Leća ima visoku nutritivnu i nisku kaloričnu vrijednost te je odličan dodatak bilo kojoj prehrani. Odličan je izvor bjelančevina, ali i prehrambenih vlakana zbog čega izvrsno zasićuje. Unatoč tome, rijetko kada se nalazi na jelovniku prosječnog hrvatskog domaćinstva.
Zašto od nje ne biste skuhali ukusno varivo?
Sastojci:
200 grama nekuhane crvene leće
400 grama krumpira
300 grama svježeg kelja
1 litra povrtnog temeljca
3-4 mrkve
2 stapke celera
1 luk
3-4 češnja češnjaka
par grančica timijana
sol i papar po želji
biljno ulje za prženje
Priprema:
1. U većem loncu i na malo biljnog ulja prepržite sitno nasjeckani luk, češnjak, mrkve i celer otprilike četiri do pet minuta dok povće ne omekša. Posolite i popaprite po želji.
2. Dodajte očišćeni krumpir narezan na sitne kocke i propirjate jednu do dvije minute sve zajedno. Što je krumpir narezan na sitnije komade, to će prije biti i termički obrađen.
3. Ulijte povrtni temeljac u lonac i dodajte grančice timijana.
4. Kad tekućina zavrije, dodajte leću, sve dobro promiješajte, poklopite i pustite da se kuha na umjerenoj temperaturi 15-ak minuta.
5. Tri do četiri minute prije kraja kuhanja u lonac dodajte kelj. Posolite i popaprite po potrebi.
6. Varivo poslužite s domaćim kruhom. Dobar tek!