Kroketi od cvjetače mogu poslužiti kao slasna grickalica uz omiljeni umak na bazi vrhnja ili rajčice te prilog kakvom finom zimskom varivu. Možete ih omotati slaninom pa čak i poslužiti za doručak s jajima. Umjesto pšeničnog brašna slobodno koristite zdraviju varijantu poput bademovog.

Sastojci za krokete od cvjetače:

1 glavica cvjetače
1 veliko jaje
1/2 glavice luka
1/4 šalice naribanog parmezana
1/4 šalice naribanog cheddara
1/4 šalice brašna
sol i papar

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. Odvojite cvjetove cvjetače pa ih kuhajte u vodi ili na pari dok ne omekšaju toliko da ih možete lako probosti vilicom. Prebacite je u mikser i kratko miksajte dok se ne pretvori u mrvičastu smjesu. Prebacite je u čistu krpu i dobro istisnite što više vode.

2. Što sitnije nasjeckajte luk pa ga pomiješajte s jajem, obje vrste sira, cvjetačom, solju i paprom. Postepeno dodajte oko četvrtine šalice brašna miješajući lopaticom dok smjesa ne bude dovoljno kompaktna za oblikovanje. Ostavite 10 minuta.

3. Od smjese oblikujte valjuške dugačke oko 2,5 cm. U lim stavite papir za pečenje pa ga namastite i složite u njega valjuške, pazeći na razmak. Pecite ih oko 20 minuta pa ih okrenite i pecite još 10 dok ne postanu zlatno-smeđi.

4. Poslolite valjuške i poslužite ih s omiljenim umakom na bazi vrhnja ili kečapom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju