Uvijek je povoljnije kupiti pile u komadu nego već zapakirane dijelove tog nježnog mesa. Što je komad piletine obrađeniji, ima manje kostiju i "muke" za obradu, to ćete namirnicu platiti više. Zato je najbolje, pogotovo ako nađete domaće, kupiti cijelo pile i rastrančirati ga za nekoliko obroka i recepata koje ćete pripremiti.
Naravno, uvijek pile možete cijelo ispeći, ali kada su vam potrebne manje količine ovo su trikovi profesinalaca koji će vam dobro doći u kuhinji. Chef Mario Mihelj u videu objašnjava kako najjednostavnije istrančirati pile i iskoristiti baš svaki dio. Primjerice, prsa iskoristite za pohanje, batke za kratko brzinsko pečenje, krilca za juhu, a hrbat za temeljac.
Kako trančirati pile?
Mario Mihelj savjetuje da pratite samo zglobove pileta, jer ćete tako najlakše znati gdje zarezati. Krenite od krila. Uzmite krilo, lagano zarežite i okrenite zglob. Ovaj komad mesa će se gotovo sam pobrinuti da zarežete gdje treba. Nakon toga pile okrenite na drugu stranu i krenite s odvajanjem batka i zabatka. Raširite batak i zabatak i uz donji dio prsa zarežite skroz do zgloba. Rukom izvadite zglob prema van da vidite gdje je potrebno zarezati.
Nakon što ste odvojili batke i zabatke odvojite gornji dio prsa te krenite skroz do vrata gdje ćete sve rukom razdvojiti. Kada ste odvojili prsa, potrebno je pratiti kost koja se nalazi na sredini i nježno odvojiti oba komada. Pogledajte u videu kako to Mario Mihelj radi, a ako trebate još savjeta kliknite na našu Školu kuhanja i doznajte i druge tajne profesionalaca.