Bez obzira na to što ime sugerira, bubble tea uopće ne mora biti čaj. Taj napitak ima status opsesije u Aziji, a i sve više Europljana ne može bez svoje dnevne doze čaja, kave ili soka s neobičnim dodacima poput primjerice egzotičnog voća.

Biseri tapioke koja se dobiva od korijena biljke kasave, odnosno manioke, duša su bubble tea zbog svoje strukture poput gumenih bombona. No ovo piće ne duguje naziv mekim kuglicama nego pjeni koja se dobiva nakon što se čaj promućka kako bi iskočile arome.

Iako se pije posvuda original potječe iz Kine, gdje se pojavio u osamdesetima. U originalu se radilo o crnom čaju s mlijekom i šećerom koji bi se dobro protresao s ledom.Želatinaste loptice rade se od korijena koji se koristi za zgušnjavanje jela poput kolača i pudinga. Te se ljepljive kuglice žvaču između gutljaja, a osim zanimacije za zube zabava je i u „gađanju“ nešto širom slamkom od onih na koje smo naviknuli u koktelima.

Perlice tapioke Perlice tapioke (Foto: Getty Images)

Same po sebi nisu kalorične, ali budući da stoje u šećernom sirupu broj kalorija im naglo raste. Tapioku može zamijeniti aloe vera ili žele.

Kako je rasla popularnost azijskog čaja tako se i Internet počeo puniti savjetima za vrhunski užitak, koji da bi se postigao treba pogoditi 'tajming' tako da se perlice i čaj pojedu i popiju u isto vrijeme.

Bubble tea možete i sami napraviti; tapioku ćete pronaći u prodavaonicama zdrave ili azijske hrane, ali možete je napraviti tako da pomiješate pola šalice vruće vode sa šalicom brašna tapioke i oblikujete kuglice koje zatim kuhajte nekoliko minuta.

> Gotovo za 3,5 minute: Kremasti namaz od kakaa bez trunke šećera

Recept za domaći bubble tea

1 šalica bisera tapioke
4 šalice jakog crnog čaja
kockice leda
2 šalice mlijeka

Za sirup

200 g šećera
250 ml vode

Priprema: 

1. Zagrijte vodu i šećer pa kuhajte dok se ne otopi pa ostavite da se ohladi.

2. Kuhajte perlice prema uputama na pakiranju pa ocijedite i ubacite u šećerni sirup.

3. Čaj skuhajte pa ostavite da se ohladi i stavite ga u hladnjak.

4. Kad se čaj ohladi stavite u shaker sve sastojke i dobro protresite - za jednu osobu dovoljne su dvije žlice perlica. Poslužite sa širokim slamkama. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju