Uštedite na kućnom budžetu i napravite tjedni jelovnik s nekoliko glavnih namirnica koje ćete upotrebljavati opet i iznova.
Najbolje će vam se isplatiti ako uzmete jedno ili više cijelih piladi – ovisno o tome koliko gladnih usta hranite – i meso rastrančirate sami prema ovim savjetima.
Od kosti, pilećih krila, korjenastog povrća i nešto začina te vode skuhajte pileći temeljac. Meso i kosti isperite pod mlazom hladne vode i stavite u lonac zajedno s komadima luka, mrkve, celera, lovorova lista, peršina i drugih začina. Napunite lonac vodom i stavite kuhati na laganu temperaturu oko dva sata. Tijekom kuhanja pojavit će se pjena na površini – uklonite je žlicom i nastavite kuhati.
Pileći temeljac potom procijedite i pohranite u hladnjaku te iskoristite za jela po želji – mi vam predlažemo ukusnu rižu s grahom i gulaš. Pileća prsa, batak i zabatak ispecite i servirajte kao dva zasebna jela.
U kremasto varivo od graha možete dodati i malo špinata i sušenih rajčica (Foto: Shutterstock)
Grah namočite preko noći i skuhajte sami na štednjaku, a potom ga upotrebljavajte u jelima tijekom tjedna. Od kuhanog graha možete napraviti ukusnu salatu, dodati ga u kuhana jela na žlicu, a s njim možete napraviti i ukusan desert.
Nastavite čitati tekst i pronađite recepte za sedam jela – za svaki dan ovoga tjedna, u kojima će glavnu ulogu imati upravo piletina i grah.
Količinu sastojaka u receptima prilagodite broju ljudi za koje kuhate.
Ponedjeljak, 3. 2. – Kremasto varivo od graha
Jednostavan i cjenovno prihvatljiv ručak može se napraviti od relativno malo novca. Ovo kremasto varivo od graha najbolji je dokaz tome. Dio kuhanog graha izblendajte u sjeckalici, a dio ostavite u prirodnom obliku. Na taj način varivo će dobiti kremastu teksturu. Poslužite ga pak s kriškom domaćeg kruha.
Utorak, 4. 2. – Marinirani pileći batci
Da biste pripremili sočne i mirisne batke pune okusa, ne treba vam previše truda, a ni sastojaka – tek malo strpljenja da se začini i meso povežu u hladnjaku.
Nakon mariniranja batci se peku u pećnici, a kao prilog možete poslužiti omiljenu salatu. Mi vam predlažemo onu od graha.
Riža i grah popularno je jelo u Južnoj Americi (Foto: Getty Images)
Srijeda, 5. 2. – Gulaš od piletine i graha
Gulaš Brunswick je jelo na bazi rajčica, graha i nekog vrsta mesa – najčešće piletine, koje je popularno na jugu Sjedinjenih Američkih Država. Idealan je izbor u hladnijem dijelu godine jer utopljuje organizam i lijepo zasićuje. Evo kako se radi.
Četvrtak, 6. 2. – Kuhana riža i grah
Kuhana riža i grah savršen su spoj. Ne samo da ta kombinacija ima odličan okus već je riječ i o sjajnom izvoru prijeko potrebnih ugljikohidrata, prehrambenih vlakana, ali i bjelančevina biljnog porijekla, koji su iznimno popularni u Južnoj Americi i jedu se gotovo svaki dan.
Brownie bez pečenja (Foto: Shutterstock)
Petak, 7. 2. – Pašteta od graha
Od graha možete napraviti ukusnu paštetu biljnog porijekla i iskoristiti je kao namaz u sendvičima, namazati je na tortilju i poslužiti s ostacima kuhane riže i graha ili je servirati kao hranjivi međuobrok uz krekere.
Subota, 8. 2. – Brownieji s grahom
Brownieji su popularni američki desert koji se temelji na kakau u prahu i tamnoj čokoladi, a koji krasi gnjecava tekstura i neodoljiva sočnost. Obično se pripremaju s jajima i iziskuju termičku obradu. Mi vam, pak, predlažemo verziju bez pečenja u koju ide neočekivani izvor bjelančevina – grah.
Nedjelja, 9. 2. – Pohana pileća prsa
Želite li da piletina ostane sočna, a pritom ima mnogo okusa – ispohajte je po našim uputama.
Pileća prsa bez kosti narežite na tanje filete i izravnajte batom za meso, premažite senfom dijon, a potom uvaljate u krušne mrvice koje ste začinili s nešto kajenskog papra i naribanog parmezana.
Sve zajedno kratko ispecite u vrućem ulju pa poslužite sa svježim peršinom uz prilog po želji.
Jela koja se rade "ni od čega": Brzi recepti za cijeli tjedan koje ćete obožavati +1