Galerija Marokanska kuhinja jedna je od najbogatijih na svijetu Marokanski ražnjići marinirani u jogurtu koji bude sva osjetila Ukusno jelo na kojem se nije štedilo sa začinima Filipa Sorko za prijatelje je pripremila pravu marokansku večeru Vegeta Natur za piletinu podići će svako jelo +0 Večera u marokanskom stilu teško se može odbiti

Marokanska kuhinja jedna je od najbogatijih na svijetu jer se u njezinim tanjurima isprepleću arapske, andaluzijske, berberske, židovske i europske kulinarske tradicije. Jedna takva gozba, koja budi sva osjetila, mirisala je iz izvorne tribaljske kuće Filipe Sorko. Njezini prijatelji nisu propustili poziv na večeru u kojoj se na začinima nije štedjelo. Što je svom riječkom društvu pripremila ova vrsna kuharica, pogledajte u nastavku.

Marokanski ražnjići marinirani u jogurtu koji bude sva osjetila Marokanski ražnjići marinirani u jogurtu koji bude sva osjetila (Foto: Nova Studio)

PREDJELO - Marokanski ražnjići marinirani u jogurtu sa umakom od limuna i maslina
Sastojci:

Pileća prsa - 1 kom (narezana na kockice)
štapići za ražnjiće

Za marinadu:
maslinovo ulje
80 g grčkog jogurta
1 žličica crvene paprike
svježi peršin
1 žličica Vegete Natur za piletinu
2 žličice mljevenog kumina
3 češnja češnjaka
svježi đumbir
sol

Za umak:
limun
60 ml maslinova ulja
60 ml svježe mente
otkoštene zelene masline
crvena paprika
sol
feta sir

Postupak:
U posudi napravite marinadu za piletinu. Pomiješajte maslinovo ulje, jogurt, Vegeta Natur za piletinu, crvenu papriku, peršin, češnjak, đumbir i sol. Pustite piletinu da se marinira u tome pola sata. Komadiće piletine nabodite na ražnjiće i pecite na dobro ugrijanoj tavi za grill 10 do 12 minuta, povremeno ih okrećući. Kako biste napravili umak, pomiješajte sok od limuna i naribanu koricu, maslinovo ulje, sjeckanu svježu mentu, masline, crvenu papriku, sol i usitnjeni feta sir. Poslužite ražnjiće prelivene tim umakom.

Ukusno jelo na kojem se nije štedilo sa začinima Ukusno jelo na kojem se nije štedilo sa začinima (Foto: Nova Studio)

GLAVNO JELO - Piletina kuhana u marokanskim začinima i sa suhim voćem
Sastojci:

2 batka i 2 zabatka
sol
maslinovo ulje
1 luk
4 češnja češnjaka
svježi peršin
1 limun (izrezan na kriške)
otkoštenih zelenih maslina
40 g grožđica
50 g suhe marelice (usitnjenih)
žličica koncentrata od rajčice
350 ml pilećeg temeljca
tostirani bademi
kus-kus

Za suhu marinadu:
1 žličica cimeta
1 žličica slatke mljevene paprike
1 žličica suhog đumbira
1 žličica papra
1 žličica Vegete Natur za piletinu
1 žličica muškatnog oraščića
½ žličice kardamoma

Postupak:
U maloj posudi pomiješajte Vegeta Natur za piletinu i sve suhe začine za marinadu. Piletinu dobro posušite te ju posolite i natrljajte mješavinom suhih začina. Ostavite da se marinira na sobnoj temperaturi oko 45 minuta. U dubljoj posudi za kuhanje i pečenje zagrijte malo maslinova ulja. Zapecite piletinu sa svih strana (oko 5 min). Smanjite vatru te dodajte sjeckani luk, češnjak i peršin. Kuhajte oko tri minute te zatim dodajte limun, masline, grožđice i marelice.

U posebnoj posudi pomiješajte pileći temeljac te koncentrat rajčice. Prelijte to preko piletine te pustite da se kuha na laganoj vatri 45 minuta. Poslužite s tostiranim bademima i kuhanim kus-kusom.