Cvjetača je vrlo fleksibilna namirnica koja se može spremiti na različite načine. S obzirom na to da ima vrlo blag okus te svega dvadesetak kalorija u 100 grama ploda, postala je alternativna namirnica u izradi popularnih jela – od niskokaloričnog tijesta za pizzu, preko „riže“, do njoka.

Njoki od cvjetače vrlo se lako mogu pripremiti i u domu, a za pripremu vam je potrebno svega nekoliko sastojaka.

Slika nije dostupna Hrana i piće Nova zvijezda vaše kuhinje: Kako napraviti rižu od cvjetače?

Sastojci za njoke od cvjetače:
450 grama smrznutih cvjetova cvjetače
85 grama brašna
1 čajna žličica soli

Priprema:
1. Ulijte vodu u lonac i pustite da voda zavrije. Potom ubacite smrznute cvjetove cvjetače i kuhajte otprilike pet do sedam minuta dok ne omekšaju.

2. Prebacite kuhanu cvjetaču na čistu pamučnu krpu i pustite da se ohladi do kraja.

3. Iscijedite višak vode iz cvjetače koliko god je to moguće.

Slika nije dostupna Hrana i piće Trik za najfiniju pečenu cvjetaču u kojoj će uživati i oni koji je inače ne jedu

4. Prebacite ocijeđenu cvjetaču u sjeckalicu povrća i pulsirajte dok ne usitnite povrće do mrvica.

5. Ubacite u sjeckalicu brašno i sol i pulsirajte dok se sastojci ne povežu i ne dobijete ljepljivu smjesu.

6. Prebacite smjesu na pobrašnjenu podlogu i podijelite tijesto na četiri dijela.

7. Od svakog dijela napravite dugu traku debljine oko 2 i pol centimetra te je nožem odrežite na manje komade.

8. Njoke stavite na vruću tavu s malo ulja i prepržite da dobije zlatnosmeđu boju. U tavu dodajte i malo vode te poklopite kako bi para termički obradila njoke do kraja.

9. Tako pripremljene njoke poslužite s umakom po želji. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju