• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Kuha se sam: Recept za najjednostavniji pileći temeljac koji će sva vaša jela pretvoriti u senzaciju

Temeljac je u biti - voda koja ostaje nakon kuhanja, pa tako može biti povrtni, pileći, goveđi ili riblji. Ovdje ćemo se posvetiti pilećem temeljcu koji se najčešće koristi za pripremu jela i samo s njime pokrivate nepregledan broj recepata.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 16.02.2024 06:23 komentari
viber Created with Sketch.
Pileći temeljac
Pileći temeljac (Foto:Shutterstock)

Temeljac ili bujon uobičajena je stavka u receptima za slana jela. Rižota, umaci, gulaši… nezamislivi su bez temeljca. Iako su danas dostupni kupovni temeljci raznoraznih oblika i stanja – želatinozni, tekući ili u kocki, redovito su preslani i jelima prenose svoj "kupovni" okus. Priprema domaćeg temeljca možda zvuči zastrašujuće, ali osim što se dugo kuha, zapravo i nema puno posla. Jednostavno morate skupiti potrebne sastojke, preliti ih vodom i pustiti ih na miru da se kuhaju.

Što je temeljac

Temeljac je u biti - voda koja ostaje nakon kuhanja, pa tako može biti povrtni, pileći, goveđi ili riblji. Ovdje ćemo se posvetiti pilećem temeljcu koji se najčešće koristi za pripremu jela i samo s njime pokrivate nepregledan broj recepata. U svestranost ovog temeljca brzo ćete se uvjeriti i sami, a bolji, dublji i intenzivniji okus svojih jela ćete obožavati. I pritom se osjećati kao profesionalac u kuhinji.

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

Pileći temeljac dobiva se kuhanjem pilećih kostiju i mesa, povrća i začina. Dvije su osnovne vrste pilećeg temeljca, bijeli i smeđi. Za pripremu bijelog temeljca, kao i receptu koji slijedi, trebate samo kuhati sirove sastojke, dok se za smeđi temeljac oni prvo peku u pećnici, a potom se stavljaju kuhati. Ako primjerice imate ostatke pečene piletine, možete im ovako dati novi smisao. S bijelim temeljcem nećete baš nikada pogriješiti, ali imajte na umu da ćete soliti i začiniti i jela koja ćete s njime kuhati, pa nemojte pretjerati sa začinima.

Savjeti i trikovi za temeljac

Temeljac možete napraviti i samo od kostiju, ali bit će bolji ako kuhate i meso. Možete staviti i cijelo pile za najbogatiji okus ili dijelove, na primjer prsa i krilca, ali kožu maknite.

Povrće će dati temeljcu puno okusa. Osnova su luk, mrkva, celer i peršin koji se stavlja pred sam kraj kuhanja, ali možete staviti i poriluk, krišku korijena celera, rajčicu u komadu ili čak gljive. Ipak, izbjegavajte kupusnjače. Krupno narezano povrće dat će vam manje posla, ali nasjeckano na kockice dat će puno više okusa, a temeljac će i dalje biti bistar.

Vode treba biti najmanje toliko da prekrije sve sastojke u loncu. Naravno, što je više vode, temeljac će biti blaži. Piletinu uvijek prelijte hladnom vodom i tek onda počnite kuhati. Aromu će temeljcu dati začinsko bilje i začini, a češnjak, sol i papar su baza. Možete staviti i timijan, lovor ili čak komorač.

Čim temeljac prokuha, smanjite vatru. Mjehuri od krčkanja zamutit će temeljac, pa pazite i kad skupljate pjenu da ne rabite preduboko. Pjenu berite obavezno dok se temeljac kuha, ali pazite da ne zagrabite i mast jer ona pomaže da se razviju arome.

Pileći temeljac treba se kuhati najmanje četiri sata, a ako želite reduciraniji, možete ga kuhati i do 12 sati. Takav će temeljac kad se ohladi izgledati kao želatina sa slojem stvrdnute masnoće na vrhu. Nju ćete maknuti, a temeljac po potrebi razrijediti vodom.

Temeljac procijedite čim ugasite vatru, a ohlađeni rasporedite u manje posude ili vrećice za zamrzavanje i koristite ga kad god vam zatreba. U zamrzivaču će trajati do šest mjeseci.

Sastojci za najjednostavniji pileći temeljac:

  • 1,5 - 2 kg piletine (ili 1 cijelo pile)
  • 4-5 l vode
  • 2 velika žuta luka, prepolovljena
  • 3-4 velike mrkve, oguljene
  • 3-4 velike stabljike celera
  • 1/2 glavice češnjaka, očišćeni i zdrobljeni češnjevi
  • 1 vezica peršina
  • 2 prstohvata timijana
  • sol
  • papar

Priprema najjednostavnijeg pilećeg temeljca:

  1. U veliki lonac na srednje jaku vatru stavite piletinu, prelijte je hladnom vodom i pustite da zakuha.
  2. Oberite pjenu i dodajte sve povrće osim peršina, posolite, popaprite i kuhajte na najslabijoj vatri.
  3. Kuhajte na laganoj vatri 4 sata ili više.
  4. Deset minuta prije kraja kuhanja dodajte peršin.
  5. Procijedite i ostavite da se ohladi.
  6. Podijelite u porcije i zamrznite.

 

 

  • #što kuhati
  • #kako kuhati
  • #Recepti
  • #savjeti
  • #bujon
  • #temeljac
  • #kako napraviti temeljac
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Popečci od brokule i sira recept
Iz pećnice
Bolje od pohanih tikvica? Ovi povrtni popečci s brokulom i sirom su fantastični
Akustični fenomen u Tulsi centar svemira
Ludbreg je centar svijeta
Da prođete pored ovog mjesta, ne biste ni znali da ste u centru svemira
Kolač od breskve i ricotte recept
Tako je sočan!
Najslasniji način da se pozdravite s ljetom: Recept za kolač s breskvama i sirom
Klet Kozjak u Zagorju: Savršeno odredište za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Idila!
Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Hotel Stanley u Coloradu, Isijavanje, Stephen King
250 eura na noć
Je li ovo samo dobar marketinški trik ili? Hotel u koji turisti dolaze kako bi "vidjeli" duhove
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Bez kompliciranja
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jednostavan recept
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Dva dana nakon je umrla
tuga u susjedstvu
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Umrla je dva dana poslije
Poljska i dalje u stanju visoke pripravnosti: Otkrili tko je poslao dron iznad vladine zgrade
Dovršena istraga
Otkriveno tko je upravljao dronom u Poljskoj: Krivac ipak nije Bjelorus
Profesor i poduzetnik žali se da nema kadrova u privatnom sektoru zbog visokih plaća u javnom
KRITIKE VLADINIH MJERA
Poduzetnik o inflaciji: "Cijena sata rada keramičara veća je od one sveučilišnog profesora ili liječnika"
show
Tko je sin Željka Krušlina Kruške, Filip Krušlin?
jeste li znali?
Tko je šarmantni sin Željka Krušlina Kruške? Naš je hvaljeni sportaš, a poznat je i izvan Hrvatske
Mateo Kovačić i sinčić Ivan bili glavni modeli na ulicama New Yorka
''bože, pa divni su''
''Kakav otac, takav sin'': Izabel Kovačić podijelila zajedničke trenutke Matea i njihova provorođenca
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
zdravlje
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
5 dodataka prehrani koji mogu naštetiti vašoj jetri
Oprez!
5 dodataka prehrani koji mogu naštetiti vašoj jetri
zabava
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Ovaj kviz otkriva tko je pravi znalac, a tko smo pogađa odgovore
Pokažite što znate!
Ovaj kviz otkriva tko je pravi znalac, a tko smo pogađa odgovore
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Impresivno!
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
tech
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Telefoni se "pretvorili u cigle": Korisnici iPhonea bijesni nakon nadogradnje na novi softver
Razočaranje
Telefoni se "pretvorili u cigle": Korisnici iPhonea bijesni nakon nadogradnje na novi softver
sport
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
Šokantan prizor u Ligi prvaka: Sjajni Vatreni se primio za koljeno, napustio je igru
uh, uh
Dramatičan prizor u Ligi prvaka: Sjajni Vatreni se primio za koljeno, napustio je igru
tv
MasterChef: Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
ZANIMLJIV ODABIR!
Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
MasterChef: Kandidatkinja žiriju zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
ZANIMLJIVO!
Kandidatkinja žiriju MasterChefa zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
Skrivena sudbina: Želja mu je što duže živjeti, ali je li ovo pravi način?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Želja mu je što duže živjeti, ali je li ovo pravi način?
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Samo za imućne
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
Bit će još gore!
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
lifestyle
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Dobre i loše strane Mjeseca u Lavu
Snažna energija
Stigao je Mjesec u Lavu: Kome donosi najviše sreće, a kome najviše brige?
sve
Tko je sin Željka Krušlina Kruške, Filip Krušlin?
jeste li znali?
Tko je šarmantni sin Željka Krušlina Kruške? Naš je hvaljeni sportaš, a poznat je i izvan Hrvatske
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Manicotti punjeni sirom u umaku od rajčice
Lako

Jednostavno - savršeni: Manicotti punjeni sirom u umaku od rajčice

Manicotti punjeni sirom u umaku od rajčice jednostavno su jelo kojem je teško odoljeti: tjestenina, sir i fini umak od rajčice zapečeni su u mirisno savršenstvo. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close