Marokanska kuhinja jedna je od najbogatijih na svijetu jer se u njezinim tanjurima isprepleću arapske, andaluzijske, berberske, židovske i europske kulinarske tradicije. Jedna takva gozba, koja budi sva osjetila, mirisala je iz izvorne tribaljske kuće Filipe Sorko. Njezini prijatelji nisu propustili poziv na večeru u kojoj se na začinima nije štedjelo. Što je svom riječkom društvu pripremila ova vrsna kuharica, pogledajte u nastavku.

PREDJELO - Marokanski ražnjići marinirani u jogurtu sa umakom od limuna i maslina
Sastojci:

Pileća prsa - 1 kom (narezana na kockice)
štapići za ražnjiće

Za marinadu:
maslinovo ulje
80 g grčkog jogurta
1 žličica crvene paprike
svježi peršin
1 žličica Vegete Natur za piletinu
2 žličice mljevenog kumina
3 češnja češnjaka
svježi đumbir
sol

Za umak:
limun
60 ml maslinova ulja
60 ml svježe mente
otkoštene zelene masline
crvena paprika
sol
feta sir

Postupak:
U posudi napravite marinadu za piletinu. Pomiješajte maslinovo ulje, jogurt, Vegeta Natur za piletinu, crvenu papriku, peršin, češnjak, đumbir i sol. Pustite piletinu da se marinira u tome pola sata. Komadiće piletine nabodite na ražnjiće i pecite na dobro ugrijanoj tavi za grill 10 do 12 minuta, povremeno ih okrećući. Kako biste napravili umak, pomiješajte sok od limuna i naribanu koricu, maslinovo ulje, sjeckanu svježu mentu, masline, crvenu papriku, sol i usitnjeni feta sir. Poslužite ražnjiće prelivene tim umakom.

GLAVNO JELO - Piletina kuhana u marokanskim začinima i sa suhim voćem
Sastojci:

2 batka i 2 zabatka
sol
maslinovo ulje
1 luk
4 češnja češnjaka
svježi peršin
1 limun (izrezan na kriške)
otkoštenih zelenih maslina
40 g grožđica
50 g suhe marelice (usitnjenih)
žličica koncentrata od rajčice
350 ml pilećeg temeljca
tostirani bademi
kus-kus

Za suhu marinadu:
1 žličica cimeta
1 žličica slatke mljevene paprike
1 žličica suhog đumbira
1 žličica papra
1 žličica Vegete Natur za piletinu
1 žličica muškatnog oraščića
½ žličice kardamoma

Postupak:
U maloj posudi pomiješajte Vegeta Natur za piletinu i sve suhe začine za marinadu. Piletinu dobro posušite te ju posolite i natrljajte mješavinom suhih začina. Ostavite da se marinira na sobnoj temperaturi oko 45 minuta. U dubljoj posudi za kuhanje i pečenje zagrijte malo maslinova ulja. Zapecite piletinu sa svih strana (oko 5 min). Smanjite vatru te dodajte sjeckani luk, češnjak i peršin. Kuhajte oko tri minute te zatim dodajte limun, masline, grožđice i marelice.

U posebnoj posudi pomiješajte pileći temeljac te koncentrat rajčice. Prelijte to preko piletine te pustite da se kuha na laganoj vatri 45 minuta. Poslužite s tostiranim bademima i kuhanim kus-kusom.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju