Kaubojski grah varijacija je na temu meksičkog chilli con carnea i idealno spaja grah s mljevenim i suhim mesom. Posebnu slast dobiva pečenjem u pećnici, a poželite li – nakon stavljanja u posudu za pečenje možete ga posipati krušnim mrvicama kako biste dobili hrskavu koricu.
Dobar odabir suhog graha za pripremu jest mesnati i kremasti putrek, no ako vam se žuri, poslužit će i onaj iz konzerve.
Zaprška nije nužna, no ako je volite, popržite žlicu brašna na masti ili ulju i dodajte crvene paprike. Neki kuhari dodaju u zapršku i nasjeckani češnjak. Podlijte tekućinom od graha pa vratite u lonac.
Poželite li, grah možete zgusnuti i mješavinom brašna, soli i mlake vode; umutite je u grah pa kuhajte dok se ne zgusne. Kaubojski grah odlično se slaže s najhrskavijim domaćim krumpirom iz pećnice.
Kaubojski grah - sastojci:
- 300 g suhog graha
- 250 g suhih rebra, po želji i slanina
- 150 g mljevenog mesa
- 1 dimljena kobasica
- 1 velika glavica luka
- 1 mrkva
- 1 lovorov list
- manji korijen celera
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 žličice ljute crvene paprike
- 1 ljuta papričica
- sol i papar po želji
Kaubojski grah - priprema:
- Grah namočite preko noći, sutradan ga prokuhajte i prvu vodu prolijte.
- Suha rebra narežite na nekoliko manjih komada i s kobasicama skuhajte u zasebnom loncu. Sačuvajte vodu u kojoj su se rebra kuhala.
- Popržite nasjeckani luk pa dodajte mljeveno meso i pržite desetak minuta. Ako ste se odlučili dodati i slaninu, popržite je zajedno s mesom
- Dolijte tople vode od suhog mesa te dodajte grah, korijen celera, lovorov list, mrkvu, celer i papar u zrnu pa kuhajte dok ne omekša i ispari višak tekućine.
- Desetak minuta prije kraja dodajte ljutu papričicu, mljevenu papriku i koncentrat rajčice te pirjajte još 10 min. Prema potrebi posolite.
- Izlijte grah u zdjelu za pečenje pa dodajte narezana rebra i kobasice. Pecite ga na 180 stupnjeva Celzija 20 minuta. Poslužite toplo s kriškom domaćeg kruha. Dobar tek!
Čije je varivo od graha najbolje? 7 svjetskih recepata koje treba probati barem jednom u životu