Cvjetača je fleksibilna namirnica koja se može pripremiti na različite načine – možete je kuhati, peći, pirjati. U smrvljenom obliku odlična je zamjena za rižu, a smrznute cvjetove možete staviti i umjesto banane u smoothie – dat će vam kremastu teksturu bez dodatnih kalorija.
Ne volite cvjetaču? Velike su šanse da je niste pripremili na odgovarajući način. U prirodnom obliku cvjetača ima vrlo neutralan okus i treba je dobro začiniti.
Ne znate kako biste unijeli okus u bljutave cvjetove? Imamo rješenje! Pripremite ovaj jednostavan preljev na bazi već gotovih pečenih paprika iz trgovine, badema i peršina.
Sastojci za zapečenu cvjetaču s preljevom:
- 1 glavica cvjetače
- 200 g pečene paprike iz staklenke
- 80 ml maslinova ulja
- 30 g bademovih listića
- 2 žlice voćnog octa
- 1-2 češnja češnjaka
- 1-2 žlice ljutog umaka po želji
- ½ čajne žličice dimljene paprike u prahu
- svježi peršin
- sol i papar po želji
Priprema zapečene cvjetače s preljevom:
- U velikom loncu zagrijte vodu i lagano je zasolite. Stavite očišćenu cvjetaču natrganu ili narezanu na manje komade (cvjetove).
- Kuhajte dok cvjetača ne omekša. Pripazite samo da ne raskuhate cvjetaču jer će to pokvariti okus cijelog jela. Ocijedite cvjetaču od vode i stavite sa strane da se lagano ohladi.
- Za to vrijeme napravite preljev za povrće: u sjeckalicu povrća ili u dobar blender stavite ocijeđene pečene paprike, listiće badema, očišćeni češnjak, ocat, dimljenu papriku u prahu, šaku svježeg peršina i malo soli te papra. Ulijte i ulje i pulsirajte sve dok ne dobijete gustu glatku smjesu.
- Isprobajte smjesu i dodajte ljuti umak poput srirache. Prilagodite ljutinu svojim preferencijama. Preljev odložite sa strane.
- Zagrijte tavu s malo ulja, pa na njemu kratko prepržite cvjetaču da dobije zlatno-žutu boju.
- Pečenu cvjetaču pomiješajte s preljevom i odmah poslužite. Dobar tek!