Ovaj tjedan kuhamo krepka i zasitna jela za koja nam ne trebaju komplicirani sastojci ni puno vremena u kuhinji.

#MeatlessMonday u mjesecu siječnju (ili Veganuaryju), koji su mnogi odlučili posvetiti hrani temeljenoj na namirnicama biljnog porijekla, otvaramo s veganskom verzijom bolonjeza u kojoj se umjesto mljevenog mesa koristi kombinacija leće i gljiva.

Na jelovniku će se naći mjesta i za jednostavnu, ali finu rižu s kupusom, kao i fritatu od sira i povrća.

Ljubitelji mesa moraju probati stir fry s otkoštenim pilećim zabatkom i rižom jer ima fantastičan okus, a štovatelji slatkog neka se počaste tradicionalnom hrvatskom zlevankom.

U petak se pridružite bojkotu trgovina i benzinskih postaja – nemojte odlaziti u trgovinu, već hranu pripremite od namirnica koje već imate kod kuće u smočnici.

Ragu od povrća Ragu od povrća (Foto: Shutterstock)

Nastavite čitati tekst i pronađite ideje za svaki dan u tjednu.

Ponedjeljak, 20.1. – Ragu od leće

Ragu je ukusan i gust talijanski umak koji se tradicionalno priprema od mesa, koncentrata rajčice, luka i crvenog vina, a najčešće poslužuje uz kuhanu tjesteninu.

Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, možete napraviti ukusnu povrtnu alternativu. Kao glavni izvor bjelančevina upotrijebite zelenu leću, a sljubite je sa sočnim gljivama.

Utorak, 21. 1. – Fritata ala spanakopita

Napravite fritatu nadahnutu slanom grčkom pitom spanakopitom. Riječ je o brzom, jednostavnom i ukusnom jelu od jaja, špinata, feta sira, cherry rajčica i začina koje će zadovoljiti sva nepca.

Španjolski omlet Španjolski omlet (Foto: Shutterstock)

Srijeda, 22. 1. – Riža s kupusom

Da biste pripremili ukusno i zasitno jelo, ne treba vam mnogo sastojaka. Potvrđuje to i recept za ovo mediteransko jelo nadahnuto grčkim lahanorizom, odnosno kuhanom rižom s pirjanim kupusom.

Kupus i riža cjenovno su vrlo prihvatljive namirnice koje se u ovom receptu sljubljuju s nešto ljutike, maslaca i pokojim začinom.

Četvrtak, 23. 1. – Španjolski omlet

Tortilla española ili španjolski omlet popularno je jelo u toj europskoj zemlji. Taj španjolski nacionalni specijalitet dokazuje da se dobra jela mogu napraviti od svega nekoliko sastojaka – jaja, krumpira, luka i nešto ulja. Imamo recept!

Petak, 24. 1. – Obrok od hrane iz smočnice i hladnjaka

Ovog petka, 24. siječnja, pridružite se bojkotu trgovina i benzinskih postaja. Provjerite što imate u frižideru ili kuhinjskim ormarićima te napravite jelo od dostupnih sastojaka, a  ideju pronađite ovdje.

Zlevanka Zlevanka (Foto: Shutterstock)

Subota, 25. 1. – Zlevanka

Zlevanka ili zlevka brz je i jednostavan kolač koji se tradicionalno priprema u Međimurju i sjevernoj Hrvatskoj. Ime je dobio po tome što se svi sastojci pomiješaju, a potom (i)zliju u lim za pečenje.

Za pripremu zlevanke ne treba vam mikser niti bilo kakva posebna oprema u kuhinji. Povrh svega, u njega idu svakodnevni sastojci koji se mogu naći u bilo kojoj smočnici i hladnjaku.

Nedjelja, 26. 1. – Stir fry s pilećim zabatkom

Dosadila su vam pileća prsa i hrana bez okusa? Isprobajte ovaj brzinski stir fry s otkoštenim pilećim zabatakom. Zabatak je najukusniji i najsočniji dio pileta. Kada se sljubi s dobrom marinadom i/ili umakom, pretvara se u kulinarski spektakl.

Jednostavno, lako i bez puno suđa: 7 finih jela na žlicu idealnih kada je vani jako hladno Varivo od slanutka i krumpira Rižina kaša s jajima Varivo od kupusa i leće +1 Američki gulaš s mljevenim mesom i makaronima

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju