Kaubojski grah varijacija je na temu meksičkog chilli con carnea i idealno spaja grah s mljevenim i suhim mesom. Posebnu slast dobiva pečenjem u pećnici, a poželite li – nakon stavljanja u posudu za pečenje možete ga posipati krušnim mrvicama kako biste dobili hrskavu koricu.

Dobar odabir suhog graha za pripremu jest mesnati i kremasti putrek, no ako vam se žuri, poslužit će i onaj iz konzerve.

Zaprška nije nužna, no ako je volite, popržite žlicu brašna na masti ili ulju i dodajte crvene paprike. Neki kuhari dodaju u zapršku i nasjeckani češnjak. Podlijte tekućinom od graha pa vratite u lonac. 

Poželite li, grah možete zgusnuti i mješavinom brašna, soli i mlake vode; umutite je u grah pa kuhajte dok se ne zgusne. Kaubojski grah odlično se slaže s najhrskavijim domaćim krumpirom iz pećnice.

Sastojci za kaubojski grah:

300 g suhog graha
1 dimljena kobasica
150 g mljevenog mesa
250 g suhih rebra, po želji i slanina
1 velika glavica luka
1 mrkva
1 lovorov list
manji korijen celera
1 žlica koncentrata rajčice
1 žličice ljute crvene paprike
1 ljuta papričica
sol, papar

Priprema:

1. Grah namočite preko noći, sutradan ga prokuhajte i prvu vodu prolijte. 

2. Suha rebra narežite na nekoliko manjih komada i s kobasicama skuhajte u zasebnom loncu. Sačuvajte vodu u kojoj su se rebra kuhala.

3. Popržite nasjeckani luk pa dodajte mljeveno meso i pržite desetak minuta. Ako ste se odlučili dodati i slaninu, popržite je zajedno s mesom

4. Dolijte tople vode od suhog mesa te dodajte grah, korijen celera, lovorov list, mrkvu, celer i papar u zrnu pa kuhajte dok ne omekša i ispari višak tekućine.

5. Desetak minuta prije kraja dodajte ljutu papričicu, mljevenu papriku i koncentrat rajčice te pirjajte još 10 min. Prema potrebi posolite.

6. Izlijte grah u zdjelu za pečenje pa dodajte narezana rebra i kobasice. Pecite ga na 180 stupnjeva 20 minuta.

5 kulinarskih zakona za savršeno pečen krumpir Krumpir Krumpir Krumpir - 3 +3 12. Krumpir

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju