Kuhana riža i grah savršen su spoj. Ne samo da ova kombinacija ima odličan okus već je riječ i o sjajnom izvoru prijeko potrebnih ugljikohidrata, prehrambenih vlakana, ali i bjelančevina biljnog porijekla.

Grah i riža naći će se na jelovniku većine stanovnika Južne Amerike – baš svaki dan. Ovisno o zemlji različiti su načini pripreme, odnosno začini kojima se oplemenjuje ova kombinacija. U Brazilu se jede feijoada, u Peruu tacu-tacu, dok Kostarika i Nikaragva uživaju u gallou pintu.

Riža i grah nezamjenjivi su dio i tradicionalnog salvadorskog doručka poznatog i po imenu Casamiento Salvadoreno. Uz rižu s grahom poslužuju se i pečena jaja, sir, pržene plantana banane i avokado.

Rižu možete unaprijed skuhati, staviti u hladnjak i iskoristiti po želji. Da biste skratili vrijeme pripreme, upotrijebite već kuhani grah iz konzerve. Mi vam donosimo recept za najlakšu verziju riže i graha.

Sastojci za rižu s grahom:

  • konzerva crvenog graha od 400 g
  • 300 g kuhane riže
  • 1 pileća kocka za juhu
  • ½ luka
  • ½ paprike
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje po želji

Priprema riže s grahom:

  1. Na umjerenoj temperaturi zagrijte ulje pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk i papriku.
  2. Kada povrće omekša, dodajte kuhanu rižu i grah iz konzerve zajedno s tekućinom i sve dobro promiješajte.
  3. Dodajte razmrvljenu pileću kocku za juhu, sol i papar.
  4. Miješajte i pirjajte sve zajedno dok tekućina ne ispari.
  5. Poslužite toplo samostalno ili uz dodatak pečenih jaja, avokada i sira. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju