• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Masterchef Akademija

Eni Đorđević: Poelirani brancin u kombinaciji umaka zbog kojih ćete ribu uvijek raditi na ovaj način

Eni Đorđević prošle je godine u Masterchefu najviše naučila da je kod jela najbitnija jednostavnost. Kad jelo ima jasne okuse i čistu priču na tanjuru, sve drugo dođe na svoje. To nam je dokazala i ovim jednostavnim jelom koje pršti od okusa, koji zajedno tvore jednu vrlo zanimljivu i elegantnu priču.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 24.11.2025 15:11 komentari
viber Created with Sketch.

Puležanka sa zaista zaraznom energijom u prošlogodišnjem poznatom kulinarskom showu dogurala je do top 4 najboljih amaterskih kuhara u Hrvatskoj, a onda je, kaže, ostala bez goriva. Iako nam je nakon našeg druženja u teško povjerovati, vjerujemo joj kad kaže da joj je MasterChef zaista promijenio život i da je beskrajno zahvalna za cijelo iskustvo.

U trendu Migingo A gdje je kladionica!? 4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu? Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti Mikonos Zamke za turiste? "Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike

Eni je, kaže, ''žena od umaka'' i to je pokazala i u MasterChefu, a i danas na svojim radionicama Let's get saucy pokazuje i dokazuje da vrlo malo vremena trebate provesti u kuhinji kako biste napravili briljantne umake, redukcije ili emulzije koji će oplemeniti svako jelo.

Eni Đorđević i njezin poelirani brancin s emulzijom od limuna i uljem od peršina - 5 Eni Đorđević i njezin poelirani brancin s emulzijom od limuna i uljem od peršina - 5 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Umak će spasiti svako jelo, ali i dovesti ga na neku drugu razinu, a u našoj Masterchef Akademiji pokazala nam je kako napraviti čak tri takva spasilaca – kremu od cvjetače, ulje od peršina i emulziju od limuna. Sve to uz Monini maslinova ulja i brancin koji je napravila tehnikom naučenom zahvaljujući svom prvom stres testu.

''Poeliranje je toliko jednostavno da od tog dana do dana današnjega, a mislim i zauvijek, radit ću ribu samo na ovaj način'', priznala nam je Eni. Iako poeliranje zvuči poprilično zahtjevno, to je zapravo tehnika u kojoj brancin pečemo prvo na strani kože na maslacu i maslinovom ulju, a potom ribu okrećemo te u tavu stavljamo zgnječeni češnjak i ulijevamo temeljac tek toliko da prekrije samo meso, poklopimo tavu i puštamo pet minuta kako bi se meso dovršilo u vlastitim sokovima i pari.

Eni Đorđević i njezin poelirani brancin s emulzijom od limuna i uljem od peršina - 1 Eni Đorđević i njezin poelirani brancin s emulzijom od limuna i uljem od peršina - 1 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Poslije ga je samo potrebno poslužiti uz svilenkastu kremu od cvjetače, aromatično ulje od peršina koje je svoju voćnu notu dobilo zahvaljujući Monini GranFruttato ekstradjevičanskom maslinovom ulju te emulziji od limuna od samo tri sastojka, koja nevjerojatno dobro paše uz bilo koju bijelu ribu.
Jednostavnost u svojoj najboljoj formi! A ovo jelo itekako to i dokazuje. Pripremite ga i u to se i uvjerite.

Eni Đorđević i njezin poelirani brancin s emulzijom od limuna i uljem od peršina - 2 Eni Đorđević i njezin poelirani brancin s emulzijom od limuna i uljem od peršina - 2 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

RECEPT – MEDITERANSKA ELEGANCIJA (Poelirani brancin na kremi od cvjetače sa zelenim uljem od peršina i emulzijom od limuna)

Sastojci (1 porcija):

  • 1 file brancina (s kožom)
  • 100 g cvjetače
  • 1 mali krumpir
  • 100 ml povrtnog/ribljeg temeljca
  • 100 ml mlijeka
  • Monini maslinovo ulje Classico
  • Monini GranFruttato ekstradjevičansko maslinovo ulje
  • sol, papar
  • dvije do tri kockice maslaca
  • limun
  • svježi peršin
  • 1 režanj češnjaka

Eni Đorđević i njezin poelirani brancin s emulzijom od limuna i uljem od peršina Eni Đorđević i njezin poelirani brancin s emulzijom od limuna i uljem od peršina (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)  

Priprema:

  1. Za kremu od cvjetače prvo u loncu zakuhajte temeljac i mlijeko, dodajte cvjetaču i krumpir. Kuhajte od 10 do 12 min. Zatim je ocijedite, ali sačuvajte malo tekućine, dodajte sol, papar i 2 žlice maslinovog ulja. Izmiksajte u glatku kremu.
  2. Napravite ulje od peršina. U loncu zakuhajte vodu i pripremite zdjelu s ledenom vodom. Peršin (samo listove) blanširajte 10 sekundi u kipućoj vodi. Odmah ih prebacite u ledenu vodu da se zaustavi kuhanje i očuva boja. Listove osušite kuhinjskim papirom. Stavite peršin i Monini GranFruttato ekstradjevičansko maslinovo ulje u blender, miksajte 1 – 2 minute dok ne dobijete glatku, jarko zelenu smjesu. Izražene voćne note u Monini GranFruttato ulju dodatno će aromatizirati ovo ulje od peršina. Procijedite ga kroz gazu ili sitno sito da dobijete bistro zeleno ulje. Savjet iz MasterChefa: Ulje koristite svježe ili ga pohranite u hladnjak, ali boja i aroma su najintenzivniji isti dan.
  3. Poelirajte brancin. U tavu stavite malo Monini ulja i komadić maslaca (maslac će dati boju, ali ulje će spriječiti prerano tamnjenje). Zagrijte na srednje jako dok se maslac ne zapjeni. Položite brancin kožom prema dolje i lagano pritisnite lopaticom prvih 10 do 15 sekundi da se koža ne uvije. Pecite dok koža ne postane zlatna i hrskava (2 do 3 minute, ovisno o debljini). Brancin zatim okrenite na meso pa ga poelirajte u temeljcu. Ulijte vrući riblji temeljac, toliko da pokrije otprilike trećinu ribe (ne smijete ga potpuno potopiti). Dodajte još malo maslaca i nekoliko kapi Monini ulja za aromu. Smanjite vatru na vrlo lagano krčkanje. Zalijevajte ribu tekućinom svakih 30 do 40 sekundi dok se termički ne dovrši.

Eni Đorđević i njezin poelirani brancin s emulzijom od limuna i uljem od peršina - 4 Eni Đorđević i njezin poelirani brancin s emulzijom od limuna i uljem od peršina - 4 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

  1. Napravite emulziju od limuna. Ova lagana, svilenkasta krema s citrusnom svježinom idealna je za ribu ili povrće. U visoku posudu staviti 50 ml Monini maslinovog ulja, sok od jednog limuna, prstohvat soli i žličicu senfa (dijon ili blagi). Po želji dodati 1 žlicu hladne vode za blaži okus. Miksajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu, odnosno dok se ulje i limun povežu u svilenkastu emulziju. Provjeri okus i po potrebi dodaj još soli ili limuna.Trik iz MasterChefa: Emulziju miksajte kratko i odmah koristite da ostane svijetla i svježa.
  2. Složite tanjur tako da prvo stavite kremu od cvjetače, na koju položite poelirani brancin. Po svemu dodajte kapljice zelenog ulja od peršina i završno po svemu prelijte malo emulzije od limuna za svježinu. Dobar tek i uživajte u ovom laganom, elegantnom jelu koje se pripremi za samo 15 do 20 minuta.
Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Monini po najvišim profesionalnim standardima.

 

 

  • #Masterchef Akademija
  • #Monini
  • #Eni Đorđević
  • #brancin
  • #poeliranje
  • #emulzija
  • #cvjetača
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Ovih 7 stvari trebate imati na popisu za trgovinu, ako želite jesti više proteina
Pune hranjivih tvari
Ovih 7 stvari trebate imati na popisu za trgovinu, ako želite jesti više proteina
Eni Đorđević: Poelirani brancin u kombinaciji umaka zbog kojih ćete ribu uvijek raditi na ovaj način
Pokrovitelj Monini
Eni Đorđević: Poelirani brancin u kombinaciji umaka zbog kojih ćete ribu uvijek raditi na ovaj način
Posljednje ovogodišnje: 28. Vino uz žlicu u Maloj ribi na zagrebačkom moru
Eno-gastro doživljaj
Posljednje ovogodišnje: 28. Vino uz žlicu u Maloj ribi na zagrebačkom moru
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
"Imamo najpovoljnije cijene i najveće kobasice": Advent na Kvatriću u novom ruhu
Jinglingz festival
"Imamo najpovoljnije cijene i najveće kobasice": Advent na Kvatriću u novom ruhu
Više od pola stranih gostiju spremno je izdvojiti dodatno za autentična jela, a Hrvatsku kao gastro-destinaciju stavljaju ispred Španjolske i Grčke
Oglas
Više od pola stranih gostiju spremno je izdvojiti dodatno za autentična jela, a Hrvatsku kao gastro-destinaciju stavljaju ispred Španjolske i Grčke
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Jedinstveno
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Podignuta optužnica protiv mladića (20). Napravio je dijete 14-godišnjakinji
Odbio dati iskaz
Mladić optužen za teško spolno zlostavljanje: 14-godišnjakinja rodila njegovo dijete
Provjerite police! Povlači se jedna od najomiljenijih čokolada:
Upozorenje iz trgovine
Provjerite zalihe! Povlači se jedna od najpopularnijih čokolada: "Odmah prestanite s upotrebom"
Danas se očekuju zaključci statičara o Vjesnikovom neboderu
IZJAVA NAKON SASTANKA
Sada je konačno! Objavljeno što će biti s Vjesnikom
show
Bruno Tomašić u devetoj emisiji showa Supertalent
''nikad ovo nismo dali!''
Prvi put u povijesti Supertalenta jedan je kandidat dobio ovakav zadatak: ''Ovo se nikad nije dogodilo!''
Elena Kitić na očevom koncertu u Areni Zagreb doživjela neočekivanu situaciju
proširio se video
Kći folk-zvijezde pred Arenom Zagreb doživjela neugodnost, publika ju podržala pljeskom
Meri Goldašić otkrila razloge razvoda sa suprugom Jurom
''nikad nismo skrivali''
Meri Goldašić otkrila razloge razvoda kojim je šokirala Hrvatsku: ''Pustili smo jedno drugo u tom trenutku...''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Novi soj gripe širi se svijetom: Cjepivo protiv njega nije učinkovito?
Stručnjaci su zabrinuti
Novi soj gripe širi se svijetom: Cjepivo protiv njega nije učinkovito?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Jao…
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Bahati vozač mislio da je najpametniji dok mu kamiondžija nije očitao bukvicu
Zanimljivo
Bahati vozač mislio da je najpametniji dok mu kamiondžija nije očitao bukvicu
tech
Prva ljudska smrt od soja ptičje gripe H5N5 u svijetu potvrđena u SAD‑u
Zabrinutost raste
Prva ljudska smrt od soja ptičje gripe H5N5 u svijetu potvrđena u SAD‑u
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako tumori sprječavaju imunološki sustav da ih uništi
Ključ za buduće terapije
Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako tumori sprječavaju imunološki sustav da ih uništi
sport
Luka Modrić i Petar Sučić imali su crvene mrlje na licu: Znate li zbog čega?
RESPECT!
Luka Modrić i Petar Sučić imali su crvene mrlje na licu na velikom derbiju: Znate li zašto?
Fruk davao izjavu, a onda mu se iza leđa pojavio Ante Rebić: Evo što mu je poručio
Tako se to radi
VIDEO Fruk davao izjavu, a onda mu se iza leđa pojavio Rebić: Evo što mu je poručio
VIDEO Real Sociedad preokretom svladao Osasunu: Ante Budimir ušao s klupe
Pogledajte golove
VIDEO Nesretan povratak Budimira u redove Osasune: Vatreni slavio preokretom
tv
U dobru i zlu: Želi mu pomoći pa makar to značilo da će završiti u zatvoru
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Želi mu pomoći pa makar to značilo da će završiti u zatvoru
Kumovi: Napokon je sve dobro, ali on se nikako ne može riješiti crnih misli
KUMOVI
Kumovi: Napokon je sve dobro, ali on se nikako ne može riješiti crnih misli
MasterChef: Mario Mihelj napustio studio bez objašnjenja i zbunio kandidate - gdje je otišao?!
ŠTO SE DOGAĐA?
Mario Mihelj napustio studio bez objašnjenja i zbunio kandidate - gdje je otišao?!
putovanja
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Trumpovo bogatstvo palo za 1,1 milijardu dolara
Nevjerojatno, ali istinito
Trumpovo bogatstvo palo za 1,1 milijardu dolara
lifestyle
Mirela Holy u Steve Madden Cobra gležnjačama s neobičnim kišobranom 2025.
Uvijek privlači poglede
Gležnjače Mirele Holy hrabar su izbor za skliske zagrebačke ulice, ali ipak ih je zasjenio – kišobran
Ulična moda Zagreb čupavi zimski kaput
Najveći zimski trend
Brineta sa zagrebačke špice zna dobar trik za naglašavanje figure – čak i kad nosi čupav zimski kaput
Promjena na vrhu: Ime Mia više nije najpopularniji odabir za djevojčice
NIŠTA NIJE KONAČNO
Nakon nekoliko godina promijenilo se najpopularnije ime za djevojčice u Hrvatskoj. Koje vam je ljepše?
sve
Bruno Tomašić u devetoj emisiji showa Supertalent
''nikad ovo nismo dali!''
Prvi put u povijesti Supertalenta jedan je kandidat dobio ovakav zadatak: ''Ovo se nikad nije dogodilo!''
Luka Modrić i Petar Sučić imali su crvene mrlje na licu: Znate li zbog čega?
RESPECT!
Luka Modrić i Petar Sučić imali su crvene mrlje na licu na velikom derbiju: Znate li zašto?
Elena Kitić na očevom koncertu u Areni Zagreb doživjela neočekivanu situaciju
proširio se video
Kći folk-zvijezde pred Arenom Zagreb doživjela neugodnost, publika ju podržala pljeskom
Varivo od crvene leće i cvjetače
Recept na žlicu

Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta

Varivo od cvjetače i leće se kuha u jednom loncu, a bit će gotovo za 30 do 40 minuta. Ako umjesto svježe cvjetače upotrijebite onu smrznutu, dodatno ćete ubrzati cijeli proces. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close