Uštedite na kućnom budžetu i napravite tjedni jelovnik s nekoliko glavnih namirnica koje ćete upotrebljavati opet i iznova.

Najbolje će vam se isplatiti ako uzmete jedno ili više cijelih piladi – ovisno o tome koliko gladnih usta hranite – i meso rastrančirate sami prema ovim savjetima.

Od kosti, pilećih krila, korjenastog povrća i nešto začina te vode skuhajte pileći temeljac. Meso i kosti isperite pod mlazom hladne vode i stavite u lonac zajedno s komadima luka, mrkve, celera, lovorova lista, peršina i drugih začina. Napunite lonac vodom i stavite kuhati na laganu temperaturu oko dva sata. Tijekom kuhanja pojavit će se pjena na površini – uklonite je žlicom i nastavite kuhati.

Pileći temeljac potom procijedite i pohranite u hladnjaku te iskoristite za jela po želji – mi vam predlažemo ukusnu rižu s grahom i gulaš. Pileća prsa, batak i zabatak ispecite i servirajte kao dva zasebna jela.

U kremasto varivo od graha možete dodati i malo špinata i sušenih rajčica U kremasto varivo od graha možete dodati i malo špinata i sušenih rajčica (Foto: Shutterstock)

Grah namočite preko noći i skuhajte sami na štednjaku, a potom ga upotrebljavajte u jelima tijekom tjedna. Od kuhanog graha možete napraviti ukusnu salatu, dodati ga u kuhana jela na žlicu, a s njim možete napraviti i ukusan desert.

Nastavite čitati tekst i pronađite recepte za sedam jela – za svaki dan ovoga tjedna, u kojima će glavnu ulogu imati upravo piletina i grah.
Količinu sastojaka u receptima prilagodite broju ljudi za koje kuhate.

Ponedjeljak, 3. 2. – Kremasto varivo od graha

Jednostavan i cjenovno prihvatljiv ručak može se napraviti od relativno malo novca. Ovo kremasto varivo od graha najbolji je dokaz tome. Dio kuhanog graha izblendajte u sjeckalici, a dio ostavite u prirodnom obliku. Na taj način varivo će dobiti kremastu teksturu. Poslužite ga pak s kriškom domaćeg kruha.

Utorak, 4. 2. – Marinirani pileći batci

Da biste pripremili sočne i mirisne batke pune okusa, ne treba vam previše truda, a ni sastojaka – tek malo strpljenja da se začini i meso povežu u hladnjaku.

Nakon mariniranja batci se peku u pećnici, a kao prilog možete poslužiti omiljenu salatu. Mi vam predlažemo onu od graha.

Riža i grah popularno je jelo u Južnoj Americi Riža i grah popularno je jelo u Južnoj Americi (Foto: Getty Images)

Srijeda, 5. 2. – Gulaš od piletine i graha

Gulaš Brunswick je jelo na bazi rajčica, graha i nekog vrsta mesa – najčešće piletine, koje je popularno na jugu Sjedinjenih Američkih Država. Idealan je izbor u hladnijem dijelu godine jer utopljuje organizam i lijepo zasićuje. Evo kako se radi.

Četvrtak, 6. 2. – Kuhana riža i grah

Kuhana riža i grah savršen su spoj. Ne samo da ta kombinacija ima odličan okus već je riječ i o sjajnom izvoru prijeko potrebnih ugljikohidrata, prehrambenih vlakana, ali i bjelančevina biljnog porijekla, koji su iznimno popularni u Južnoj Americi i jedu se gotovo svaki dan.

Brownie bez pečenja Brownie bez pečenja (Foto: Shutterstock)

Petak, 7. 2. – Pašteta od graha

Od graha možete napraviti ukusnu paštetu biljnog porijekla i iskoristiti je kao namaz u sendvičima, namazati je na tortilju i poslužiti s ostacima kuhane riže i graha ili je servirati kao hranjivi međuobrok uz krekere.

Subota, 8. 2. – Brownieji s grahom

Brownieji su popularni američki desert koji se temelji na kakau u prahu i tamnoj čokoladi, a koji krasi gnjecava tekstura i neodoljiva sočnost. Obično se pripremaju s jajima i iziskuju termičku obradu. Mi vam, pak, predlažemo verziju bez pečenja u koju ide neočekivani izvor bjelančevina – grah.

Nedjelja, 9. 2. – Pohana pileća prsa

Želite li da piletina ostane sočna, a pritom ima mnogo okusa – ispohajte je po našim uputama.

Pileća prsa bez kosti narežite na tanje filete i izravnajte batom za meso, premažite senfom dijon, a potom uvaljate u krušne mrvice koje ste začinili s nešto kajenskog papra i naribanog parmezana.

Sve zajedno kratko ispecite u vrućem ulju pa poslužite sa svježim peršinom uz prilog po želji.

Jela koja se rade "ni od čega": Brzi recepti za cijeli tjedan koje ćete obožavati Riža i kupus Zlevanka Španjolski omlet +1 Ragu od povrća

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju