagodite ljutinu svojim preferencijama. Preljev odložite sa strane.
  5. Zagrijte tavu s malo ulja, pa na njemu kratko prepržite cvjetaču da dobije zlatno-žutu boju.
  6. Pečenu cvjetaču pomiješajte s preljevom i odmah poslužite. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju