Stir fry ime je za kinesku tehniku brzog prženja hrane u tavi (woku) na visokoj temperaturi uz stalno miješanje. Na taj način mogu se pripremiti razne namirnice, a Kinezi posebice vole kombinaciju svinjetine i povrća.

Svinjetina je namirnica koja iziskuje dugu termičku obradu u većini tradicionalnih recepata. No ako se nareže na tanke trakice, može biti gotova za svega desetak minuta.

Sastojci:
500 grama svinjskog vrata
100 grama bok choya
50 grama nasjeckanih indijskih oraščića
2 velike paprike
2 žlica umaka od soje
2 žlice biljnog ulja
1 žlica sezamova ulja
1 mladi luk
1 čajna žličica svježe nasjeckanog đumbira
½ čajne žličice češnjaka u prahu
sol i papar po želji
sezamove sjemenke za posipanje

Proljetne rolice Hrana i piće Bolje nego u restoranu! Recept za kineske rolice s mesom i kupusom

Priprema:
1. Narežite svinjetinu na tanke trakice, pa ga prepržite u woku ili većoj tavi na biljnom ulju dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Za to će vam trebati tri do četiri minute.

2. Izvadite meso iz woka.

3. Na preostaloj masnoći u woku prepržite očišćene paprike narezane na trakice, mladi luk, svježe nasjeckani đumbir, komadiće indijskih oraščića. Pržite sve zajedno oko dvije do tri minute. Posolite, popaprite i dodajte češnjak u prahu.

4. Vratite u wok komadiće svinjetine i dodajte listove bok choya. Prelijte sve zajedno s umakom od soje i sezamovim uljem, promiješajte i pržite još koju minutu da se sastojci sljube, a lišće ne povene.

5. Poslužite uz prilog po želji sa sezamovim sjemenkama. Dobar tek!

Savjet plus:

Bok choy se može kupiti i u hrvatskim supermarketima. Ako nemate to azijsko povrće pri ruci, umjesto njega možete iskoristiti kelj ili kupus.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju