Cvjetača je vrlo fleksibilna namirnica koja se može spremiti na različite načine. S obzirom na to da ima vrlo blag okus te svega dvadesetak kalorija u 100 grama ploda, postala je alternativna namirnica u izradi popularnih jela – od niskokaloričnog tijesta za pizzu, preko „riže“, do njoka.
Njoki od cvjetače vrlo se lako mogu pripremiti i u domu, a za pripremu vam je potrebno svega nekoliko sastojaka.
Sastojci za njoke od cvjetače:
450 grama smrznutih cvjetova cvjetače
85 grama brašna
1 čajna žličica soli
Priprema:
1. Ulijte vodu u lonac i pustite da voda zavrije. Potom ubacite smrznute cvjetove cvjetače i kuhajte otprilike pet do sedam minuta dok ne omekšaju.
2. Prebacite kuhanu cvjetaču na čistu pamučnu krpu i pustite da se ohladi do kraja.
3. Iscijedite višak vode iz cvjetače koliko god je to moguće.
4. Prebacite ocijeđenu cvjetaču u sjeckalicu povrća i pulsirajte dok ne usitnite povrće do mrvica.
5. Ubacite u sjeckalicu brašno i sol i pulsirajte dok se sastojci ne povežu i ne dobijete ljepljivu smjesu.
6. Prebacite smjesu na pobrašnjenu podlogu i podijelite tijesto na četiri dijela.
7. Od svakog dijela napravite dugu traku debljine oko 2 i pol centimetra te je nožem odrežite na manje komade.
8. Njoke stavite na vruću tavu s malo ulja i prepržite da dobije zlatnosmeđu boju. U tavu dodajte i malo vode te poklopite kako bi para termički obradila njoke do kraja.
9. Tako pripremljene njoke poslužite s umakom po želji. Dobar tek!