Kaubojski grah varijacija je na temu meksičkog chilli con carnea i idealno spaja grah s mljevenim i suhim mesom. Posebnu slast dobiva pečenjem u pećnici, a poželite li – nakon stavljanja u posudu za pečenje možete ga posipati krušnim mrvicama kako biste dobili hrskavu koricu.

U trendu Tekućina iz konzerve slanutka ili graha zove se aquafaba Važno pitanje Treba li ispirati tekućinu iz konzerve graha ili slanutka? Rolice od tikvica punjene pestom i sirom Okus ljeta Neodoljive i izgledom i okusom: Recept za zapečene rolice od tikvica punjene sirom Pirjane tikvice Uz meso i ribu Najfinije pirjane tikvice: Recept za sjajan prilog gotov za 10 do 15 minuta

Dobar odabir suhog graha za pripremu jest mesnati i kremasti putrek, no ako vam se žuri, poslužit će i onaj iz konzerve.

Zaprška nije nužna, no ako je volite, popržite žlicu brašna na masti ili ulju i dodajte crvene paprike. Neki kuhari dodaju u zapršku i nasjeckani češnjak. Podlijte tekućinom od graha pa vratite u lonac. 

Poželite li, grah možete zgusnuti i mješavinom brašna, soli i mlake vode; umutite je u grah pa kuhajte dok se ne zgusne. Kaubojski grah odlično se slaže s najhrskavijim domaćim krumpirom iz pećnice.

Kaubojski grah - sastojci:

  • 300 g suhog graha
  • 250 g suhih rebra, po želji i slanina
  • 150 g mljevenog mesa
  • 1 dimljena kobasica
  • 1 velika glavica luka
  • 1 mrkva
  • 1 lovorov list
  • manji korijen celera
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 žličice ljute crvene paprike
  • 1 ljuta papričica
  • sol i papar po želji

Kaubojski grah - priprema:

  1. Grah namočite preko noći, sutradan ga prokuhajte i prvu vodu prolijte.
  2. Suha rebra narežite na nekoliko manjih komada i s kobasicama skuhajte u zasebnom loncu. Sačuvajte vodu u kojoj su se rebra kuhala.
  3. Popržite nasjeckani luk pa dodajte mljeveno meso i pržite desetak minuta. Ako ste se odlučili dodati i slaninu, popržite je zajedno s mesom
  4. Dolijte tople vode od suhog mesa te dodajte grah, korijen celera, lovorov list, mrkvu, celer i papar u zrnu pa kuhajte dok ne omekša i ispari višak tekućine.
  5. Desetak minuta prije kraja dodajte ljutu papričicu, mljevenu papriku i koncentrat rajčice te pirjajte još 10 min. Prema potrebi posolite.
  6. Izlijte grah u zdjelu za pečenje pa dodajte narezana rebra i kobasice. Pecite ga na 180 stupnjeva Celzija 20 minuta. Poslužite toplo s kriškom domaćeg kruha. Dobar tek!

Čije je varivo od graha najbolje? 7 svjetskih recepata koje treba probati barem jednom u životu Fažolata Grah Kuhani grah s mljevenim mesom +2 Pijani grah/Ilustracija