Iako nas na neki način sva hrana grije jer unosimo energiju i probavljamo ju, pa temperatura tijela raste, postoje neke namirnice koje imaju malo jači termički efekt.

Općenito su to namirnice koje obiluju proteinima, te donekle mastima i ugljikohidratima. Ovo su neke od njih. Naravno, ne možemo garantirati da će vam donijeti instant tropski efekt niti preporučujemo da „derete“ po istoj mjesecima, već da nastojite jesti kombinacije ovih namirnica – npr. obliku gulaša ili sarme. Njam!

1. Heljda

Probajte jutro započeti kašom i žitaricama koje daju energiju i snagu, te održavaju osjećaj sitosti. Osim heljde, možete koristiti i proso ili zob. Mnogima kaša ima okus, pa, kaše – pomalo bezokusan, ali možete ga prošarati slatkim a zdravim namirnicama poput banana ili jabuka, s dodatkom cimeta.

Evo jednog recepta za finu toplu kašu koja ima okus pite od jabuka, ali mnogo manje kalorija od nje. Win win! 

2. Đumbir

Đumbir pomaže u probavi, cirkulaciji ali i osjećaju topline. Prirodni je antibiotik, a možete od njega napraviti čaj ili kakvo ukusno jelo. Samo pripazite da ne pretjerujete jer je riječ o namirnici koju treba konzumirati u manjim količinama.

Naprimjer, varivo od leće koje je prikladno i za vegetarijance i one koji to nisu (slobodno u recept ubacite bijelo meso). Ova egzotična verzija sadrži i kokos, te ono nama bitnije – đumbir. S varivom ne možete promašiti u zimske dane. 

Ili ste možda za marokanske ražnjiće s đumbirom

3. Crveno meso

Crveno meso odličan je saveznik u borbi protiv anemije i nedostatka željeza. Jedno je od najboljih izvora željeza koje pak potiče zagrijavanje organizma. Osim njega, sadrži i cink, kalij te niz B vitamina.

Upravo smo izbacili recept koji uključuje savršen miks: svinjetinu, đumbir i orašaste plodove, sve redom s popisa hrane koja grije. A za sve koji imaju averziju prema crvenom mesu, naročito svinjetini koja iziskuje dugu termičku obradu, bez brige – za ovaj recept neće vam trebati puno vremena. 

Možete koristiti i drugo crveno meso poput govedine ili janjetine pa stvoriti ovaj prefini talijanski gulaš

4. Mahunarke poput graha

Želite li nešto fino i zdravo, ne možete promašiti s „old school“ metodama naših baka i djedova. Jela na žlicu i jela koja se dugo kuhaju recept su za sretnu zimu. A možete ga malo okrenuti i pripremiti na drugačiji način.

Mi smo inspiraciju pronašli u Meksiku i njegovim ljutkastim namirnicama koje također griju, pa imamo recept za meksičku salatu s grahom i varijaciju na meksičkog chilli con carnea: zapečeni kaubojski grah s mljevenim mesom.

5. Kelj

Kelj je jedna od najzdravijih biljaka, a ima malo kalorija. Bogat je vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima. K tome je i zahvalan i praktičan: možete ga koristiti za variva i juhe, ili dodati glavnom jelu poput rižota i tjestenine.

No, znamo i da je jedna od najmanje voljenih namirnica pa savjetujemo da ju učinite zabavnom. Složite proteinsko varivo u kombinaciji s lećom, a možete otići i korak dalje pa ga isprobati na sendviču u kombinaciji s porilukom ili zapeći sa sirom i slaninom.

6. Orašasti plodovi

Orasi, indijski oraščići i ostala ekipa sadrže nezasićene masne kiseline koje su potrebne za rad srca, krvnih žila i moždanih vijuga. Svojim djelovanjem oni utječu na širenje topline po tijelu.

Počastite se desertom kojeg na Filipinima zovu hranom bogova, a odlično paše uz šalicu čaja ili kave.

7. Namirnice poput paprike, čilija, luka, češnjaka…

Ljutkasti stanovnici kuhinje pomažu u bržem sagorijevanju masnoća a sadrže i antioksidanse. Primjerice, češnjak je antioksidans koji štiti od prehlade i gripe jačajući imunitet, a usput nas i malo ugrije. Doduše, kod češnjaka pripazite jer snižava krvni tlak pa nemojte pretjerivati, naročito ako imate problema s već niskim tlakom.

U pomoć su uskočili Makedonci s receptom koji sadrži i grah, i crveno meso, i luk, i češnjak, i papričice! Pogađate, slavno gravče na tavče

8. Napitci s kofeinom poput čaja i kave

Oni koji su već dobro ovisni o kofeinu ne trebaju dodatne argumente i već su „pokriveni“. No, za one koji ne vole kavu niti imaju naviku piti čaj, predlažemo da pokušaju sa malo zabavnijim metodama. Primjerice, možete složiti čaj s kuglicama za kojim je poludjela cijela Azija ili kremastu Dalgona kavu koju smo „tukli“ u karanteni.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju