Kuhana riža i grah savršen su spoj. Ne samo da ova kombinacija ima odličan okus već je riječ i o sjajnom izvoru prijeko potrebnih ugljikohidrata, prehrambenih vlakana, ali i bjelančevina biljnog porijekla.
Grah i riža naći će se na jelovniku većine stanovnika Južne Amerike – baš svaki dan. Ovisno o zemlji različiti su načini pripreme, odnosno začini kojima se oplemenjuje ova kombinacija. U Brazilu se jede feijoada, u Peruu tacu-tacu, dok Kostarika i Nikaragva uživaju u gallou pintu.
Riža i grah nezamjenjivi su dio i tradicionalnog salvadorskog doručka poznatog i po imenu Casamiento Salvadoreno. Uz rižu s grahom poslužuju se i pečena jaja, sir, pržene plantana banane i avokado.
Rižu možete unaprijed skuhati, staviti u hladnjak i iskoristiti po želji. Da biste skratili vrijeme pripreme, upotrijebite već kuhani grah iz konzerve. Mi vam donosimo recept za najlakšu verziju riže i graha.
Sastojci za rižu s grahom:
- konzerva crvenog graha od 400 g
- 300 g kuhane riže
- 1 pileća kocka za juhu
- ½ luka
- ½ paprike
- sol i papar po želji
- biljno ulje po želji
Priprema riže s grahom:
- Na umjerenoj temperaturi zagrijte ulje pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk i papriku.
- Kada povrće omekša, dodajte kuhanu rižu i grah iz konzerve zajedno s tekućinom i sve dobro promiješajte.
- Dodajte razmrvljenu pileću kocku za juhu, sol i papar.
- Miješajte i pirjajte sve zajedno dok tekućina ne ispari.
- Poslužite toplo samostalno ili uz dodatak pečenih jaja, avokada i sira. Dobar tek!