Gravče na tavče nije samo zapečeni grah u pećnici, već zahtijeva nešto više pažnje i sastojaka. Upravo zato zatražili smo pravi recept za ovo slasno jelo od makedonske zajednice u Hrvatskoj.

Sastojci za gravče na tavče:

  • 500 g krupnog bijelog graha tetovca
  • 400 g suhih rebara
  • 300 g svježe crvene paprike
  • 200 g svježih rajčica
  • 200 g luka
  • 3 češnja češnjaka
  • nekoliko žlica ulja
  • stručak peršina
  • 1 ljuta papričica
  • 1 žličica crvene paprike u prahu
  • malo bijelog brašna
  • sol i papar po želji

Priprema jela gravče na tavče: 

  1. Namočite grah u vodi dan prije kuhanja. Skuhajte ga u slanoj vodi i ocijedite.
  2. Suha rebra narežite na nekoliko manjih komada i skuhajte u zasebnom loncu. Sačuvajte vodu u kojoj su se rebra kuhala.
  3. Nasjeckajte luk i popržite ga na vrućem ulju, a zatim ga zalijte vodom koju ste sačuvali od rebra i nastavite pirjati na umjerenoj vatri još 15 min
  4. Dodajte narezanu svježu papriku, nasjeckani češnjak, ljutu papričicu i rajčice i sve zajedno pirjajte još 10 min.
  5. Na kraju zapržite s crvenom paprikom u prahu i brašnom, a zatim sve zalijte s još 300 ml vode od rebra i prokuhajte.
  6. Stavite kuhani grah u zemljanu posudu, dodajte kuhana rebra, pirjano povrće, začine i pažljivo promiješajte. Po potrebi nalijte još vode od rebra ili običnu toplu vodu.
  7. Poslužite toplo s ajvarom ili pinđurom. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju