Hrana bogova filipinski je blagdanski recept u kojem ne nedostaje okusa niti boja jer se prije stavljanja na stol oblači u šareni celofan, poput poklona. Iako se sa sigurnošću ne može znati kako je dobio ime, uistinu je božanstven. Osim datulja i oraha može se dodati orašastog ili sušenog voća prema inspiraciji, a njime možete i ukrasiti kolač prije posluživanja.

Sastojci za filipinski kolač: 

200 g svježih datulja bez koštica
200 g oraha 
1 i 1/4 šalice maslaca
5 šalica smeđeg šećera (tamni muscovado) 
3 i 3/4 šalice brašna + 1 žlica
5 žličica praška za pecivo 
1 i 1/2 žličice soli
5 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema: 

1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.

2. Sitno nasjeckajte datulje i orahe.

3. Izmiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.

4. Dobro izmiješajte šećer i omekšali maslac pa dodajte jedno po jedno jaje miješajući. Dodajte i ekstrakt vanilije, brašno, datulje i orahe miješajući. Tijesto će biti kompaktno pa će vam trebati nešto snage za to.

5. Smjesu stavite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje pa pecite oko pola sata do 40 minuta – provjerite je li kolač gotov služeći se čačkalicom. Ostavite da se hladi oko 10 minuta pa izvadite iz posude i ostavite da se ohladi do kraja.

Savjet: Ovaj filipinski recept je uistinu sladak pa prema želji možete i smanjiti, čak i prepoloviti količinu šećera koja se koristi za pripremu. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju